search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24
MENU CLOSE

Στον Έντουαρντ Σνόουντεν το Νόμπελ Ειρήνης;

15.07.2013 15:44
Ο Σνόουντεν έκανε λογαριασμό και «έριξε» το twitter - Ποιο είναι το μοναδικό account που ακολουθεί; - Media

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν ένας Σουηδός καθηγητής Κοινωνιολογίας. 

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν ένας Σουηδός καθηγητής Κοινωνιολογίας. Πρόκειται για τον Στέφαν Σβάλφορς, ο οποίος με επιστολή του προς την Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ την πρότεινε τον Σνόουντεν για «την ηρωική προσπάθειά του με μεγάλο προσωπικό κόστος με την οποία έριξε φως στην επεκτατική κυβερνο-κατασκοπεία των Αμερικανών», όπως ανέφερε.
 
Χάρη στο θάρρος του, ο Σνόουντεν «βοήθησε τον κόσμο να γίνει λίγο καλύτερος και πιο ασφαλής» έγραψε ο Σβάλφορς. Συνέκρινε μάλιστα τις πράξεις του Σνόουντεν με τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης το 1945 γιατί το «Απλά ακολουθούσα εντολές» δεν στάθηκε ως δικαιολογία για τους Ναζί που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ο καθηγητής μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ότι μία τέτοια υποψηφιότητα θα βοηθήσει το Νόμπελ Ειρήνης να ανακτήσει το σεβασμό που έχασε όταν απονεμήθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα το 2009.
 
«Θα έδειχνε βούληση να υπερασπιστείτε τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη κι αν μία τέτοια στάση θα αντιμετωπιζόταν με δυσμένεια από μία στρατιωτική δύναμη με παγκόσμια κυριαρχία», ανέφερε.
 
Τυπικά, ο Σνόουντεν δεν προλαβαίνει τα φετινά βραβεία. Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικά έως την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τα βραβεία που απονέμονται το Δεκέμβριο.
 
Ωστόσο, η πρόταση του Σβάλφορς – ο οποίος ως καθηγητής Πανεπιστημίου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που μπορούν να προτείνουν μία υποψηφιότητα- μπορεί να ληφθεί υπόψη για το 2014.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24