search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:12
MENU CLOSE

Σκληρή εμφάνιση Τσίπρα απέναντι στις συνιστώσες

11.07.2013 09:26
Σκληρή εμφάνιση Τσίπρα απέναντι στις συνιστώσες - Media

Με φόντο την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στις συνιστώσες και την εσωκομματική αντιπολίτευση συνεχίζεται σήμερα το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ομιλίες των συνέδρων. 

Με φόντο την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στις συνιστώσες και την εσωκομματική αντιπολίτευση συνεχίζεται σήμερα το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ομιλίες των συνέδρων. 

Αιχμηρός και ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μίλησε γύρω στις 9 το βράδυ , μία μέρα μετά την έναρξη του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου έκανε αίσθηση με την … απουσία του.
 
Στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ των συλλογικών και κατά των μονοπρόσωπων οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, ενώ τοποθετήθηκε αρνητικά στην εκλογή προέδρου από το συνέδριο.

Οι ομιλίες διάρκειας 5 ή 10 λεπτών για όσους παρουσιάζουν κείμενα συμβολής προς το Σχέδιο Απόφασης θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα (εσωκομματική αντιπολίτευση) θα καταθέσει τροπολογίες στο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης (το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή) το οποίο εισηγείται η πλειοψηφία, για το ζήτημα του χρέους και του ευρώ, για το θέμα της «κυβέρνησης της Αριστεράς» και για το ζήτημα των εθνικοποιήσεων αναδεικνύοντας την ανάγκη όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο. 


Χθες ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «γραφειοκρατικές δομές», σε «επιτήδειους» που βλέπουν το κόμμα ως εφαλτήριο κοινωνικής ανόδου, σε όσους το βλέπουν ως «σημαία ευκαιρίας» για «προσωπικές στρατηγικές ή στρατηγικές μικρο-ομάδων». Το κόμμα είπε δεν είναι όλα αυτά, το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός.

Πήρε αποστάσεις από την παραδοσιακή δομή των κομμάτων της Αριστεράς (όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται εκλογή προέδρου από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, την ΚΕ, σε αντίθεση με το αίτημα της πλειοψηφίας ο πρόεδρος να εκλέγεται από το συνέδριο) λέγοντας: «Το κόμμα που θέλουμε αποτελεί και μια έμπρακτη αυτοκριτική στα μοντέλα κομμάτων που όλοι και όλες κουβαλάμε ιστορικά, καθένας ανάλογα με την ιδιαίτερη καταγωγή του». Και: «Το κόμμα που εμείς θέλουμε είναι βαθειά δημοκρατικό», και «ταυτόχρονα στηρίζεται στην ενότητα, στην ανιδιοτέλεια, στο σεβασμό, στη συνειδητή πειθαρχία».

Περιγράφοντας το κόμμα των μελών άφησε αιχμές κατά συνιστωσών που αντιδρούν στην αυτοδιάλυσή τους κάνοντας λόγο για «δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις» που συνεπάγεται ο τίτλος του μέλους, σε αντίθεση με ό,τι άλλο που συνιστά διχασμένες προσωπικότητες.

Τα παραπάνω ερμηνεύονται ως ένδειξη της αποφασιστικότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι, από την άλλη δείχνει να τραβάει το σχοινί ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος χθες δεν εμφανίστηκε στο χώρο του Συνεδρίου αν και ήταν μεταξύ των μελών του Τιμητικού Προεδρείου. Η ηγεσία εκτιμά πάντως ότι στο τέλος θα υπάρξει συνεννόηση και θα πορευτούν «όλοι μαζί».

Ακολουθεί το βίντεο που προβλήθηκε στις γιγαντοοθόνες του συνεδρίου πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Βίντεο από τοποθετήσεις βουλευτών, στελεχών και στιγμιότυπα από τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10