search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:34
MENU CLOSE

Ο “πυρετός” του Σαββατόβραδου και οι ψηφοφορίες της Κυριακής

14.07.2013 05:46
Ο \"πυρετός\" του Σαββατόβραδου και οι ψηφοφορίες της Κυριακής - Media

Ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ψηφοφορίες για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή προέδρου.

Ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ψηφοφορίες για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή προέδρου.

Οι ψηφοφορίες του Σαββάτου επί των πολιτικών κειμένων και των καταστατικών διατάξεων κύλησαν σε ιδιαιτέρως πολωτικό  κλίμα, καθώς τα θέματα της διάλυσης των συνιστωσών και του τρόπου εκλογής της ΚΕ πυροδότησαν οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η πρόταση της ηγεσίας για την εκλογή προέδρου πέρασε κατά πλειοψηφία… στη βελτιωμένη εκδοχή της, δηλαδή να γίνει τώρα η εκλογή του προέδρου από το συνέδριο αφήνοντας ανοιχτό για το εκάστοτε συνεδριακό σώμα να αποφασίζει το πώς θα γίνεται η εκλογή προέδρου και να μην περάσει στο καταστατικό συγκεκριμένος τρόπος εκλογής (είτε από το συνέδριο είτε από την ΚΕ).
Στο θέμα των λιστών και του τρόπου εκλογής από το συνέδριο η ηγεσία κατέφυγε στην πόλωση, η οποία ενδεχομένως επιφέρει τραύματα στην εικόνα του ενιαίου κόμματος που θέλει να σηματοδοτήσει η πλειοψηφία. Από την άλλη, με αυτό τον τρόπο, εκ μέρους της πλειοψηφίας, θεωρείται βέβαιη η πίεση στο ποσοστό της Αριστερής Πλατφόρμας και άρα η δική της ενίσχυση.

Ειδικότερα, μετά από αντιπαράθεση για το θέμα, μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, η οποία εγκαλούσε την ηγεσία γιατί κατά την άποψή της το εκλογικό μοντέλο που πρότεινε μακράν απείχε από την «απλή αναλογική»(κάποιοι μίλησαν για «καλπονοθευτικό μοντέλο» και «υφαρπαγή ψήφων»), ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και απέσυρε την αρχική πρόταση. Στη θέση της πρότεινε να μπούνε όλοι σε ένα Ενιαίο Ψηφοδέλτιο διαφορετικά να πάνε σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ακυρώνοντας στην ουσία τη δυνατότητα της διαπήδησης (της δυνατότητας οι σύνεδροι να ψηφίζουν ορισμένους υποψηφίους και από άλλες λίστες), κατά το εκλογικό σύστημα που ακολουθούσε ο ΣΥΝ σε όλη την εικοσαετή και πλέον πορεία του. «’Οσοι θέλουν λίστα, τότε θα πρέπει να επιλέξουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας» είπε. Η πρότασή του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο ανακόπτεται η δυναμική της ωστόσο επέλεξε τη λύση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου καθώς δεν ήθελε να απεμπολήσει τη δυνατότητα χωριστής καταγραφής της.

Σε ό,τι αφορά τις συνιστώσες, εκτυλίχτηκε σκληρή μάχη και ύστερα από παρατεταμένη διελκυστίνδα μεταξύ Τσίπρα – Γλέζου, και με τη ΔΕΑ υπό το φως των προβολέων και του πιεστικού διλήμματος για διάλυση ή επανακαθορισμό της στάσης της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά της πλειοψηφίας υπαναχώρησε στο ζήτημα του μεταβατικού διαστήματος. Έτσι απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά το περιθώριο που έχουν οι συνιστώσες που δεν διαλύθηκαν, να αποφασίσουν την αυτοδιάλυσή τους, σε αντίθεση με την αρχική πρόταση που προσδιόριζε δύο με τρεις μήνες.

Ειδικότερα, η απόφαση για τις συνιστώσες αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε και προχωρά με βασικό αξιακό και οραματικό πλαίσιο την ενότητα της Αριστεράς, την κοινή δράση και τη σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών ρευμάτων που τον συναπαρτίζουν.
Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό φορέα σε ενιαίο φορέα των μελών του, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την πλουραλιστική και δημοκρατική του λειτουργία και φυσιογνωμία.
Η λειτουργία μας θα στηρίζεται στην αρχή «ένα μέλος μιας ψήφος»
Καμία τάση, ρεύμα, οργάνωση δεν θα έχει ειδικά προνόμια έναντι του μέλους.
Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ μας δεσμεύει απολύτως.
Η δημόσια παρουσία και δράση, οι δημόσιες εκπροσωπήσεις και οι συμμαχίες είναι υπόθεση αποκλειστικά του όλου ΣΥΡΙΖΑ
Ήδη μια σειρά από συνιστώσες αποφάσισαν την τυπική παύση της λειτουργίας τους και την ελεύθερη ένταξη των μελών του στις ιδρυτικές διαδικασίες του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.
Όσες εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποφάσισαν, δεσμεύονται να παύσουν την ξεχωριστή δημόσια δράση ώστε να δοθεί έμφαση στην ενιαία δράση, στις κοινές εμφανίσεις χωρίς ξεχωριστή παρουσία, στη βάση των καταστατικών αρχών και των συλλογικών αποφάσεων του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις συνιστώσες».

Τέλος, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ιδεολογική  ιδρυτική διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η πολιτική απόφαση ενώ δεν «πέρασαν» οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας για συνολική διαγραφή του χρέους και το θέμα της ευρωζώνης, για τις συμμαχίες και την κυβέρνηση της Αριστεράς και για το θέμα της μετάβασης υπό δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:33