search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:16
MENU CLOSE

Με ανοιχτά τα μικρόφωνα: Όταν η τεχνολογία προδίδει του πολιτικούς

18.07.2013 07:11
Με ανοιχτά τα μικρόφωνα: Όταν η τεχνολογία προδίδει του πολιτικούς - Media

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολιτικοί όπου γης θα εύχονταν να γυρνούσε ο χρόνος πίσω. Εστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Ίσα για να προλάβουν να μαζέψουν μια φράση που τους ξέφυγε και ταξίδεψε μέσα από ένα μικρόφωνο που βρέθηκε κατά λάθος ανοιχτό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολιτικοί όπου γης θα εύχονταν να γυρνούσε ο χρόνος πίσω. Εστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Ίσα για να προλάβουν να μαζέψουν μια φράση που τους ξέφυγε και ταξίδεψε μέσα από ένα μικρόφωνο που βρέθηκε κατά λάθος ανοιχτό.
 
«Μιλάω απλά»

Το 2004, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Τζορτζ Μπους ετοιμαζόταν να δώσει μια ομιλία όταν εντόπισε στο πλήθος τον δημοσιογράφο των New York Times Ανταμ Κλάιμερ. Χωρίς να γνωρίζει ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, πλησίασε τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και του ψιθύρισε: «Είναι μ… πρώτης τάξεως».
Ο Τσένι έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα συμφωνώντας με τον πρόεδρο. «Είναι μεγάλος μ…» παρατήρησε. Η δικαιολογία του τότε προέδρου των ΗΠΑ για το ατόπημα; «Είμαι απλός άνθρωπος και μιλάω απλά», είπε αργότερα στους δημοσιογράφους. Ο Μπους δεν έμαθε από το πάθημά του και δύο χρόνια αργότερα, σε συνάντηση των G8 στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε πως η Συρία θα πρέπει να πιέσει τη Χεζμπολάχ «να σταματήσει αυτές τις μ…».
 
Μετά τις εκλογές…

Μεγάλη ήταν η γκάφα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τον Μάρτιο του 2012 συνελήφθη από τα ανοιχτά μικρόφωνα να διαβεβαιώνει τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι θα έχει «περισσότερη ευελιξία» για να χειριστεί το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας μετά τις εκλογές.
«Είναι η τελευταία μου εκλογική διαδικασία αυτή. Μετεκλογικά θα έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου», είπε ο Ομπάμα στον Μεντβέντεφ, ο οποίος υποσχέθηκε να διαβιβάσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν το μήνυμά του «για περισσότερη ευχέρεια χειρισμών στο χρονικό διάστημα μετά την 6η Νοεμβρίου». Η συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων έγινε στη Σεούλ την παραμονή διεθνούς διάσκεψης για τα πυρηνικά.
 
Περί κουζίνας

Το 2005 είχε ανάψει για τα καλά η μάχη μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού για το ποια πόλη θα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ συνομιλούσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Δεν είναι δυνατόν να εμπιστεύεσαι ανθρώπους που έχουν τόσο χάλια κουζίνα. Είναι η χώρα με τη χειρότερη κουζίνα, μετά τη Φινλανδία», είπε ο κ. Σιράκ επιχειρηματολογώντας υπέρ του Παρισιού.
Τα ανοιχτά μικρόφωνα έπιασαν την ατάκα του Γάλλου προέδρου. Η Φινλανδία προχώρησε σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον του και το Λονδίνο κέρδισε πανηγυρικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
 
Είναι ψεύτης…
Νοέμβριος του 2011, με φόντο τις Κάνες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ομπάμα και Σαρκοζί, συζητούν μεταξύ τους λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
«Τον Νετανιάχου δεν τον αντέχω. Είναι ψεύτης», λέει ο Γάλλος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Εσύ τον έχεις σιχαθεί, αλλά εγώ πρέπει να δουλεύω μαζί του κάθε μέρα», απαντάει ο Ομπάμα, συμμεριζόμενος προφανώς την άποψη του Ευρωπαίου ομολόγου του.
Ολα τα παραπάνω κανονικά θα έπρεπε να έχουν μείνει μεταξύ των ηγετών. Ελα όμως που οι διοργανωτές έκαναν το λάθος να μοιράσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα ακουστικά με την ταυτόχρονη μετάφραση των ομιλιών στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί για τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθούσε. Ο Νετανιάχου προφανώς δεν θα ενθουσιάστηκε…
 
Η συνομιλία

Το 2003 ήταν η σειρά του Κώστα Σημίτη να «προδοθεί» από την τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου Κορυφής ο Ελληνας πρωθυπουργός «συλλαμβάνεται» από την τηλεοπτική κάμερα σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του Tόνι Mπλερ να ανακινεί το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα εν όψει και των επικείμενων τότε εκλογών.
H επίμαχη στιχομυθία προκάλεσε πολλά ερωτήματα, που ο κ. Σημίτης κλήθηκε να απαντήσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ ακολούθησαν και έντονες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα.

Τα «γαλλικά» του Σιράκ για τη Μάργκαρετ Θάτσερ
 
Τις «φιλοφρονήσεις» που επεφύλαξε ο Ζακ Σιράκ στη Μάργκαρετ Θάτσερ στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 5 Δεκεμβρίου 1987 αποκάλυψε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο βιβλίο του «Με τον Αντρέα στην Ευρώπη»:
«Σε κάποια στιγμή ακούσαμε όλοι έκπληκτοι τον Σιράκ να λέει στον παρακαθήμενό του Μιτεράν: «Α, δεν το αντέχω πια. Μου έχει σπάσει τα α… τούτη εδώ». Ο τρόμος μας έγινε ακόμη μεγαλύτερος όταν είδαμε τη Θάτσερ να ζητά εκνευρισμένη τον λόγο. Το γέλιο πάγωσε στα πρόσωπα όλων όσοι είχαν προλάβει να μειδιάσουν. Τελικά όμως η Θάτσερ, που δεν ήξερε λέξη γαλλικά, δεν είχε μάθει εκείνη τη στιγμή τι είχε πει ο Σιράκ, διότι η μεταφράστρια αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων δεν μετέφρασε τη φράση του Σιράκ. Ετσι, όταν πήρε τον λόγο, είπε με εκνευρισμένο ύφος: «Βλέπω ότι δεν είστε σοβαροί, άλλοι γελάνε εδώ μέσα, άλλοι δεν ξέρω τι κάνουνε, προτείνω να πάμε για φαγητό και να συζητήσουμε ξανά το απόγευμα». Την επομένη βέβαια οι Financial Times εδημοσίευσαν ολόκληρη την ιστορία».

Αναδημοσίευση από το ethnos.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15