search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:24
MENU CLOSE

Δεν υπάρχουν θαύματα σου λέω

08.07.2013 21:00
oldphotossel_0081373299149.jpg

Όλα τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες. Τόσο περίπου κράτησε και η χαρά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ολική επαναφορά του ίδιου και του ασθενικού, πια, ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Όλα τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες. Τόσο περίπου κράτησε και η χαρά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ολική επαναφορά του ίδιου και του ασθενικού, πια, ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Η αναστάτωση που επέφερε ο Μάκης Βορίδης, με την επίθεση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», που προκάλεσε την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, επανέφερε την εσωστρέφεια στο κόμμα. Και για να τριτώσει το… κακό, την Τρίτη έφτασε στα χέρια του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σαλαγιάννη το πόρισμα των πέντε ελεγκτικών – λογιστικών εταιρειών για την οικονομική κατάσταση του κόμματος.

Επί της ουσίας λοιπόν, το ζήτημα που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι ότι η απόφαση για στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία με αντάλλαγμα κάποια υπουργεία δεν είναι τόσο ομόφωνη όσο η ηγετική ομάδα επιθυμεί να την εμφανίσει. Μέσα στο κόμμα έχει αρχίσει να συγκροτείται μια συμπαγής ομάδα που θεωρεί ότι η απόφαση αυτή αποτελεί την «ταφόπλακα» για την πολιτική αυτονομία και επιβίωση του κόμματος, κάνοντας πολύ μελαγχολικές προβλέψεις για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι αν υπάρξει το φθινόπωρο ανάγκη να ψηφιστούν νέα μέτρα δεν αποκλείονται και νέες αποχωρήσεις από το κόμμα στον δρόμο του Παναγιωτακόπουλου.

Έρχεται ο… Γιώργος

Η ενεργοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου δημιούργησε σύγχυση και αμηχανία στο επίσημο ΠΑΣΟΚ, αφού συνοδεύτηκε από πληροφορίες ότι η πολιτική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού μόνο αθώα δεν είναι, αλλά εντάσσεται σ’ ένα σχέδιο δημιουργίας πολιτικής πλατφόρμας που θα εκφράζει ένα «αριστερόστροφο» ΠΑΣΟΚ, πολίτες-ψηφοφόρους του κόμματος που έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί από αυτό και βρίσκονται πολιτικά άστεγοι.

Το ζήτημα είναι βέβαια αν μπορεί ο ΓΑΠ να υπερβεί τη «στάμπα» ότι είναι ο πολιτικός που έφερε τα μνημόνια και το ΔΝΤ στην Ελλάδα και ότι οι χειρισμοί του εμβάθυναν την κρίση και την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκαν στη χώρα.
Γι’ αυτό πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι πια καμένο πολιτικό χαρτί και το πολύ πολύ να βρεθεί στο παρασκήνιο της δημιουργίας νέου πόλου και όχι στο προσκήνιο.

Ένας νέος φορέας που θα έχει έντονο παπανδρεϊκό χρώμα βολεύει κατά πολλούς το πολιτικό σύστημα, αφού δημιουργεί έναν μικρό έστω πόλο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα πολιτικής προσέγγισης και με τη ΔΗΜΑΡ σε μια πιο αριστερή κυβερνητική κατεύθυνση. Αν και όλα αυτά αποτελούν σενάρια επί χάρτου, πολλοί εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί σκληρά εσωτερικά αν επιχειρήσει να «απορροφήσει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα είναι πιο βατή μια μετεκλογική συνεργασία με έναν φορέα που θα έχει μπει στη Βουλή.

Αυτοί που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σενάριο επιμένουν ότι, αν το νέο κόμμα μπει στη Βουλή, θα έχει πολιτική νομιμοποίηση εκφράζοντας πια μια «αντιμνημονιακή» ρητορική, στη λογική Παπανδρέου, ότι η ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας είναι αδιέξοδη και πρέπει να υπάρξουν άλλες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης και της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.

Το ταμείο είναι μείον

Στα σενάρια αυτά «κουμπώνει» και η ιστορία με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν οι διαρροές για σπατάλες και κακοδιαχείριση των οικονομικών του κόμματος την περίοδο Παπανδρέου που πυροδότησαν την ένταση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο καταλύτης για την απόφαση Παπανδρέου να αποχωρήσει από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας τον φορέα που ίδρυσε ο πατέρας του, και ο οποίος τον ανέδειξε πρωθυπουργό, πολιτικά νεκρό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε χτες εντολή στον κ. Σαλαγιάννη να κρατήσει «επτασφράγιστο» μυστικό το πόρισμα, και η επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
Το πότε θα γίνει αυτή η συζήτηση δεν έγινε γνωστό, και οι δρόμοι που έχει ο κ. Βενιζέλος είναι ουσιαστικά δύο: είτε να εμφανίσει το πόρισμα ως λυτρωτικό τέλος σε αυτή την υπόθεση, καλύπτοντας ουσιαστικά τη μέχρι τώρα διαχείριση, και να κάνει άλμα μπροστά, ανακοινώνοντας αποφάσεις προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά το κόμμα, ή να εμμείνει στον καταλογισμό ευθυνών για τον φαύλο οικονομικό παρελθόν, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος να επιθυμεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να επιλέξει τη συγκυρία όπου θα συζητηθεί το πόρισμα, αφού ο «ασκός του Αιόλου» τον οποίο άνοιξαν οι δηλώσεις Βορίδη, ότι για την καταστροφή της οικονομίας υπεύθυνος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι οικονομικές επιλογές του, δημιουργεί σοβαρές αντιδράσεις για τη σκοπιμότητα το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την παραμονή Σαμαρά και Ν.Δ. στην εξουσία.

Πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παίζουν «τον καλό, τον κακό και τον άσχημο», αφήνοντας τον κ. Βορίδη να αλιεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, προκειμένου να μαζέψουν τις διαρροές προς τη «Χρυσή Αυγή». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τη γέφυρα προς τη «Χρυσή Αυγή» από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Επιφυλάξεις, διαφωνίες προβληματισμό και ανησυχίες εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να ξεκαθαρίσει τον ρόλο των βουλευτών στη στήριξη του κυβερνητικού σχήματος και να καλυφθούν οι κενές θέσεις που προκάλεσε ο πρόσφατος ανασχηματισμός και η ένταξη στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι εθνικής ανάγκης και όχι ιδεολογικής και πολιτικής συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές είναι μεγάλες, αλλά προέχει η σωτηρία της χώρας, και ζήτησε από όλους να συμβάλουν ώστε να πέσουν οι τόνοι αλλά και να μην παρασύρονται από «ακροδεξιές» προβοκάτσιες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:24