search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:00
MENU CLOSE

Άσυλο από τη Ρωσία ζήτησε ο Σνόουντεν

16.07.2013 12:27
Άσυλο από τη Ρωσία ζήτησε ο Σνόουντεν - Media

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος εδώ και τρεις εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβα, ζήτησε κι επίσημα σήμερα προσωρινό πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος εδώ και τρεις εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβα, ζήτησε κι επίσημα σήμερα προσωρινό πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος δικηγόρος Ανατόλι Κουτσέρενα, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις μαζί του για το θέμα.

Το αίτημα εστάλη στις ρωσικές αρχές», είπε ο δικηγόρος αφού συναντήθηκε με τον Σνόουντεν, τον οποίον οι αρχές των ΗΠΑ καταζητούν για κατασκοπεία.

Στο μεταξύ, ο Σνόουντεν αποδέχτηκε τον μοναδικό όρο που του είχε θέσει η Ρωσία για να του παραχωρήσει άσυλο. Συγκεκριμένα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε διαμηνύσει στον Snowden ότι θα του παραχωρούσε άσυλο μόνο αν σταματούσε να δημοσιοποιεί πληροφορίες που βλάπτουν τις ΗΠΑ.
 
Ο Snowden επιβεβαίωσε σε μένα προσωπικά ότι θα αποδεχθεί αυτούς τους όρους», ανέφερε ο  Anatoly Kucherena, νομικός σύμβουλος του Αμερικάνου, ενώ όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε ότι ο Αμερικανός θα σταματήσει τις «επιθέσεις» προς τις ΗΠΑ, ο δικηγόρος απάντησε «ναι».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα ότι η απόφαση για το εάν η Ρωσία θα παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον Σνόουντεν δεν βρίσκεται στα χέρια του προέδρου.
 
«Εάν μιλάμε για προσωρινό άσυλο, τότε αυτό δεν είναι ζήτημα που αφορά τον πρόεδρο, αλλά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης», ανέφερε.
 
Ο πρώην πράκτορας της NSA μετέβη στην Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ αφού διέρρευσε στον Τύπο στοιχεία για τις εκτενείς παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί, όταν μπορέσει, να μεταβεί σε κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που ανακοίνωσαν ότι του προσφέρουν άσυλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:00