search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:19
MENU CLOSE

Περί επιπέδου

21.07.2013 21:00

Η αθυροστομία, η ελευθεροστομία, η προκλητική γλώσσα μπορεί πολύ συχνά να εκφράσει καίρια και αποτελεσματικά αυτόν τον ομιλητή.

Η αθυροστομία, η ελευθεροστομία, η προκλητική γλώσσα μπορεί πολύ συχνά να εκφράσει καίρια και αποτελεσματικά αυτόν τον ομιλητή. Για ένα σατιρικό έντυπο με την ιστορία του «Π» θα ήταν αδιανόητη μια ψευτοσεμνοτυφία απέναντι σ’ έναν ακόμα και ακραίο λόγο, αν προφέρεται για να εκφράσει τον ομιλητή. Το πρόβλημα δεν είναι αν κάποιος εκφέρει έναν ακραίο λόγο από το «βήμα της Βουλής» κι αν όλα αυτά σηματοδοτούν την έκπτωση της ποιότητας των πολιτικών ταγών και την επέλαση άξεστων, αμόρφωτων, αγενών εκπροσώπων των πολιτών και απέχουμε έτη φωτός από άλλες εποχές με εκπροσώπους με ρητορική και πολιτική δεινότητα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο σκληρός λόγος είναι επιθετικός και προσωπικός, με στόχο την προσβολή ή την εκμηδένιση του συνομιλητή. Όλα αυτά που ακούγονται για κρεμάλες, για κλασμένα αρχ…ια και για προδότες είναι μάλλον γραφικά και απέχουν από ένα οξύ, σατιρικό, επιθετικό λόγο που στόχο έχουν την κοινωνική αφύπνιση και πολιτική αντιπαράθεση. Οι προσωποπαγείς επιθέσεις, τα σεξουαλικά υπονοούμενα, ο αδιόρατος σεξισμός, η προσβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού του καθενός, μια φασίζουσα και ρατσιστική αντιμετώπιση του αντιπάλου που βασίζεται σε προσωπικά ή σωματικά ζητήματα είναι που κάνουν τις επιθέσεις αυτές χυδαίες και φτηνές.

Η πνευματικότητα, το χιούμορ, ο σαρκασμός , ο αυτοσαρκασμός και η έξυπνη αντιπαράθεση είναι αυτή που λείπει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται φτηνό και ρηχό το επίπεδο των σημερινών εκπροσώπων. Ο λόγος των περισσοτέρων βουλευτών, αν δεν εξαντλείται σε σοβαροφανή και ανούσια στερεότυπα και δεν ανακυκλώνει τα κομματικά σημειώματα, επικεντρώνεται σε μια υποδόρια χυδαιότητα, σε φτηνή και αταβιστική προσέγγιση των πολιτικών τους ερεθισμάτων, έλλειψη βάθους στην ανάλυση των δεδομένων και καθορίζεται από την ανάγκη να βρουν μια ατάκα που θα παίξει στα δελτία. Πολλοί βουλευτές υπάρχουν πολιτικά επειδή γεμίζουν με τις γραφικές και ακραίες ατάκες τους τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων και τα σχόλια στο Διαδίκτυο. Δεν ενοχλεί ο αριστοφανικός ή ο αιρετικός λόγος, ακόμα και αυτός που είναι αμφίσημος και μεστός υπονοουμένων, όσο ο επίτηδες χυδαίος, ο απροσδιόριστα κυνικός και πρόχειρα φτηνός. Είναι πράγματι μελαγχολική η διαπίστωση ότι ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών σε επίπεδο ρητορικής και πνευματικής καλλιέργειας και ενασχόλησης με το αντικείμενό τους και αυτοβελτίωσης κινούνται κάτω από τον μέσο όρο των ψηφοφόρων που τους εξέλεξαν. Ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμιση επί της ουσίας του επιπέδου και όχι για υποκριτικούς κλαυθμούς και οδυρμούς είναι να καταργηθούν οι γραπτές ομιλίες και οι βουλευτές να μιλούν από στήθους όπως επέβαλλε η προδιδακτορική παράδοση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:19