search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:26
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: «Σκληρά»… ενωτικός

13.07.2013 13:09
Αλέξης Τσίπρας: «Σκληρά»... ενωτικός - Media

Με το επιτακτικό αίτημα για ενότητα αλλά και με σκληρά μηνύματα στο εσωκομματικό πεδίο και συγκεκριμένα προς τις συνιστώσες που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυσή τους, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι του Σαββάτου στην ομιλία του προς το σώματος του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με το επιτακτικό αίτημα για ενότητα αλλά και με σκληρά μηνύματα στο εσωκομματικό πεδίο και συγκεκριμένα προς τις συνιστώσες που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυσή τους, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι του Σαββάτου στην ομιλία του προς το σώματος του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ονομαστικά στον Μανώλη Γλέζο αφιερώνοντάς του μεγάλο τμήμα της ομιλίας του προκειμένου να απαντήσει σε όσα το ιστορικό στέλεχος έβαλε στο τραπέζι με την ομιλία του την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συγκυρία ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα του επείγοντος λέγοντας ότι η κοινωνία που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ τον περιμένει αλλά δεν έχει άλλο χρόνο.

«Το μήνυμα είναι: Τελειώνετε γιατί χανόμαστε. Σας παρακολουθούμε, σας περιμένουμε αλλά δεν έχουμε χρόνο. Πνιγόμαστε, βυθιζόμαστε. Το μήνυμα είναι τώρα ή ποτέ. Το μήνυμα δεν είναι μόνο το πολιτικό : ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνια. Το μήνυμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ανθρωπιστική τραγωδία. Διότι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο οι εντεταλμένοι των δανειστών και οι εκτελεστές των μνημονίων» υπογράμμισε στην εισαγωγή του. ανένδοτο κατά του αυταρχισμού, της καταστολής, των παραβιάσεων του συντάγματος και του μαύρου.

Δήλωσε τη συμπαράσταση του κόμματος σε όσους εργαζόμενους έτυχε όπως είπε, να είναι «προγραμμένοι» (αναφερόμενος στους δημοτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, κλπ.) για «να συμπληρωθεί ο αριθμός των "εκτελεσμένων" που απαιτούν οι δανειστές». « Ο αγώνας τους όπως και ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, είναι μέρος ενός μεγάλου ανένδοτου αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Αγώνα που θα το δώσουμε μαζί και μέχρι το τέλος» τόνισε.

Όσον αφορά την κυβέρνηση τόνισε ότι είναι ακόμη χειρότερη μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και πως «ήρθε και στηρίχτηκε από τους δανειστές και την κυρία Μέρκελ για να ολοκληρώσει την καταστροφή». Στην πραγματικότητα συνέχισε, «δεν έχει κανένα σχέδιο -απλώς αυτοσχεδιάζει για να ικανοποιήσει την τρόικα». Για μία ακόμη φορά απεύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση (ιδιαίτερα προς το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ) και ειδικότερα «προς όλους τους αριστερούς όπου κι αν ανήκουν κομματικά», προς «όλους του δημοκράτες, τους πατριώτες, εκείνους που ακόμα πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η πεμπτουσία μιας κοινωνίας πολιτισμού και αλληλεγγύης», προς «όσους αισθάνθηκαν κάποτε ότι ανήκουν σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα άλλαζε την Ελλάδα» προς «όσους βάζουν την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία πάνω από υπολογισμούς και ιδιοτέλειες» και τέλος, προς τους διανοούμενους.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά καταστατικά, οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα:
Από την πλευρά της ηγεσίας μιλούν για μια «ενωτική και καθαρή ομιλία» όμως από την αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν «σκληρό και ανελαστικό» το ύφος απέναντι στις συνιστώσες, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα γίνει με όσους ούτε διαλύονται ούτε βεβαίως αποχωρούν αλλά περιμένουν να εκλέξουν μέλη στην Κεντρική Επιτροπή…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε όλες τις αποφάσεις στο συνέδριο και ζήτησε να γίνουν σεβαστές. Στην ομιλία του διαχώρισε πάντως τον Μανώλη Γλέζο από τις άλλες συνιστώσες λέγοντας «άλλου είδους διαφωνία υπάρχει με το Μανώλη άλλη με ορισμένους συντρόφους που θέλουν να συνεχίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ όχι να κτίσουν μαζί με όλους, το κοινό μας φορέα, αλλά ο καθένας το δικό του φορέα». Όπως ανέφερε δεν είναι αποδεκτή η άποψη ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζικός χώρος για να στρατολογούμε και να χτίζουμε την δική μας ξεχωριστή οργάνωση, την επαναστατική» και «την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με χαλαρό καταστατικό, με τάσεις, με λίστες και δημοκρατία, αλλά εμείς με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και πειθαρχία». Δεν είναι, είπε, «ούτε θέμα διατύπωσης ούτε θέμα καταστατικού, είναι θέμα πολιτικής συμφωνίας και συνεννόησης».

Ζήτησε καθαρές δεσμεύσεις και συνόψισε το πλαίσιο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

«Ένα μέλος μια ψήφος. Όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί. Ανακλητότητα, λογοδοσία, δημοκρατική λειτουργία. Πολιτική συμφωνία ότι το καταστατικό και οι συλλογικές πολιτικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο μας δεσμεύουν όλους». Αυτά  «δεν αποτελούν τελεσίγραφα αλλά αυτονόητες δεσμεύσεις» οι οποίες πρόσθεσε «προφανώς χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, λίγων μηνών, για να υλοποιηθούν πλήρως και σε κάθε τεχνική λεπτομέρεια. Αλλά σε ότι αφορά την επί της αρχής συμφωνία, δε χρειάζεται χρόνος χρειάζεται θάρρος τόλμη και ψυχή».

Έκλεισε απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο:

«Στο κρίσιμο ερώτημα του αγαπημένου μας του Μανώλη : εμείς δεν αλλάζουμε. Εσείς τι θα κάνετε.
Απαντώ:

Αυτό που θα κάνεις εσύ, όπως πάντα στη ζωή σου, είναι αυτό που πιστεύεις και νομίζεις σωστό. Κανείς δε θα σου επιβάλει τι να κάνεις. Εμείς ένα μπορούμε να κάνουμε. Όλοι μαζί να πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Και όποιες και αν είναι αυτές, εγώ τη Δευτέρα το πρωί, να τι θα κάνω:

Θα σε πάρω να πάμε μαζί στους απολυμένους δημοτικούς υπαλλήλους να δώσουμε τη μάχη, να πάμε στο ραδιομέγαρο, να πάμε στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, να πάμε στις βιομηχανικές περιοχές της ανεργίας, να πάμε στη Χαλκιδική, να πάμε στα ερημωμένα χωριά μας, να πάμε από άκρη σε άκρη της πατρίδας μας μαζί.
Για να δώσουμε τη μάχη και να δώσουμε το μήνυμα :Παρά τις όποιες διαφωνίες μας, είμαστε εδώ. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό. Να σταματήσουμε τη λαίλαπα του μνημονίου».

Λίγο αργότερα ο Μανώλης Γλέζος θέλησε να απαντήσει από το βήμα του συνεδρίου. Επανέλαβε ότι δεν θέλει ένα «κόμμα χειροκροτητών» ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι παραμένει εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχεται την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για αγωνιστική εξόρμηση στο λαό, παρά τα 91 του χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:24