search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Ο Ρομπέν του Διαδικτύου γίνεται σταρ

08.07.2013 21:00
Ο Ρομπέν του Διαδικτύου γίνεται σταρ - Media

Ο αμφιλεγόμενος Mr Wikileaks, που ξεσκέπασε τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες και σκάνδαλα, αποδεικνύεται ο απόλυτος κινηματογραφικός σταρ με πέντε ταινίες για τη ζωή του, που προκαλούν την οργή του.

Κατασκοπεία, διπλωματικά μυστικά, διεθνείς υπηρεσίες, ακόμη και σεξουαλικά σκάνδαλα έχει η ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ . Φανατικός οπαδός της «διαφάνειας», ο γιος πλανόδιων θεατρίνων, κάθισε στα 20 του στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως εισβολέας σε απόρρητα κρατικά έγγραφα.

Ο 41χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ είναι αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος φυγόδικος στον κόσμο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ, που ψάχνει απεγνωσμένα για καινούργιους ήρωες, ακόμη κι αν πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του πλανήτη.

Ιδεολόγος ή απατεώνας;  
 
Ο άνθρωπος που έβγαλε στη φόρα τα μυστικά κυβερνήσεων και ξεσκέπασε πολιτικά σκάνδαλα γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής και αντικείμενο κριτικής από δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές και πρώην συνεργάτες του. Ο διαφορετικός τρόπος που μπορεί να παρουσιαστεί ο Mr WikiLeaks μονοπωλεί τις συζητήσεις ατζέντηδων και παραγωγών.  Τι κρύβεται, άραγε, πίσω από έναν οργανισμό που ανάγκασε το Πεντάγωνο να επιστρατεύσει την πιο επίλεκτη ομάδα ειδημόνων ; Ποιος είναι, αλήθεια, ο Τζούλιαν Ασάνζ; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν οι πέντε ταινίες που ετοιμάζονται για τον Mr WikiLeaks, το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στον πλανήτη.

«Ανήθικο και προκατειλημμένο»

Την οργισμένη αντίδραση του Ασάνζ προκάλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλέβουμε μυστικά: Η ιστορία του WikiLeaks» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Διαφωνώντας ακόμη και με τον τίτλο της ταινίας, τον οποίο χαρακτήρισε «ανήθικο και προκατειλημμένο», ο Ασάνζ είχε αντιρρήσεις σχεδόν για τα πάντα. Αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη, δήλωσε σε δημοσιογράφο: «Θα ήταν μια δίκαιη ταινία, μόνο αν ήταν υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ». Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Άλεξ Γκίμπνεϊ, ο Ασάνζ είναι ένας αινιγματικός χαρακτήρας, «εξαιρετικά γοητευτικός αλλά ταυτόχρονα καταπιεστικός και χειραγωγός της αλήθειας προς ίδιον όφελος». Ο Γκίμπνεϊ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Όσκαρ, δημιουργός βραβευμένων ντοκιμαντέρ όπως το «Enron», αποκάλυψε στην ταινία του τη σκοτεινή πλευρά του Ασάνζ: τις υπόγειες συναλλαγές, τα προσωπικά κίνητρα, τον ασφυκτικό έλεγχο που ήθελε να ασκεί ο επικεφαλής των WikiLeaks ακόμα και στους πιο στενούς συνεργάτες του.            

Βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε ο Ασάνζ και εναντίον των παραγωγών της ταινίας «The Fifty Estate», που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Νοεμβρίου σε διανομή της Touchstone, θυγατρικής της Disney. Η ταινία είναι παραγωγή της DreamWorks και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπιλ Κόντον. Το σενάριο είναι βασισμένο σε δύο βιβλία που έγραψαν οι δημοσιογράφοι του «Guardian» Ντέιβιντ Λι και Λουκ Χάρντινγκ. Πρωταγωνιστής στο «The Fifty Estate» είναι ο Μπένεκτικ Κάμπερμπας, έχοντας δίπλα του τον Ντάνιελ Μπριλ, που ερμηνεύει τον έμπιστο συνεργάτη του Ασάνζ, Ντάνιελ Ντόμσαϊ-Μπεργκ, ο οποίος διαφώνησε μαζί του και αποχώρησε από την πλατφόρμα WikiLeaks το 2010. Το «Τhe Fifty Estate» επιχειρεί να ρίξει φως «στην πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις της διαφάνειας στην εποχή της πληροφορίας» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της ταινίας του.

«Ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου» ήταν η οργισμένη απάντηση του Ασάνζ. Μιλώντας σε φοιτητές μέσω videolink από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κατήγγειλε δημόσια τους παραγωγούς για μια «μαζική επίθεση προπαγάνδας» εναντίον του αλλά και του WikiLeaks.

Αληθινή πρόκληση για κινηματογραφιστές, ο Τζούλιαν Ασάνζ, συνεχίζει να συγκεντρώνει τα βλέμματα και να τραβά την προσοχή της βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Στον δρόμο για την παραγωγή βρίσκεται ένα σενάριο του Μαρκ Μπολ, μόνιμου συνεργάτη της βραβευμένης με Όσκαρ Κάθριν Μπίγκελοου, το οποίο βασίζεται σε άρθρο των «New York Times». Διαθέσιμο για μεταφορά στον κινηματογράφο είναι και το βιβλίο του ίδιου του Ασάνζ «Julian Assange – The Unauthorised Autobiography», το οποίο ο Mr WikiLeaks έχει αποκηρύξει.
Είναι αλήθεια ότι ο «Ρομπέν του Διαδικτύου» είναι μια αινιγματική φιγούρα με προκλητική ενεργό δράση. Έως ότου ο ιστορικός του μέλλοντος καταλήξει αν πρόκειται για έναν ιδεολόγο που θέλει να τιμωρήσει την εξουσία ή έναν απατεώνα με ιδιοτελή κίνητρα, ο Ασάνζ θα παίζει με τους δικούς του όρους στο γήπεδο του Χόλιγουντ.  

«Μπορεί να περάσουν δεκαετίες προτού αντιληφθούμε πλήρως την επίδραση του WikiLeaks και πως έφερε την επανάσταση στη διασπορά της πληροφορίας» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον. Το σίγουρο είναι ότι ο Mr WikiLeaks θα συνεχίσει  να εξάπτει τη φαντασία των κινηματογραφιστών προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στην κινηματογραφική βιομηχανία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48