search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:01
MENU CLOSE

Sunday, bloody Sunday

15.07.2013 21:00
Sunday, bloody Sunday - Media

Η ειρήνη και η συνύπαρξη χωρίς βία είναι δύο έννοιες εξαιρετικά εύθραυστες στη Βόρειο Ιρλανδία. 

Η ειρήνη και η συνύπαρξη χωρίς βία είναι δύο έννοιες εξαιρετικά εύθραυστες στη Βόρειο Ιρλανδία. Προτεστάντες και Καθολικοί ψάχνουν διαρκώς την παραμικρή αφορμή για να ανάψει το φιτίλι της αέναης αντιπαράθεσης.

Από την Παρασκευή ξεκίνησε το κακό πάλι με την καθιερωμένη πορεία των Προτεσταντών να αποτελεί τη σπίθα. Οι «Πορτοκαλί Παρελάσεις» γίνονται από τους Διαμαρτυρόμενους σε ανάμνηση της νίκης των στρατευμάτων τους επί των Καθολικών το μακρινό 1690. Ουσιαστικά αποτελούν μια καλή αφορμή για χρήση βίας και επιθέσεις κατά των «εχθρών» οι οποίοι σε αυτήν την περίπτωση είναι… καθολικά διαμαρτυρόμενοι και ζητούν να απαγορευτεί η πορεία.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι ταραχές θύμιζαν κάτι από το ζοφερό παρελθόν. Πέτρες, τούβλα, μολότοφ, κροτίδες και άλλα επιστρατεύτηκαν είτε για επιθέσεις μεταξύ αντιμαχόμενων, είτε για να εκτοξευτούν κατά των δυνάμεων καταστολής.

Το κακό ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση επέλεξε μια «σολομώντεια» λύση. Ναι μεν έγινε η πορεία αλλά το δρομολόγιο που ακολούθησε ήταν πολύ περιορισμένο και μακριά από τις «ευαίσθητες» περιοχές, στα σύνορα των αντιμαχόμενων πλευρών. Αυτό δεν άρεσε στους Προτεστάντες που διαμαρτυρήθηκαν με βροχή επιθέσεων κατά των δυνάμεων καταστολής.

Σαράντα πέντε αστυνομικοί  τραυματίστηκαν από ρίψεις αντικειμένου και χρειάστηκε να καταφθάσουν εκτάκτως ενισχύσεις από την Αγγλία για να περιοριστούν οι καταστροφές και να επανέλθει η ηρεμία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι προέβησαν σε 49 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ενός 10χρονου!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:01