search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:13
MENU CLOSE

Πορτογαλία: Η αποτυχία φέρνει νέο μνημόνιο

10.07.2013 12:23
Πορτογαλία: Η αποτυχία φέρνει νέο μνημόνιο - Media

Προς νέο – το δεύτερο – μνημόνιο οδεύει η Πορτογαλία μετά την αποτυχία του πρώτου και των πολιτικών λιτότητας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (το Σοσιαλιστικό Κόμμα) ζητά εκλογές για τη διαπραγμάτευσή του.

Προς νέο – το δεύτερο – μνημόνιο οδεύει η Πορτογαλία μετά την αποτυχία του πρώτου και των πολιτικών λιτότητας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (το Σοσιαλιστικό Κόμμα) ζητά εκλογές για τη διαπραγμάτευσή του.

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον του ΑΕΠ της φέτος, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί πλήττοντας σχεδόν το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

"Η Πορτογαλία έχει ανάγκη να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα", δήλωσε ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγούρου, καλώντας να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ώστε να αναδειχθεί νέα ισχυρή κυβέρνηση για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα δανειακή σύμβαση.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, ο οποίος είχε την Τρίτη συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της βουλής μετά την πολιτική κρίση που έφερε την κυβέρνηση στα πρόθυρα κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα.
 
Η κρίση ξέσπασε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Πάουλου Πόρτας, του επικεφαλής του κόμματος που αποτελεί τον ελάσσονα εταίρο στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιο. Η παραίτηση ήρθε μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.
 
Ο Πόρτας, ο οποίος είχε επικρίνει τις δημοσιονομικές περικοπές που επιβάλλονται βάσει των όρων του μνημονίου της Πορτογαλίας, διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής από τον Κουέλιο, που έτσι έσωσε την κυβέρνησή του.
 
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, ο Πόρτας είπε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει τώρα να πάρει έναν «δεύτερο κύκλο [μέτρων] ώστε να τονωθούν η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας».
 
Από την πλευρά του, ο Ζόρζε Μορέιρα ντα Σίλβα, του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Κουέλιο, είπε πως η ηγεσία του θεωρεί προτεραιότητα την αποφυγή ενός νέου προγράμματος διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης.
 
Η ισπανική εφημερίδα El Pais είχε αναφέρει πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία, χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες διαπραγματεύσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03