search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Tο στοίχημα του Τσίπρα

11.07.2013 21:00
oldphotospod_1107_004_cmyk1373538850.jpg

Η απo-φασιστική κίνηση των επιτελών του Σαμαρά να κλείσουν την ΕΡΤ σήμανε την έναρξη μιας νέας περιόδου για την ελληνική πολιτική / κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Η απo-φασιστική κίνηση των επιτελών του Σαμαρά να κλείσουν την ΕΡΤ σήμανε την έναρξη μιας νέας περιόδου για την ελληνική πολιτική / κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σήμανε την είσοδο σε μια νέα, ακόμη σκληρότερη φάση εφαρμογής – διά πυρός και σιδήρου – των μνημονίων, που συνοψίζουν τους όρους διακυβέρνησης της χώρας που έχουν θέσει οι δανειστές.
Απέναντι σ’ αυτό το σχέδιο καταστροφής που με συνέπεια και αγριότητα εφαρμόζει ο νεοφιλελεύθερος δικομματικός (πια) συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, η ελληνική κοινωνία στέκεται όλο αυτό το διάστημα με δέος και αμηχανία, προφανώς γιατί δεν ακούει (ή δεν πείθεται από) κάποια εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Η διατύπωση μιας τέτοιας ρεαλιστικής πρότασης προβάλλει πια ως πιεστική απαίτηση από την κοινωνία τουλάχιστον προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αυτές ακριβώς τις μέρες στο Συνέδριό του αναμένεται να ξεκαθαρίσει εσωτερικές εκκρεμότητές του.
Πέρα από τα κομματικά στελέχη και τους οργανωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστοι από τους ψηφοφόρους του στις τελευταίες εκλογές ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση των εσωκομματικών λεπτομερειών. Αυτό ωστόσο που κόσμος περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον είναι να δει αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να περιγράψει μια ρεαλιστική διέξοδο από τη μέγγενη της νεοφιλελεύθερης καταστροφής στην οποία έχει παγιδευτεί η χώρα.
Η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν αντιληφθεί πια την ορολογία και τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν όταν ακούνε από κυβερνητικούς παράγοντες και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια λέξεις όπως «αναδιάρθρωση» ή «μεταρρυθμίσεις»: Απολύσεις! Απολύσεις που μόλις πριν από λίγο ήταν κρυμμένες πίσω από «ανώδυνες» λέξεις (κινητικότητα – μετατάξεις), αλλά από την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση έπαψε να αναζητά λεκτικά προσχήματα και απλώς απολύει!

Οι εκπαιδευτικοί
Από την τεχνική εκπαίδευση ξεκινά να κόβει ο «πέλεκυς» της διαθεσιμότητας στον εκπαιδευτικό κλάδο και έπεται συνέχεια με τους «πλεονάζοντες» ή «υπεράριθμους», το κόλπο που έχει εφεύρει η κυβέρνηση προκειμένου να πετάξει εκτός σχολικής αίθουσας χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
Στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού κλάδου αναμένεται να «συμβάλει» και η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους, η οποία ήδη εμπνέει την εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς ότι θα είναι καθ’ όλα… «αξιοκρατική» και «δίκαιη» (λέμε και κανένα κρύο αστείο, να περνάει η ώρα).
Με άλλα λόγια, έρχονται και νέα κύματα απολύσεων στην εκπαίδευση υπό τη μορφή της διαθεσιμότητας και των υποχρεωτικών μετατάξεων.
Ζουμερή λεπτομέρεια: την ημέρα που στην ΟΛΜΕ συγκροτούνταν νέο προεδρείο – μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες – από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις – ΣΥΝΕΚ) μαζί με την τρίτη σε ψήφους παράταξη, αυτήν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων (Αυτόνομες Παρεμβάσεις), ο νέος πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης μάθαινε ότι μπαίνει σε διαθεσιμότητα μαζί με άλλους 1.999 συναδέλφους του από την Τεχνική Εκπαίδευση! Η ΟΛΜΕ ήδη ανακοίνωσε σειρά κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από σήμερα, με το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος (12.30 μ.μ.) και οργανώνεται με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ.
Στην τεχνική εκπαίδευση, λοιπόν, αποφασίστηκε να καταργηθούν 2.500 οργανικές θέσεις καθηγητών που αντιστοιχούν σε 52 ειδικότητες από τις 110 συνολικά, όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Αποτέλεσμα; Καταργούνται με μια μονοκοντυλιά τρεις ολόκληροι κλάδοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ: ο τομέας υγείας και πρόνοιας, ο τομέας κομμωτικής κι αισθητικής και ο τομέας των γραφικών τεχνών. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν σε αυτές τις θέσεις στην πλειονότητά τους (2.000 άτομα) τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιποι 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις που θα τους υποδειχθούν.
Με το παραπάνω «μοντελάκι» το υπουργείο Παιδείας συμβάλλει στο νούμερο των 12.500 απολύσεων που απαιτεί η τρόικα άμεσα και, όπως πληροφορεί μέσω του αιφνιδιαστικού non paper που απέστειλε την Τρίτη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε υπολογίσει 7.500 εκπαιδευτικούς από τους 12.500. Το σενάριο που τελικώς επέλεξε το υπουργείο Παιδείας για να προσφέρει αίμα εκπαιδευτικών στον βωμό της εκβιαζόμενης διαθεσιμότητας περιλαμβάνει δύο ακόμη σημεία:
• Την υποχρεωτική μετάταξη των υπεράριθμων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία φορά τις ειδικότητες των γυμναστών, καθηγητών πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών.
• Την υποχρεωτική μετάταξη όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν στην κατηγορία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων αντίστοιχης κατηγορίας. Οι εκπαιδευτικοί θα μεταταγούν τόσο στην κεντρική όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ.

Ακολουθούν κι άλλοι
Εν τω μεταξύ, σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας η ΠΟΕ – ΟΤΑ καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαναγκάζεται να «συνεισφέρει» στη διαθεσιμότητα με 7.000 «ανθρωποθυσίες», αρχής γενομένης από τους 2.200 σχολικούς φύλακες ώς το τέλος Ιουλίου (μαζί με τους εκπαιδευτικούς της Τ.Ε.), ενώ τον Σεπτέμβριο ακολουθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί (3.500) και 1.250 υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το νούμερο αναμένεται να συμπληρωθεί από 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «πλεονάζοντες» των υπουργείων κι εκπαιδευτικούς…
Και – αυτή η ιστορία – θα πάει λέγοντας μέχρι να ακουστεί και να ληφθεί υπόψη η απαίτηση της κοινωνίας για μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση διεξόδου και ανατροπής των μνημονίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:02