17/10/2019 17:30:28

Στον Έντουαρντ Σνόουντεν το Νόμπελ Ειρήνης;

Ο Σνόουντεν έκανε λογαριασμό και «έριξε» το twitter - Ποιο είναι το μοναδικό account που ακολουθεί; - Media
Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν ένας Σουηδός καθηγητής Κοινωνιολογίας. Πρόκειται για τον Στέφαν Σβάλφορς, ο οποίος με επιστολή του προς την Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ την πρότεινε τον Σνόουντεν για «την ηρωική προσπάθειά του με μεγάλο προσωπικό κόστος με την οποία έριξε φως στην επεκτατική κυβερνο-κατασκοπεία των Αμερικανών», όπως ανέφερε.
 
Χάρη στο θάρρος του, ο Σνόουντεν «βοήθησε τον κόσμο να γίνει λίγο καλύτερος και πιο ασφαλής» έγραψε ο Σβάλφορς. Συνέκρινε μάλιστα τις πράξεις του Σνόουντεν με τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης το 1945 γιατί το «Απλά ακολουθούσα εντολές» δεν στάθηκε ως δικαιολογία για τους Ναζί που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ο καθηγητής μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ότι μία τέτοια υποψηφιότητα θα βοηθήσει το Νόμπελ Ειρήνης να ανακτήσει το σεβασμό που έχασε όταν απονεμήθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα το 2009.
 
«Θα έδειχνε βούληση να υπερασπιστείτε τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη κι αν μία τέτοια στάση θα αντιμετωπιζόταν με δυσμένεια από μία στρατιωτική δύναμη με παγκόσμια κυριαρχία», ανέφερε.
 
Τυπικά, ο Σνόουντεν δεν προλαβαίνει τα φετινά βραβεία. Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικά έως την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τα βραβεία που απονέμονται το Δεκέμβριο.
 
Ωστόσο, η πρόταση του Σβάλφορς – ο οποίος ως καθηγητής Πανεπιστημίου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που μπορούν να προτείνουν μία υποψηφιότητα- μπορεί να ληφθεί υπόψη για το 2014.


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.