search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07
MENU CLOSE

Ένα καλοκαίρι

18.07.2013 12:18
Ένα καλοκαίρι - Media

Η τρίτη ταινία του Τζεφ Νίκολς (μετά το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Καταφύγιο») είναι μια ιστορία ενηλικίωσης

Σκηνοθεσία: Τζεφ Νίκολς
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Ρις Γουίδερσπουν, Τάι Σέρινταν, Τζέικομπ Λόφλαντ
 
Η τρίτη ταινία του Τζεφ Νίκολς (μετά το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Καταφύγιο») είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που παντρεύει επιρροές από την κλασική αμερικάνικη λογοτεχνία, τη «Νύχτα του κυνηγού» και πολλές ακόμα αναγνωρίσιμες πηγές έμπνευσης, παλεύοντας να μείνει αυθεντικό. Το γεγονός ότι τα καταφέρνει είναι ακόμα ένα παράσημο στη διαδρομή του Νίκολς, που μοιάζει σταθερά υποσχόμενη.
«Ένα καλοκαίρι», ίσως όχι σαν οποιοδήποτε άλλο, τα πάντα ξεκινούν από μια παιδική απόδραση. Μια εικόνα σχεδόν αρχετυπικά χαραγμένη στις μνήμες όλων: δύο αγόρια που ζουν στις όχθες του ποταμού το σκάνε από τα σπίτια τους για μια περιπετειώδη εξερεύνηση. Κι ενώ ο στόχος τους είναι απλώς να φτάσουν στο εσωτερικό μιας ξεχασμένης βάρκας, θα ανακαλύψουν τα ίχνη ενός άντρα που ζει κρυμμένος από το βλέμμα της κοινωνίας.

Το όνομα του είναι Μαντ (όπως εξάλλου και ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας), κι ενώ είναι καταζητούμενος για φόνο, εκείνος καίγεται μόνο για να ξανασυναντήσει την Τζούνιπερ, τον μεγάλο του έρωτα ή αλλιώς «ένα όνειρο από το οποίο δε θέλεις να ξυπνήσεις» όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Ο Μαντ θα μπορούσε να είναι κάτι σαν επίγειος άγγελος, ένας από αυτούς τους περιθωριακούς που σερβίρονται a priori ως καλοί και αδικημένοι από την κοινωνία. Όμως η γραφή του Νίκολς και η καθοριστική παρουσία του Μάθιου ΜακΚόναχι δίνουν όγκο και γήινες διαστάσεις στον χαρακτήρα. Με τον αντρικό μαγνητισμό και τις ρεαλιστικές πινελιές που τον κάνουν κάτι περισσότερο από αμιγές δημιούργημα της μυθοπλασίας, ο Μαντ του ΜακΚόναχι δίνει ιδανικά τον τόνο σε ένα καστ που είναι σχεδόν χωρίς εξαίρεση άψογα επιλεγμένο και κουρδισμένο στους ρόλους.

Κυλώντας σε ρυθμούς που δεν βιάζονται να παραδώσουν ένα μάθημα ζωής, η ταινία του Νίκολς ξενίζει καθώς στην τελική ευθεία παραδίδεται σε απλοϊκές συγκρούσεις κι εντάσεις που κατοικοεδρεύουν στην ανεγκέφαλη πλευρά του Χόλιγουντ. Η εύκολη και αφόρητα μελοδραματική κλιμάκωση της ταινίας ίσως να ήταν ασυγχώρητη, εάν το «Ένα καλοκαίρι» δεν είχε ήδη προλάβει να αφήσει ένα έντονο κ ευδιάκριτο στίγμα στα μάτια και την καρδιά μας.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07