07/07/2020 03:27:52

Παραιτήθηκε από το θρόνο ο Αλβέρτος του Βελγίου

Παραιτήθηκε από το θρόνο ο Αλβέρτος του Βελγίου - Media
Αποχώρησε από το θρόνο ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ του Βελγίου για να τον παραδώσει στον γιο του, Φίλιππο, οι ικανότητες του οποίου αμφισβητούνται.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ, αποχαιρέτησε τον θρόνο του, το Σάββατο, καλώντας τους Βέλγους πολίτες να υποστηρίξουν τον πρωτότοκο γιο του Φίλιππο, ο οποίος τον διαδέχεται στον θρόνο. Η τελευταία ημέρα του Αλβέρτου ΙΙ ως μονάρχης, έκλεισε με… χορό! Περιτριγυρισμένος από τη βασιλική οικογένεια, πήρε μέρος στο «εθνικό χορό» σε μια δημοφιλή περιοχή στο κέντρο των Βρυξελλών.

Με κλονισμένη υγεία ο 79 ετών Αλβέρτος ΙΙ, είναι ο πρώτος Βέλγος μονάρχης που αποχωρεί οικειοθελώς , αφήνοντας τη «σκυτάλη» στον 53χρονο πρωτότοκο γιο του Φίλιππο, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του νέου μονάρχη, να εξασφαλίσει τη βασιλική συνέχεια και τη σταθερότητα στη χώρα.

Ήδη ο Αλβέρτος, το πρωί της Κυριακής υπέγραψε την παραίτησή του ενώ το μεσημέρι της Κυριακής ορκίσθηκε -στις τρεις επίσημες γλώσσες- ο νέος βασιλιάς Φίλιππος.

Ο Αλβέρτος πάντως, όταν ανέβηκε στο θρόνο, κανείς δεν πίστευε πως θα παραμείνει…

Κατάφερε να δημιουργήσει τον «μύθο του βασιλιά σωτήρα», έγραψε η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ». Σημειώνεται πως ο βασιλικός οίκος του Βελγίου είναι γαλλικής προέλευσης και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Φλαμανδούς.

Ο ρόλος του Βέλγου μονάρχη είναι απολύτως διακοσμητικός, εκτός από την περίπτωση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κομμάτων, ιδιαίτερα σημαντικό για το Βέλγιο.

Ας σημειωθεί πως μετά τις εκλογές της 10ης Ιουνίου 2007, η όξυνση της διαπάλης ανάμεσα στους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς και τους γαλλόφωνους Βαλόνους οδήγησε σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης επί... 9 μήνες!

Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Μάιο του 2014 το αργότερο, στο Βέλγιο πρέπει να γίνουν πάλι βουλευτικές εκλογές, καθώς συμπληρώνεται η τετραετία. Αν επιβεβαιωθούν σε ικανό βαθμό οι δημοσκοπήσεις, οι διασπαστικές τάσεις είναι πολύ έντονες.

Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία έχει αυτή τη στιγμή δημοσκοπικό ποσοστό από... 35% έως και 40%!
Οι Βέλγοι καταλογίζουν στο νέο βασιλιά Φίλιππο απειρία μπροστά σε τέτοιες προκλήσεις.

«Δεν είναι ικανός για βασιλιάς» έγραψε η φλαμανδόφωνη βελγική εφημερίδα «Ντε Μόρχεν», αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή σε ανώνυμο «πρώην αξιωματούχο της βασιλικής αυλής».

Ούτε ο Γάλλοι τον συμπαθούν ιδιαίτερα, καθώς ο Φίλιππος σπούδασε στο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο αμερικανικό του Στάνφορντ, άρα -όπως λένε- στερείται σοβαρής γαλλικής παιδείας.

Για τους γαλλόφωνους Βέλγους, πάντως, όλη αυτή η εκστρατεία περί ανικανότητας του Φιλίππου να ασκήσει βασιλικά καθήκοντα «έχει μοναδικό στόχο να υποσκάψει τη μοναρχία, ένα από τα σπάνια σταθεροποιητικά στοιχεία αυτής της χώρας», όπως έγραψε η δεξιά εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ».


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.