search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:39
MENU CLOSE

Όχι τα πάντα χρήμα

10.07.2013 21:00
Όχι τα πάντα χρήμα - Media

Καφές, πορτοκαλάδες και λαχταριστά μπριός στο αίθριο του Βυζαντινού Μουσείου στην καρδιά της ζεστής μεσημεριανής Αθήνας με συνδαιτυμόνες τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και πολλούς δημοσιογράφους. 

Καφές, πορτοκαλάδες και λαχταριστά μπριός στο αίθριο του Βυζαντινού Μουσείου στην καρδιά της ζεστής μεσημεριανής Αθήνας με συνδαιτυμόνες τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και πολλούς δημοσιογράφους. Στο branch γνωριμίας οι δύο άντρες αποδείχτηκαν καλή παρέα. Ομιλητικότατοι (κυρίως ο υπουργός), χιουμορίστες, περιποιητικοί.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος φάνηκε αρκετά ενημερωμένος για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου αλλά και για τις μεγάλες εκκρεμότητες στον χώρο του πολιτισμού. Μας είπε ότι τρέχει και δεν φτάνει (αυτό για όσους θεωρούν τον πολιτισμό κάτι σαν πάρεργο πολυτελείας…). Βλέπει, ακούει, ενημερώνεται προσπαθώντας να βρει λύσεις:

Για το ΤΑΠΑ «που χρειάζεται άμεσες αποφάσεις και ενέργειες», για την απαραίτητη ανασυγκρότηση του υπουργείου και την πιθανή μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε 17 κτήρια, στο κτήριο Τσαούσογλου στην Πειραιώς, εφόσον το κτήριο της Μπουμπουλίνας έχει βγει προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ, για το Μέγαρο Μουσικής «που δεν θα κλείσει ούτε θα υποβαθμιστεί, αντιθέτως θα πρέπει να βοηθηθεί από μια νέα νομοθετική ρύθμιση», για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «που κάνει αγώνα για να είναι έτοιμο να προβάλει τον πολιτισμό μας στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2014», για το ΕΚΕΒΙ «που το εξετάζει με προσοχή», και φυσικά για το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι ίσως η μόνη δράση στον χώρο που πάει πολύ καλά με περισσότερα από 600 έργα ενταγμένα και απορροφητικότητα γύρω στο 45-50%, όπως τόνισε η γεν. γραμματέας Λίνα Μενδώνη, η θητεία της οποίας μόλις ανανεώθηκε.
 
Είπε κι άλλα ο υπουργός. Ότι θα πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή το θέμα των διευθυντών μουσείων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι και ικανοί μάνατζερ, τονίζοντας ωστόσο ότι στον πολιτισμό δεν είναι τα πάντα χρήμα. Σ’ αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι πρέπει να γίνουν πολλά. Και να αποφευχθούν άλλα, όπως η συρρίκνωση θεσμών. «Δίνουμε αγώνα δύσκολο», εξομολογήθηκε στην πιο κρίσιμη εποχή μεταπολεμικά, «όμως θα υπερβούμε τα εμπόδια γιατί η Ελλάδα πάντα νικάει και θριαμβεύει».
Προσωπικά δεν είμαι και τόσο σίγουρη πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Το εύχομαι φυσικά, μα είδα και το μάτι του υπουργού την ώρα που τα έλεγε αυτά. «Να κάνετε πράξεις» του είπε μια συνάδελφος. «Έστω λίγες, αλλά να τις τελειώνετε». Από αυτό πάσχουμε περ ισσότερο. Από τις μισοτελε ιωμένες υποθέσεις.
 
Ο πολιτισμός μέσα στην κρίση δεν είναι πολυτέλεια, κι ας φαίνεται έτσι στους πολλούς. Και δεν εννοώ ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μουσεία. Μπορούμε. Όμως θα ζήσουμε πολύ καλύτερα με τα μουσεία ανοιχτά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:21