search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:43
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Ο στρατός ονομάζει πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο μέσω του προέδρου (video)

09.07.2013 15:53
Αίγυπτος: Ο στρατός ονομάζει πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο μέσω του προέδρου (video) - Media

Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι ορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου.

Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι ορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, έπειτα από απόφαση του μεταβατικού προέδρου, Αντλί Μανσούρ.

Παράλληλα, ο Μανσούρ ονόμασε τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις της Αιγύπτου.

Οι δύο ονομασίες έρχονται λίγες ώρες αφότου ο μεταβατικός πρόεδρος Μανσούρ κατέθεσε χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μεταβίβαση της εξουσίας σε νέο κοινοβούλιο και νέο αρχηγό κράτους με στόχο να σχηματιστεί το γρηγορότερο δυνατό τεχνοκρατική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο καμία λαϊκή νομιμοποίηση.


 
Το ισλαμιστικό κόμμα Νουρ, το οποίο κατά τις τελευταίες ημέρες είχε προβάλει ενστάσεις στον διορισμό διαφόρων υποψηφίων για την πρωθυπουργία, ανέφερε ότι υποστηρίζει τον διορισμό του Μπεμπλάουι. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής του κόμματος προσέθεσε όμως ότι ο διορισμός του Ελ Μπαραντέι «εξετάζεται».

Το κόμμα Νουρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ισλαμική παράταξη στην Αίγυπτο πίσω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι. Συνεπώς, η συνεργασία του κόμματος με την νέα κυβέρνηση θεωρείται κρίσιμη προκειμένου να αποτραπεί η ρήξη του στρατού και των κοσμικών με τους ισλαμιστές.

Το χρονοδιάγραμμα του κ. Μανσούρ προβλέπει ως πρώτο βήμα τη σύσταση δύο επιτροπών, που θα αναλάβουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συνέχεια, οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα τεθούν σε δημοψήφισμα εντός περίπου 4½ μηνών, ενώ τέλος θα ακολουθήσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2014.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν απορρίψει το χρονοδιάγραμμα και απαιτούν την αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, οποίος κρατείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε άγνωστη τοποθεσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:43