search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:55
MENU CLOSE

Ανοικτή επιστολή στον νέο υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη

08.07.2013 10:53
Ανοικτή επιστολή στον νέο υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη  - Media

Στον Ασωπό τελικά έχουμε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχει αποδεχθεί πλέον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι παραβιάζεται το Ανθρώπινο Δικαίωμα στην Υγεία.

Στον Ασωπό τελικά έχουμε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχει αποδεχθεί πλέον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι παραβιάζεται το Ανθρώπινο Δικαίωμα στην Υγεία.
Εμείς να συμπληρώσουμε, κ. υπουργέ, πως δεν είναι μόνο το δικαίωμα στην Υγεία που παραβιάζεται, αλλά και το δικαίωμα των κατοίκων και των αγροτών σε πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε καθαρό περιβάλλον.
Με την ΕΥΕΠ απλώς να υπολειτουργεί (για να μην πούμε κάτι χειρότερο) και με το ΥΠΕΚΑ να ετοιμάζεται (τουλάχιστον σε επίπεδο οργανογράμματος, άρα προθέσεων) να δώσει «εργολαβία» σε ιδιώτες το ευαίσθητο θέμα των περιβαλλοντικών ελέγχων, πώς θα σταματήσει η ρύπανση στον Ασωπό;
Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της ρύπανσης και των ελέγχων. Ανοικτά παραμένουν τα θέματα αδειοδότητης, έγκρισης ΑΕΠΟ και θεώρησης ΜΠΕ. Ας δούμε τι γίνεται στη Χαλκιδική, όπου το θέμα των εκεί αδειοδοτήσεων έχει φτάσει στα… πέρατα της Γης, παρά το επίσημο λουκέτο που η κυβέρνησή σας επιχειρεί στην ΕΡΤ…
Κι αν αναρωτιέστε γιατί με ενδιαφέρουν όλα αυτά, κ. υπουργέ, σας απαντώ ότι έχουμε αποδείξει στο εργαστήριό μας πως τα βαρέα μέταλλα του ρυπασμένου νερού περνάνε στα τρόφιμα και άρα επιμολύνουν τη διατροφική αλυσίδα και συνεπώς το θέμα της ρύπανσης στο νερό γίνεται θέμα Δημόσιας Υγείας!
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η πρόσφατη απόφαση της ΕΕΚΔ για τον Ασωπό που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο (και άρα και σε σας!) στις 6.6.2013 κάνει εκτενή αναφορά και στα τρόφιμα που παράγονται (είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς!) στην περιοχή.
Αλήθεια, κ. υπουργέ, έχετε μητρώο επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή και με τι νερό λειτουργούν;
Διότι καλοί και άγιοι οι… υδρογονάνθρακες, αλλά μέχρι να δούμε απτά βήματα πολιτικής βούλησης στον Ασωπό μπορούμε να λέμε «άνθρακες ο θησαυρός» (του ανασχηματισμού).
Επιμύθιο: Αυτές οι γραμμές γράφονται έχοντας στον νου τους ανθρώπους στον Ασωπό που ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν κατά πόσο εκτίθενται σε καρκινογόνους παράγοντες αλλά και μια φίλη που παλεύει με την επάρατη νόσο. Σας εύχομαι, κ. υπουργέ, να αξιολογήσετε τις πολιτικές και επιστημονικές προτεραιότητες, διότι σημαντική, δεν λέω, η κλιματική αλλαγή, αλλά πολύ πιο σημαντικός ο καρκίνος που προκαλείται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος από ανεξέλεγκτες ρυπογόνες ανθρωπογενείς δραστηριότητες…
 
* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης ([email protected]) είναι Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:55