search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:15
MENU CLOSE

Ελευθερώστε τους ελεύθερους κατασκηνωτές!

09.07.2013 21:00
Ελευθερώστε τους ελεύθερους κατασκηνωτές! - Media

Εάν αποφασίσετε με την παρέα σας, ας πούμε έξι άτομα, να πάτε φέτος διακοπές με σκηνές γιατί δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή, να ξέρετε ότι εάν σας εντοπίσει αστυνομικός ή λιμενικός θα πληρώσετε 1800 ευρώ πρόστιμο, δηλαδή, από 300 έκαστος!

Εάν αποφασίσετε με την παρέα σας, ας πούμε έξι άτομα, να πάτε φέτος διακοπές με σκηνές γιατί δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή, να ξέρετε ότι εάν σας εντοπίσει αστυνομικός ή λιμενικός θα πληρώσετε 1800 ευρώ πρόστιμο, δηλαδή, από 300 έκαστος!

Η ρύθμιση που υπερδιπλασιάζει (από 147 ευρώ) το πρόστιμο στους ελεύθερους κατασκηνωτές εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου για τον τουρισμό που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

Βεβαίως το υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να καταλάβει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση ειδικά σε αυτούς τους άγριους οικονομικούς καιρούς είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορεί να τιμωρείται με 300 ευρώ πρόστιμο το κεφάλι….
Όπως και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι όσοι επιλέγουν –είτε από άποψη είτε από ανάγκη- την ελεύθερη κατασκήνωση δεν είναι – στην συντριπτική τους πλειοψηφία – αλητήριοι, καταπατητές και αυθαίρετοι αλλά υπεύθυνοι κατασκηνωτές. Άλλωστε τους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων και τους αυθαίρετους που ξεκίνησαν με ένα τροχόσπιτο και κατέληξαν με αυθαίρετο σπίτι, η κυβέρνηση τους επιβραβεύει με «τακτοποίηση» της «ζαβολιάς» που έκαναν.

Και φυσικά το υπουργείο Τουρισμού δεν γνωρίζει ότι υπάρχει και ο Δεκάλογος  της Ελεύθερης και Υπεύθυνης Κατασκήνωσης, που τον δανειστήκαμε από τα δίκτυα iliosporoi και http://freecampgr.blogspot.com
 
1. Όταν ταξιδεύουμε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμούμε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψουμε τη χλωρίδα και για να μην συμβάλουμε στη διάβρωση του εδάφους. Αποφεύγουμε τη χρήση αυτοκινούμενων στον αιγιαλό. Παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μακριά από την παραλία και δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση σε αυτή.
 
2. Έχουμε πάντα μαζί μας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνουμε φεύγοντας όχι μόνο τα δικά μας σκουπίδια αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών. Τα οργανικά απορρίμματα  μπορούμε να τα θάβουμε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τις σκηνές.
 
3. Για τα ανθρώπινα περιττώματα σκάβουμε μικρούς λάκκους και να τους σκεπάζουμε με χώμα ενώ δεν θάβουμε τα χαρτιά τουαλέτας. Σε περιοχές που κατασκηνώνουν πολλοί ελεύθερο-κατασκηνωτές καλό είναι να επιλεχθεί μια τοποθεσία που θα δημιουργηθεί μια βιολογική τουαλέτα με την χρήση ενεργών μικροοργανισμών.
 
4. Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης και προτιμούμε υλικά-σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Κατασκευάζουμε αυτοσχέδια τασάκια για τα αποτσίγαρα.
 
5. Όταν μαγειρεύουμε προτιμούμε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψουμε φωτιά. Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμούμε ξερά πεσμένα κλαριά. Δεν αφήνουμε ποτέ τη φωτιά από το οπτικό μας πεδίο και όταν τη σβήνουμε προσέχουμε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια! Ακόμα καλύτερα δεν ανάβουμε καμία φωτιά σε απόσταση 50 μέτρων από ξερά φύλλα.

6. Αποφεύγουμε να πλενόμαστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες  στο οικοσύστημα.
 
7. Όταν μαζεύουμε ρίγανη, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά, κόβουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε και ποτέ δεν τα κόβουμε από τη ρίζα.
 
8.
Διατηρούμε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο.
 
9. Ενημερωνόμαστε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη..
 
10. Επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές της περιοχής, τους ενημερώνουμε για τις αρχές της υπεύθυνης κατασκήνωσης, μοιραζόμαστε και δημιουργούμε στο μέτρο του επιθυμητού συνθήκες συλλογικής διαβίωσης. Σε περίπτωση καταστολής, ενωνόμαστε, εκφράζουμε συλλογική αλληλεγγύη, και απαντάμε στις προκλήσεις όλοι μαζί.
 
Υ.Γ
Το θέμα του υπερδιπλασιασμού του προστίμου εντόπισε το WWF Ελλάς. Διαβάστε εδώ την επιστολή της περιβαλλοντικής οργάνωσης προς τους βουλευτές και τη συντριπτική αποδόμηση του σχεδίου νόμου για τον τουρισμό με στοιχεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:15