search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:02
MENU CLOSE

Μ. Ντράγκι: Εσείς φταίτε για τα λάθη μας

09.07.2013 08:08
Μ. Ντράγκι: Εσείς φταίτε για τα λάθη μας - Media

«Έγιναν λάθη» στην πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στην Ελλάδα το 2010 παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. 

«Έγιναν λάθη» στην πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στην Ελλάδα το 2010 παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η ευθύνη για τις όποιες αστοχίες βαραίνει την ελληνική πλευρά, καθώς τα δεδομένα που ήταν τότε διαθέσιμα από την πλευρά της Αθήνας ήταν ελλιπή και περικομμένα.
 
«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήταν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη [. . .] Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν, πρόσθεσε.

«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι Αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την τρόικα ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Των σχολίων του κεντρικού τραπεζίτη είχε προηγηθεί η απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν ένα μήνα. Στην έκθεση το Ταμείο παραδέχθηκε την ύπαρξη λαθών στην κατάρτιση του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα το 2010, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή πλευρά για καθυστερημένη δρομολόγηση του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι η αστάθεια που επικρατούσε στις χρηματαγορές στις αρχές της κρίσης δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης σε άλλα μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, είπε ο Μ. Ντράγκι, απαντώντας εμμέσως στην κριτική του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ,  «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους, και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».

Αναφορικά με την ευρωζώνη υποστήριξε ότι η νομισματική ένωση «αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις» καθώς «η οικονομία είναι ακόμα αδύναμη».

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως «η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν και είναι αναπόφευκτη, συμπληρώνοντας ότι «εάν η δημοσιονομική προσαρμογή κατέρρεε […] ξέρουμε ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών», ωστόσο «οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη είναι σήμερα πολύ πιο σταθερές συγκριτικά με το προηγούμενο καλοκαίρι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:01