search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:33
MENU CLOSE

Νομιμοποίηση γάμων ατόμων του ιδίου φύλου σε Αγγλία και Ουαλία

17.07.2013 16:16
Νομιμοποίηση γάμων ατόμων του ιδίου φύλου σε Αγγλία και Ουαλία - Media

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε και επισήμως την Τετάρτη στην Αγγλία και στην Ουαλία, αφού η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την έγκρισή της στο νομοσχέδιο.

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε και επισήμως την Τετάρτη στην Αγγλία και στην Ουαλία, αφού η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την έγκρισή της στο νομοσχέδιο που είχε ήδη υιοθετηθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων θα τελεστούν «το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2014», καθώς στο μεταξύ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές προσαρμογές.
«Είναι μια ιστορική στιγμή η οποία θα επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Είμαι υπερήφανη που το κάναμε και ανυπομονώ να δω τον πρώτο γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», δήλωσε η υφυπουργός Ισότητας και Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαρία Μίλερ.

Το βράδυ της Τρίτης οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το νομοσχέδιο, το οποίο είχε συναντήσει αμέτρητα εμπόδια, ιδίως από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Αφού έλαβε και τη συγκατάθεση της Βασίλισσας, το νομοσχέδιο αποκτά πλέον ισχύ νόμου.

Για τους Βρετανούς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν ήδη τα ίδια γονικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα: μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, να καταφύγουν στην ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση ή να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αρκεί να μην χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της έναντι αμοιβής. Από το 2005, άλλωστε, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Ο νόμος αφήνει ελεύθερα τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να τελούν θρησκευτικούς γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εξαιρείται η Αγγλικανική Εκκλησία, όπου οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου παραμένουν παράνομοι.

Η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν δική τους νομοθεσία για το θέμα: η κυβέρνηση της πρώτης έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τον περασμένο μήνα, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία το τοπικό κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, οι Βρετανοί σε ποσοστό 54% βλέπουν θετικά το να δίνεται η δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους να συνάπτουν γάμο εάν το επιθυμούν.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:33