23/01/2019 19:26:33

Καλλιτέχνις «κλέβει» DNA και το χρησιμοποιεί ως… μοντέλο (Βίντεο)

Καλλιτέχνις «κλέβει» DNA και το χρησιμοποιεί ως… μοντέλο (Βίντεο) - Media
Τσίχλες, τρίχες και αποτσίγαρα από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, είναι, μεταξύ άλλων, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Heather Dewey-Hagborg, η οποία συλλέγει το DNA που βρίσκει σ΄αυτά και το χρησιμοποιεί ως βάση για τα πορτρέτα της.
Με δυο λόγια, η Heather Dewey-Hagborg επεξεργάζεται ό,τι βρίσκει με χημικά, απομονώνει το DNA και το στέλνει σε ειδικά εργαστήρια. Στη συνέχεια, τα εργαστήρια τής στέλνουν πίσω τα ειδικά σχεδιαγράμματα, τα οποία εισάγει σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή κι έτσι «βλέπει»  τρισδιάστατα πώς θα ήταν στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που είχε αφήσει το γενετικό του αποτύπωμα στις πρώτες ύλες της. Με βάση αυτές τις εικόνες δημιουργεί το «πορτρέτο» του ανυποψίαστου περαστικού, που, αφού πέταξε την τσίχλα του στο δρόμο, βλέπει σε κάποια άσχετη στιγμή τον εαυτό του σε μια έκθεση έργων τέχνης.
Τα πρότζεκτ της έχουν ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, η ίδια πάντως υποστηρίζει ότι ενώνει την τέχνη και την επιστήμη και ότι αφού κατάφερε να πετύχει δημόσια διαμάχη για το θέμα, πέτυχε και τον στόχο της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.