21/10/2020 07:54:26
15.10.2009

Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι συντάξεις (Δημοσιεύτηκε στο "Π" 15/10/2009)

Παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος – στην οποία άλλωστε έχει ανατεθεί από τη νέα κυβέρνηση η καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης – αποκλείουν πάντως εκ των προτέρων την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, τουλάχιστον εν μέρει...

Προσθέστε σε όλα αυτά και την υπόσχεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσει σε απόσυρση του νόμου Πετραλιά, με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και μειώνονται οι συντάξεις.

Επίσης, τη δέσμευση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να δοθεί οικονομική ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία που ασφυκτιούν από τα υπέρογκα ελλείμματα, ώστε να μπορέσουν να καταβάλλουν τις συντάξεις των επόμε- νων μηνών.

Επιπλέον να θεσμοθετηθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, να αυξηθεί η βασική σύνταξη των αγροτών και των ανασφάλιστων στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο, να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων στους 3 μήνες από 1 και 2 έτη που είναι σήμερα, να συσταθεί Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

Τέλος, να επιδοτηθούν για 4 χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές για προσλήψεις νέων, αντί των προγραμμάτων Stage, που θα περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα και θα έχουν μικρότερη διάρκεια, και να επιτευχθεί σταδιακή αύξη- ση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του κατώτατου μισθού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.