search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Νέα μέτρα προαναγγέλλει η τρόικα

08.07.2013 08:58
Νέα μέτρα προαναγγέλλει η τρόικα  - Media

Αναλυτική ανακοίνωση για την πορεία των συνομιλιών εξέδωσε τη Δευτέρα η τρόικα όπου καθιστά σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί την επιπλέον λήψη διορθωτικών μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του παρόντος και του επόμενου έτους.

Αναλυτική ανακοίνωση για την πορεία των συνομιλιών εξέδωσε τη Δευτέρα η τρόικα όπου καθιστά σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί την επιπλέον λήψη διορθωτικών μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του παρόντος και του επόμενου έτους.
 
Παράλληλα αφήνει για το μέλλον (η απλά αποκλείει) το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και προβλέπει «σταδιακή επιστροφή» στην ανάπτυξη από του χρόνου με «αβέβαιες» προοπτικές…
 
Επισημαίνει παράλληλα την αναγκαία αποδοχή από την Ελλάδα της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων που μεταφράζεται σε χιλιάδες υποχρεωτικές εξόδους, ή απλά απολύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κλιμάκια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. 

Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων "ad referendum" με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.

Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. 

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να  εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους. 

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας. 

Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους. 

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.   

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές για την πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στο Κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο. 

Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες. 

Η συμφωνία σε επίπεδο εμεπιρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα για έγκριση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης κατά τον τρέχοντα μήνα.»

Αντιδράσεις των κομμάτων:

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η αναφορά της τρόικας για την "αβέβαιη προοπτική ανάπτυξης" της ελληνικής οικονομίας και για το 2014 προαναγγέλλει και τις νέες αποτυχίες που θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο βάρβαρα μνημονιακά μέτρα. Η δε μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί το πιο σύντομο μνημονιακό ανέκδοτο.
 
Σε δήλωση του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμενος ανέφερε ότι μετά από 4.000 αυτοκτονίες, δύο εκατομμύρια ανέργους και κακοπληρωμένους και χιλιάδες νέες απολύσεις, η τρόικα αναγνωρίζει ότι έρχεται χάος. «Τελικά η Siemens και ο Χριστοφοράκος κυβερνούν σήμερα με τους εκβιαζόμενους κυβερνητικούς εταίρους» δηλώνει.
 
«Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την επί της ουσίας οικονομική και πολιτική της ενοποίηση, να χαλαρώσει, να αλλάξει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ύφεσης και βεβαίως να δει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας μια ανάπτυξη με ενταγμένη σε αυτήν την αύξηση της απασχόλησης» δήλωσε από την ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:15