search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:11
MENU CLOSE

Έλα για να φεύγουμε…

21.07.2013 21:00
oldphotossel_0091374237474.jpg

Tο πολυδιαφημισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ταξίδι… αναψυχής μεσούντος του θέρους.

Tο πολυδιαφημισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ταξίδι… αναψυχής μεσούντος του θέρους. Η Γερουσία θα είναι κλειστή, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα είναι διακοπές και μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει… για τα μπάνια του λαού θα δεχθεί τον Αντ. Σαμαρά.

Το αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπαμα, θα πρέπει να θυμίσουμε, εκκρεμούσε εδώ και πολλούς μήνες, για την ακρίβεια απ’ όταν ανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το ραντεβού στον Λευκό Οίκο έκλεισε όταν αποσταθεροποιήθηκε η κυβέρνηση με την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη… Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ακριβώς τότε αποφάσισε να επισκεφτεί την Αθήνα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, έχοντας σαφέστατο στόχο να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πολιτικού «ατυχήματος» στην Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Κανείς (εκτός των Αμερικανών) δεν γνωρίζει αν η πρόσκληση προς τον Σαμαρά για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έχει να κάνει με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να του προσφέρει στήριξη. Αυτό που όλοι, ωστόσο, γνωρίζουν είναι ότι η αμερικανική στήριξη δεν προσφέρεται χωρίς ανταλλάγματα. Μάλιστα τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσουν οι Αμερικανοί από τον Σαμαρά είναι τόσο μεγαλύτερα και περισσότερα όσο δυσκολότερη είναι η θέση του.

Πιθανότατα, ένα από τα ζητούμενα των Αμερικανών από τον Σαμαρά είναι η «δέσμευσή» του για γενναίες κινήσεις στο Κυπριακό, οι οποίες θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση ενός σεναρίου επίλυσης στη βάση των ιδεών του σχεδίου Ανάν. Σήμερα, μια τέτοια εκδοχή θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να προχωρήσει καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι οικονομικά καταραμένες και ευκολότερα εκβιαζόμενες.

Όπως υποστηρίζουν Έλληνες διπλωμάτες, το ξαφνικό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου στην Άγκυρα την ερχόμενη Παρασκευή ίσως να έχει σχέση με την επιθυμία της κυβέρνησης να αναθερμάνει τη διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών – συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής απόψεων για το Κυπριακό – προκειμένου να επιδείξει την έμπρακτη καλή της διάθεση, εν όψει της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορούσε επικοινωνιακά το ταξίδι αυτό, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η φωτογραφία είναι αυτή που θα μετρήσει και όχι οι συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.

Το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει δώσει γην και ύδωρ στην Άνγκελα Μέρκελ όπως είναι φυσικό δεν διαφεύγει από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον την Ελλάδα ως δορυφόρο των Γερμανών στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Πιέσεις

Σκοπιανό, Κυπριακό, ασφάλεια και φυσικά ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί απέναντι στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Το θέμα αυτό αποτελεί καυτή πατάτα για τον Αντ. Σαμαρά και γενικότερα για τη Ν.Δ. αφού, όπως είναι γνωστό, ο Κώστας Καραμανλής είχε θέσει βέτο στο Βουκουρέστι για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Με δεδομένο ότι όλο το τελευταίο διάστημα η σκοπιανή πλευρά στέλνει μηνύματα συμβιβασμού, αναμένεται η αμερικανική πλευρά να πιέσει τον πρωθυπουργό προς άρση του βέτο προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Τα ενεργειακά

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό χάρτη, θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί η συμφωνία με τους Αζέρους για τον αγωγό ΤΑΡ ενώ μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ σε ρωσικά συμφέροντα το θέμα αναμένεται να επανέλθει στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στον αμερικανικό Τύπο για τις θυσίες του ελληνικού λαού και για τις δυσκολίες που περνά αλλά και για τα λάθη του ΔΝΤ, αποβλέποντας σε μια καλή δήλωση μετά τη συνάντηση. Τη δήλωση αυτήν τη χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου:
• να αντιμετωπίσει το νέο κύμα πιέσεων για νέα μέτρα που θα έρθει από τους δανειστές μας το φθινόπωρο,
• να ενισχυθεί το κύμα τουριστών προς τη χώρα μας και
• να δοθεί το μήνυμα σε ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια ήρεμη χώρα που αναζητά τον δρόμο να βγει από την κρίση.

Εάν θα πετύχει τώρα ο Αντ. Σαμαράς μια τέτοια δήλωση, είναι ένα μεγάλο ερώτημα αφού οι αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες ενημερώνουν καθημερινά για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα εξ αιτίας του κύματος των απολύσεων από το Δημόσιο.

Πάντως, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας σήμερα – τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του ΝΑΤΟ – και θα υπογραμμίσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».

Πίσω και πέρα από όλες αυτές τις επαφές και τις φωτογραφίες του Σαμαρά με τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Θα μπορέσουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί των αμερικανογερμανικών σχέσεων; Ή αναμένεται βροντερή πτώση; Κοντός ψαλμός…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10