09/04/2020 08:08:42

Περί επιπέδου

Η αθυροστομία, η ελευθεροστομία, η προκλητική γλώσσα μπορεί πολύ συχνά να εκφράσει καίρια και αποτελεσματικά αυτόν τον ομιλητή. Για ένα σατιρικό έντυπο με την ιστορία του «Π» θα ήταν αδιανόητη μια ψευτοσεμνοτυφία απέναντι σ’ έναν ακόμα και ακραίο λόγο, αν προφέρεται για να εκφράσει τον ομιλητή. Το πρόβλημα δεν είναι αν κάποιος εκφέρει έναν ακραίο λόγο από το «βήμα της Βουλής» κι αν όλα αυτά σηματοδοτούν την έκπτωση της ποιότητας των πολιτικών ταγών και την επέλαση άξεστων, αμόρφωτων, αγενών εκπροσώπων των πολιτών και απέχουμε έτη φωτός από άλλες εποχές με εκπροσώπους με ρητορική και πολιτική δεινότητα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο σκληρός λόγος είναι επιθετικός και προσωπικός, με στόχο την προσβολή ή την εκμηδένιση του συνομιλητή. Όλα αυτά που ακούγονται για κρεμάλες, για κλασμένα αρχ…ια και για προδότες είναι μάλλον γραφικά και απέχουν από ένα οξύ, σατιρικό, επιθετικό λόγο που στόχο έχουν την κοινωνική αφύπνιση και πολιτική αντιπαράθεση. Οι προσωποπαγείς επιθέσεις, τα σεξουαλικά υπονοούμενα, ο αδιόρατος σεξισμός, η προσβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού του καθενός, μια φασίζουσα και ρατσιστική αντιμετώπιση του αντιπάλου που βασίζεται σε προσωπικά ή σωματικά ζητήματα είναι που κάνουν τις επιθέσεις αυτές χυδαίες και φτηνές.

Η πνευματικότητα, το χιούμορ, ο σαρκασμός , ο αυτοσαρκασμός και η έξυπνη αντιπαράθεση είναι αυτή που λείπει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται φτηνό και ρηχό το επίπεδο των σημερινών εκπροσώπων. Ο λόγος των περισσοτέρων βουλευτών, αν δεν εξαντλείται σε σοβαροφανή και ανούσια στερεότυπα και δεν ανακυκλώνει τα κομματικά σημειώματα, επικεντρώνεται σε μια υποδόρια χυδαιότητα, σε φτηνή και αταβιστική προσέγγιση των πολιτικών τους ερεθισμάτων, έλλειψη βάθους στην ανάλυση των δεδομένων και καθορίζεται από την ανάγκη να βρουν μια ατάκα που θα παίξει στα δελτία. Πολλοί βουλευτές υπάρχουν πολιτικά επειδή γεμίζουν με τις γραφικές και ακραίες ατάκες τους τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων και τα σχόλια στο Διαδίκτυο. Δεν ενοχλεί ο αριστοφανικός ή ο αιρετικός λόγος, ακόμα και αυτός που είναι αμφίσημος και μεστός υπονοουμένων, όσο ο επίτηδες χυδαίος, ο απροσδιόριστα κυνικός και πρόχειρα φτηνός. Είναι πράγματι μελαγχολική η διαπίστωση ότι ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών σε επίπεδο ρητορικής και πνευματικής καλλιέργειας και ενασχόλησης με το αντικείμενό τους και αυτοβελτίωσης κινούνται κάτω από τον μέσο όρο των ψηφοφόρων που τους εξέλεξαν. Ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμιση επί της ουσίας του επιπέδου και όχι για υποκριτικούς κλαυθμούς και οδυρμούς είναι να καταργηθούν οι γραπτές ομιλίες και οι βουλευτές να μιλούν από στήθους όπως επέβαλλε η προδιδακτορική παράδοση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.