search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:57
MENU CLOSE

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για την ΕΡΤ

18.07.2013 07:28
Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για την ΕΡΤ - Media

Απορρίφθηκε με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. 

Απορρίφθηκε με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Η συζήτηση:

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της εξεταστικής με διαφορετικό σκεπτικό, ωστόσο, από αυτό που διατυπώνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζουν υπέρ της πρότασης σύστασης εξεταστικής, αν και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για μια λανθασμένη μονομερή απόφαση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι «υπάρχει μια ομάδα συνδικαλιστών που δεν βγαίνουν από την ΕΡΤ και θέλουν να μείνουν εκεί μέχρι το τέλος», τονίζοντας ότι «αυτό δεν θα γίνει».

«Υπάρχει κατάληψη, τους ζήτησα αν συμφωνούν και για να μην σταματήσει το σήμα να εκπέμπει από την Αγία Παρασκευή και φυσικά δεν το δέχθηκαν, διότι υπάρχει μια ομάδα που έχει αποφασίσει να μείνει εκεί μέχρι το τέλος. Αυτό δεν θα γίνει» είπε ο κ. Καψής και ενημέρωσε ότι «μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα γίνει η προκήρυξη των πρώτων 500 θέσεων, σε υλοποίηση της συμφωνίας για 2.000 θέσεις εργασίας».

«Κατανοώ τις αντιδράσεις και από την πλευρά των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και από την πλευρά των κομμάτων και των πολιτών με το μαύρο στην ΕΡΤ» ανέφερε ο Παντελής Καψής. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι μέρος της λύσης, σημειώνοντας ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορούσε να αναδιοργανωθεί παρά μόνο από την αρχή. «Μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Με όλη την ειλικρίνεια ενός επαγγελματία, ένα θέλω να σας πω. Η ΕΡΤ, για να αναδιοργανωθεί, έπρεπε αυτό να γίνει εκ του μηδενός», ανέφερε ο Παντελής Καψής.

Ακόμη, για την κριτική περί απωλεσθέντων εσόδων και για το κόστος της αναδιοργάνωσης ο Παντελής Καψής σημείωσε ότι η ΕΡΤ λάμβανε κάθε χρόνο μόλις 10 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, «τίποτε δηλαδή. Ήταν, στην πραγματικότητα, όλη επιδοτούμενη». Για το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» ανέφερε ότι κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για τον τίτλο καλώντας όμως, όλους να αναρωτηθούν ποιο νόημα είχε ένα κρατικό περιοδικό που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά όταν μόνο η ΕΡΤ ήξερε το πρόγραμμα και το θεωρούσε μονοπώλιο και μυστικό.

Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν πραξικόπημα

«Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής ως πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς τη κοινωνία.

«Εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα. Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10/6/2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα κυριαρχήσει εντός του Κοινοβουλίου το διήμερο, δεδομένου ότι για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση». 

Η συζήτηση διεξάγεται μία ημέρα μετά την απόσυρση από το πολυνομοσχέδιο του άρθρου 108, που όριζε τον υπολογισμό των αποζημιώσεων των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής συναντήθηκε με εργαζόμενους της ΕΡΤ, στους οποίους έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να εγκαταλείψουν το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ώστε η ΕΔΤ να εκπέμψει σήμα από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής.

Όπως δήλωσε ο Π. Καψής, σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ένα «πρόχειρο δελτίο ειδήσεων» μέχρι την προκήρυξη των 2.000 θέσεων. Επιπλέον, εφόσον αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από το Ραδιομέγαρο, την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί τροπολογία για το πλαφόν των αποζημιώσεων των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση επικοινωνιακούς ελιγμούς και μεθόδευση ενός «σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης».
 
«Οι επικοινωνιακοί ρόλοι εναλλάσσονται με "δεξιοτεχνία" από τους κυβερνώντες. Από τον "σκληρό" Στουρνάρα που περιόριζε τις "γενναιόδωρες" αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, περάσαμε στον "συναινετικό" Παντελή Καψή, που δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
 
Αναφορικά με την χθεσινή απόσυρση του άρθρου 108 που όριζε τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, τονίζουν πως το άρθρο αυτό «γίνεται "το καρότο και το μαστίγιο" για το μόνο που τελικά φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση: Ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και της ενημέρωσης».
 
«Το μαύρο και οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν ήταν μόνο παράνομες και αυθαίρετες πράξεις, αλλά κυρίως εκδικητικές», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ «επειδή θέλουν να βρεθεί λύση που δεν αποσκοπεί στην "εξόντωσή" τους, συνεχίζουν να καλούν σε πραγματικό διάλογο επί πραγματικών προτάσεων».
 
Για τις αμέσως επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν τη στάση τους.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:53