search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:18
MENU CLOSE

Απαγορεύθηκε επικίνδυνο φυτοφάρμακο

16.07.2013 21:00
Απαγορεύθηκε επικίνδυνο φυτοφάρμακο - Media

Η Ευρώπη προχώρησε στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου υποστηρίχθηκε από ξεκάθαρη πλειοψηφία 23 ευρωπαϊκών κρατών-μελών

Η Ευρώπη προχώρησε στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου υποστηρίχθηκε από ξεκάθαρη πλειοψηφία 23 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με μόνο 2 ψήφους κατά και 3 αποχές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει ήδη από τον περασμένο Μάιο αποφανθεί ότι το Fipronil αποτελεί για τις μέλισσες φυτοφάρμακο υψηλής επικινδυνότητας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε σπόρους καλαμπoκιού. Η χθεσινή απόφαση για τον περιορισμό του Fipronil έπεται των πρόσφατων μερικών απαγορεύσεων τριών νεονικοτινοειδών, οι οποίες βασίζονται σε αντίστοιχα καταδικαστικές επιστημονικές εκθέσεις της ΕFSA.
Η απαγόρευση περιλαμβάνει κάποια «παραθυράκια» όπου επιτρέπει τη χρήση του Fipronil σε θερμοκήπια.
Η Greenpeace καλωσορίζει τη θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο ζητά πλήρη και μακροπρόθεσμη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες, για να μην στερηθούμε το 1/3 της διατροφής μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10