search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:02
MENU CLOSE

«Ένα βιβλίο κοστίζει όσο τρεις καφέδες»

21.07.2013 21:00
oldphotosdsc_02211374244650.jpg

Κι όμως. Παρά την κρίση, ξεπετάγονται νέα βιβλιοπωλεία. Όχι ένα και δύο, αλλά τέσσερα ολόφρεσκα στέκια του βιβλίου άνοιξαν τις πόρτες τους για τους αναγνώστες της πρωτεύουσας, οι οποίοι είναι περισσότεροι από όσους φανταζόμαστε. 

Κι όμως. Παρά την κρίση, ξεπετάγονται νέα βιβλιοπωλεία. Όχι ένα και δύο, αλλά τέσσερα ολόφρεσκα στέκια του βιβλίου άνοιξαν τις πόρτες τους για τους αναγνώστες της πρωτεύουσας, οι οποίοι είναι περισσότεροι από όσους φανταζόμαστε.

Είναι μικρά, ενημερωμένα, με άποψη, γούστο και φινέτσα. Δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες με σκάλες που υψώνονται μέχρι το ταβάνι, ούτε σκονισμένα βιβλία και υπάλληλοι που βαριούνται τη ζωή τους. Αντιθέτως.

Μέσα στους όμορφους νέους χώρους βρίσκονται πάντα οι ιδιοκτήτες για να σε εξυπηρετήσουν στον μέγιστο βαθμό. Η φιλική διάθεση και η επικοινωνία είναι το κύριο συστατικό της νέας γενιάς των βιβλιοπωλείων, η προσωπική σχέση με τους αναγνώστες αυτό που τα διαχωρίζει από τα μεγάλα καταστήματα. Όσο για τα βιβλία; Άλλα έχουν περισσότερα, άλλα λιγότερα, εξυπηρετώντας κυρίως τους κατοίκους των περιοχών τους.

Θα αναρωτηθεί κανείς: έχει ο κόσμος διάθεση και λεφτά για να επενδύσει στη γνώση τώρα που η τρόικα έγινε μέρος της ζωής μας; «Ναι» μας απαντά η Τζούλια Τσιακίρη, ιδιοκτήτρια του «Φωταγωγού», πασίγνωστη στον χώρο του βιβλίου από τις ιστορικές και αισθητικά άρτιες εκδόσεις Ροδακιό, αφού «ένα βιβλίο κοστίζει όσο τρεις καφέδες».

Παρά την κρίση, λοιπόν, πάντα υπάρχουν αναγνώστες που διαβάζουν συστηματικά και παθιασμένα, κι άλλοι που «μυούνται» στην ανάγνωση αργά αλλά σταθερά. Για τους τελευταίους, ίσως η κρίση να λειτουργεί και ως αφορμή να πλατύνουν τους ορίζοντές τους και να βαθύνουν το κριτήριό τους, αφού, όπως λέει η Εύα Καραϊτίδη των εκδόσεων της Εστίας, «το βιβλίο είναι ένας τρόπος να ζεις και να αναπνέεις καλύτερα». Αυτό το αναγνωστικό κοινό καλύπτουν οι προσπάθειες των τεσσάρων νέων ιδιοκτητών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δηλώνουν υπερ-αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι με την προσπάθειά τους.

Βοοktique

Κάνουν ακόμα και delivery

Από το όνομα του βιβλιοπωλείου και μόνο καταλαβαίνεις ότι είσαι στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα, επί των οδών Λουκιανού και Πατριάρχου Ιωακείμ,  όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν η μπουτίκ της Kathy Heyndels, τώρα ξεχωρίζεις μια ολόφρεσκια γωνιά, όπου δεν δοκιμάζεις ρούχα, αλλά διαβάζεις κι αγοράζεις βιβλία. Η προσπάθεια της 24χρονης, Φανής Χαριτάκη – Ελευθερουδάκη κέρδισε ήδη αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής, όπως μας λέει. Οι ευθύνες για την εκπρόσωπο της τέταρτης γενιάς της γνωστής επιχείρησης είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις πολλές. Κι όμως, η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν την τρομάζει. Αντιθέτως. Η νεαρή ιδιοκτήτρια από τότε που θυμάται τον εαυτό της βρισκόταν μέσα στα ιστορικά βιβλιοπωλεία της οικογένειάς της. «Πρότεινα παιδικά βιβλία από την ηλικία των πέντε ετών στους πελάτες μας, οι οποίοι με άκουγαν για το τι θα αγοράσουν για τα παιδιά τους». Κι αν δεν υπάρχει το βιβλίο που θες; «Δεν θέλω να αποκτήσω τα καλύτερα βιβλία που υπάρχουν, θέλω να ανακαλύψω σιγά – σιγά τι διαβάζει ο κόσμος στην περιοχή για να τους το παρέχω» μας διευκρινίζει. Ακόμα και delivery βιβλίων κάνουν στο σπίτι για τους κατοίκους της γειτονιάς. Στον μινιμαλιστικό χώρο της, θα βρεις και περίεργα αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών, γιατί θεωρεί ότι έτσι αναδεικνύει και προωθεί με τον δικό της τρόπο τους νέους Έλληνες δημιουργούς.  

Φωταγωγός

Μένει ανοιχτό και αργά το βράδυ

Πλέον έχεις τον καλύτερο λόγο για να κατηφορίσεις την οδό Κολοκοτρώνη. Όχι, δεν είναι τα μπαράκια, οι κρέπες ή τα χαντράδικα. Είναι τα υψηλής αισθητικής βιβλία στο νέο – κρυφό – βιβλιοπωλείο – gift shop της κ. Τζούλιας Τσιακίρη και του γιου της Σταύρου Διοσκουρίδη, στη στοά Κουρτάκη. «Το Ροδακιό», ο καλτ εκδοτικός της οίκος τους, βρήκε πριν από λίγο καιρό τον δικό του χώρο να στεγάσει τα 180 βιβλία που εκδίδει από το 1992. Μαζί με τον εκδοτικό οίκο «Φωταγωγός» και το πρακτορείο FOSPHOTOS δημιούργησαν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Ένωσαν τις δυνάμεις τους, σαν να ενώνουν δύο γενιές σε μία. Ο Σταύρος θα σου μιλήσει για το μέλλον του βιβλιοπωλείου, τον πυρήνα που θα δημιουργήσει για τις πολιτισμικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης τα επόμενα χρόνια. Η κυρία Τζούλια θα σε πάει πιο πίσω, στο περιοδικό λογοτεχνίας και κριτικής «Εκηβόλος», που εξέδιδε από τη δεκαετία του ’70. Στο βιβλιοπωλείο θα βρεις αφίσες, καρτ-ποστάλ, κορνίζες, βινύλια, περιοδικά, ακόμα την αυτοβιογραφία του Κιθ Ρίτσαρντς με τίτλο «Life», την πρώτη από τη σειρά «Λατέρνατιβ». Θα ακολουθήσουν και άλλες, του Μπρους Σπρίνγκστιν κ.ά. Αν είναι αργά το βράδυ και σου έρθει η όρεξη να ρίξεις μια ματιά, πήγαινε, θα είναι ανοιχτά, όπως μερικά βιβλιοπωλεία στο Παρίσι. Όσο για την κρίση στο βιβλίο; «Ένα βιβλίο κοστίζει τρεις καφέδες» λέει αφοπλιστικά η κυρία Τζούλια. Άλλωστε, της αρέσει πολύ η λατινική φράση «κλυδωνίζεται, αλλά δεν βυθίζεται» (fluctuat, nec mergitur).

Πλειάδες

Στο Παγκράτι αγαπούν τα βιβλία

Οι κάτοικοι του Παγκρατίου νιώθουν περήφανοι με τις νέες «Πλειάδες» του Άλκη Τεμπονέρα και της γυναίκας του Αλεξάντρας Μπίζη. Το ονόμασαν έτσι επειδή τους άρεσε ο ήχος και η ορθογραφία της λέξης. Στο Παγκράτι, βιβλιοπωλείο δεν υπήρχε για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Έτσι, το νέο μακρόστενο και ψηλοτάβανο βιβλιοπωλείο που καταλήγει στον υπαίθριο κήπο – αναγνωστήριο με τα χαλίκια, τα τραπεζάκια και τον ψηλό φοίνικα, φαίνεται πως δημιουργήθηκε για μεγάλα πράγματα. Μπορεί ο ιδιοκτήτης του να βρίσκεται είκοσι χρόνια στον χώρο του βιβλίου ως πωλητής στις εκδόσεις Πόλις, Μελάνι και Κοάν, αλλά οι κάτοικοι του Παγκρατίου τον εκπλήσσουν καθημερινώς, λόγω του υψηλού αναγνωστικού τους επιπέδου. «Πρόκειται για ένα θαυμάσιο αναγνωστικό κοινό, το οποίο δεν ψάχνει στα ράφια εμπορικούς τίτλους, αλλά παλαιότερα λογοτεχνικά δοκίμια». Και ποιο είναι το απαραίτητο συστατικό για να συνεχίσει σε αυτούς τους ζόρικους καιρούς; H αισιοδοξία. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα πάει περίφημα, με πελάτες από 3,5 μέχρι και 90 χρόνων.

Βιβλιοστάτης

Ο κόσμος έχει ανάγκη τις προσφορές

Πριν από δύο μήνες άνοιξε και το μικρό, αλλά περιεκτικότατο βιβλιοπωλείο στα σύνορα Μετς με Παγκράτι, στην αρχή της οδού Αρχιμήδους, πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Ο Γιώργος Τάσος, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, με προϋπηρεσία στους εκδοτικούς οίκους Ποταμός και Ελευθερουδάκης, για περίπου 7 χρόνια, βρήκε αυτό που έψαχνε από μικρός: το δικό του βιβλιοπωλείο. Αρχικά, το φανταζόταν κάπου στα Εξάρχεια, αλλά περήφανος δηλώνει ότι και «στο Μετς διαβάζουν πολύ». Με την ίδια περηφάνια υποδέχεται και τους πελάτες του, ανάμεσα στους οποίους είναι συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματος, που τον στηρίζουν και τον βοηθάνε. Μετά τη γνωριμία τους, μάλιστα, παρήγγειλε και τα δικά τους βιβλία για το βιβλιοπωλείο του. Στήριγμα του όλου εγχειρήματος αποτελούν κυρίως συγγενείς, φίλοι, φίλοι φίλων και κάτοικοι της περιοχής. Στον «Βιβλιοστάτη» θα βρεις και προσφορές βιβλίων από 2 έως 5 ευρώ. «Τρέχω σε όλες τις προσφορές που κάνουν οι εκδοτικοί οίκοι για να τις έχω στο βιβλιοπωλείο» μας είπε. Και τόνισε: «O κόσμος τις έχει ανάγκη». Και ποιο είναι το δικό του αναγνωστικό κοινό; «Ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 40 και σίγουρα δεν ενδιαφέρονται

Περιμένοντας την Εστία

Οι πιστοί του ιστορικού βιβλιοπωλείου αλλά και η ιδιοκτήτρια του οίκου της Εστίας, κ. Εύα Καραϊτίδη, περιμένουν να ανοίξει ξανά η καινούργια «Εστία», με μεγάλη ανυπομονησία, κόντρα στα ελληνικά γραφειοκρατικά προβλήματα που την καθυστερούν. Το νέο βιβλιοπωλείο θα έχει τα χαρακτηριστικά της παλιάς «Εστίας». Χώρος φιλόξενος, ανοιχτός σε όλους, όχι μόνο για να ψωνίσουν, αλλά και για να ανταλλάξουν δύο όμορφες κουβέντες. Απλώς, ο χώρος θα είναι πιο μοντέρνος. Με υπεύθυνο τον έμπειρο βιβλιοπώλη Πολύκαρπο Νικολόπουλο, το νέο βιβλιοπωλείο θα φιλοξενεί μονάχα τις εκδόσεις της Εστίας, έτσι ώστε να φανεί ο θησαυρός των συγγραφέων της, μας είπε η Εύα Καραϊτίδη. Θα βρίσκεται ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια, σε έναν όμορφο χώρο, στην οδό Διδότου. Τα βιβλία τους θα διατίθενται και σε χονδρική αλλά και σε λιανική. Ο χώρος θα είναι μακρόστενος, με πατάρι που θα λειτουργήσει ως χώρος ανάγνωσης, όπως στις παλιές καλές εποχές, και θα φιλοξενεί, εκτός από βιβλία, και διάφορες εκδηλώσεις. «Πιστεύω ότι είναι η εποχή των μικρών βιβλιοπωλείων ξανά. Η “Εστία” πάντα θα είναι ένας χώρος ανταλλαγής και προσφοράς, κι όχι ανταλλαγμάτων και εμπορίου, με την κακή έννοια». Αυτό δηλαδή που δηλώνει και το όνομά της. Εν αναμονή, λοιπόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:02