search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:06
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις μετά την αθώωση Ζίμερμαν για τη δολοφονία 17χρονου

15.07.2013 06:44
ΗΠΑ: Διαδηλώσεις μετά την αθώωση Ζίμερμαν για τη δολοφονία 17χρονου - Media

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενοι για την απαλλαγή του Τζορτζ Ζίμερμαν από την κατηγορία της δολοφονίας του αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν το 2012.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενοι για την απαλλαγή του Τζορτζ Ζίμερμαν από την κατηγορία της δολοφονίας του αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν το 2012.
 
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, την Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον, την Ατλάντα και το Σαν Φρανσίσκο.
 
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του 17χρονου θύματος, που δέχθηκε την μοιραία επίθεση με όπλο από τον Ζίμερμαν που περιπολούσε ένοπλος στην περιοχή του και τον θεώρησε ύποπτο, τον Φεβρουάριο 2012. Παρά τις συνθήκες καύσωνα πολλοί διαδηλωτές φορούσαν με κουκούλα στη μνήμη του 17χρονου.

«Ο λαός λέει ένοχος», φώναζαν οι αρχικά εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Γιούνιον Σκουέρ στη νότια πλευρά του Μανχάταν, για να γίνουν στη συνέχεια χιλιάδες κατά την πορεία τους μέσω της 6ης λεωφόρου προς την Τάιμς Σκουέρ υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

Ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», πολλοί μαύροι, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός λευκών και ισπανόφωνων.

«Οι άνθρωποι θεωρούν ότι προοδεύσαμε επειδή ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το φυλετικό πρόβλημα. Μάς μένει πολύς δρόμος ακόμη», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
 
«Φοβάμαι να έχω ένα παιδί που μού μοιάζει», δήλωσε μία μαύρη διαδηλώτρια. «Το παιδί δεν οπλοφορούσε και ο λευκός με το όπλο τη γλιτώνει. Αν ισχυριστούμε ότι δεν πρόκειται για φυλετική υπόθεση, λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Είναι μία υπόθεση που θα τη θυμόμαστε τα επόμενα 50 χρόνια». 
 
Εξετάζεται η δυνατότητα δίωξης ομοσπονδιακά

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί αν αυτά είναι επαρκή ώστε να στηρίξει μία νέα παραπομπή του Τζορτζ Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. 

«Έμπειροι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα αποφανθούν εάν τα στοιχεία δείχνουν παραβιάση οποιασδήποτε ομοσπονδιακού νόμου εντός της αρμοδιότητάς μας, η οποία μπορεί να διωχθεί» ανέφερε το υπουργείο. 

Το μοιραίο περιστατικό είχε συμβεί το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου 2012 στο Σάνφορντ της Φλόριντας. Ο Ζίμερμαν, που εκτελούσε χρέη περιπολάρχη της περίκλειστης κοινότητας (gated community), εντόπισε τον Μάρτιν και κάλεσε την αστυνομία γιατί του φάνηκε ύποπτος καθώς φορούσε τζάκετ με κουκούλα.

Αργότερα οι δύο καβγάδισαν αλλά κάθε πλευρά υποστήριξε ότι ο επιτιθέμενος ήταν ο άλλος· οι μαρτυρίες των αυτοπτών ήταν και αυτές αντιφατικές. Λίγο μετά όμως ο Ζίμερμαν ακολούθησε τον Μάρτιν, τον πυροβόλησε μία φορά στην καρδιά και τον σκότωσε.

Η αστυνομία αρνήθηκε να τον συλλάβει γιατί ο Ζίμερμαν επικαλέστηκε πολιτειακό νόμο για την αυτοάμυνα, οπότε αφέθηκε ελεύθερος. Λόγω της κατακραυγής αναγκάστηκε να παραδοθεί 44 ημέρες μετά τον φόνο.

Στη φωτογραφία ο άτυχος Τρέιβον Μάρτιν


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:06