search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:03
MENU CLOSE

Κάλεσμα Τσίπρα από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

10.07.2013 17:10
Κάλεσμα Τσίπρα από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Media

Το δίλημμα «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ» έθεσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της έναρξης του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
LIVE οι εξελίξεις από το συνέδριο.

Το δίλημμα «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ» έθεσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της έναρξης του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναλάβει «την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας» και να κυβερνήσει τον τόπο «στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του».
 
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και σε όσους συγκροτούν το μνημονιακό τόξο μιλώντας για  «τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια», για τους ακροδεξιούς, του Σαμαρά και του Βορίδη, τους «καιροσκόπους» του Βενιζέλου, τους «νεοναζί της Χρυσής Αυγής» τους «βαρόνους» των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, τους «φοροφυγάδες» των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, τους «πλιατσικολόγους» της δημόσιας περιουσίας, τους «δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας».
 
Τους παραπάνω τους κατέταξε σε όσους φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέφερε ονομαστικά και την καγκελάριο της Γερμανίας λέγοντας ότι «η κυρία Μέρκελ και οι αυτουργοί της σημερινής πολιτικής πιστεύουν ότι είμαστε ο βασικός τους αντίπαλος».
 
Ανανέωσε τα ανοίγματα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και εν γένει στο δημοκρατικό κόσμο ο οποίος όπως είπε παρακολουθεί έκπληκτος τον Βενιζέλο να μετατρέπει το κόμμα σε «συνιστώσα της δεξιάς και της ακροδεξιάς».
 
Άνοιγμα έκανε όμως και στο κοινό της δεξιάς, μιλώντας για τον κόσμο που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στην Αριστερά αλλά «εμφορείται από τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού».
 
Υπήρξε ύστερα από αρκετό καιρό, κάλεσμα συμπαράταξης προς το ΚΚΕ, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη της οικοδόμησης του μετώπου της Αριστεράς.
 
Η ομιλία του επίσης περιείχε προγραμματικές αιχμές εκκινώντας από τα βασικά, δηλαδή την «ακύρωση των μνημονίων» την «επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων».
 
Όσον αφορά τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι υπήρξε «απαίτηση και δημιούργημα της κοινωνίας», ενώ στρέφοντας τα βέλη στο εσωκομματικό πεδίο είπε πως το κόμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας για προσωπικές στρατηγικές, αλλά «σπίτι» του «κάθε εργαζόμενου του κάθε άνεργου και του κάθε φτωχού» και τέλος, εξήρε το «κόμμα των μελών».

 
Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (όσο διαρκεί η live κάλυψη μέσω λινκ)

Η αυτοδιάλυση του Συνασπισμού:
 
Κατά την ομιλία του το μεσημέρι στο Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στην πολύχρονη πορεία του ΣΥΝ στη πολιτική ζωή του τόπου, σημείωσε: «Το πρωί κλείνουμε το κεφάλαιο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το απόγευμα ανοίγουμε νέα σελίδα.  Με τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, τον ενιαίο φορέα της ελπίδας που θέλει ξέρει και μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, σημειώνοντας ότι αποτελεί κομμάτι της συλλογικής ιστορίας του ΣΥΝ, παρόλο που δεν είναι σήμερα στη ζωή και κανείς δεν ξέρει αν σήμερα θα είχε παραμείνει στον Συνασπισμό καθώς ο ίδιος πάντα δήλωνε ότι θα είναι ο τελευταίος «που θα κλείσει την πόρτα».
 
Το κλείσιμο της αποστροφής αυτής περιείχε μηνύματα και για τους «συντρόφους» που πριν από τρία χρόνια έφυγαν από τον ΣΥΝ για να φτιάξουν τη ΔΗΜΑΡ: «Εμείς δεν διαγράφουμε την ιστορία μας.Ούτε αυτούς που έφυγαν, ούτε αυτούς που ακολούθησαν άλλους δρόμους. Δεν διαγράφουμε αλλά τιμάμε την ιστορία μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:03