search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:54
MENU CLOSE

Συναυλίες, πάρτι, βουτιές και διακοπές δίπλα στο ποτάμι

22.07.2013 21:00
Συναυλίες, πάρτι, βουτιές και διακοπές δίπλα στο ποτάμι - Media

Το River Party στο Νεστόριο Καστοριάς είναι το hot event του καλοκαιριού.

Το River Party στο Νεστόριο Καστοριάς είναι το hot event του καλοκαιριού.
Από τις 31 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου θα παρελάσουν 30 καλλιτέχνες. Αυτό το μουσικό πάρτι ξεκινά με συναυλίες και καταλήγει σε… κολύμπι στον Αλιάκμονα με θέα τον Γράμμο

Εδώ και λίγα χρόνια, μάθαμε ξαφνικά για το River Party, το απόλυτο μουσικό πάρτι που γίνεται κάθε καλοκαίρι στο Νεστόριο, ένα χωριό 20 μόλις χιλιόμετρα από την Καστοριά, στη σκιά του αδάμαστου Γράμμου, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Φιλοξενεί κάθε χρόνο την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής σκηνής και μερικούς ξένους καλεσμένους. Μέχρι οι Thievery Corporation το προτίμησαν πριν από δύο χρόνια για τη μοναδική τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Αυτή η γιορτή της μουσικής δεν κρατάει ώρες αλλά…  μέρες, και είναι στην κυριολεξία non stop. Τουλάχιστον για όσους – και είναι χιλιάδες – αποφασίσουν να κατασκηνώσουν δίπλα στο ποτάμι και να ζήσουν την πενταήμερη εμπειρία του φεστιβάλ. Υπάρχουν, βέβαια, και οι ξενώνες της περιοχής για όσους αποφεύγουν τα… αντίσκηνα.

Δελεάζει και συμφέρει
Κι όμως, δεν είναι καινούργιο. Φέτος κλείνει τα 35 του χρόνια. Από τότε, όμως, που το ανέλαβε η εταιρεία παραγωγής «Live2», έπαψε πια να αποτελεί γεγονός αποκλειστικά της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά προσελκύει κόσμο από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η επιτυχία του μεταφράζεται και σε αριθμούς. «Πέρυσι είχαμε 8.000 κατασκηνωτές και περίπου 2.500-3.000 επισκέπτες ημερησίως. Στο σύνολο, δηλαδή, περίπου 10.000-12.000 άνθρωποι έρχονταν καθημερινά στο River Party» μας λέει ο Διονύσης Ποτσωλάκης της διοργανώτριας εταιρείας. Πού έγκειται η επιτυχία του; Μα στο δελεαστικό «πακέτο» που προσφέρει. «Είναι ένα φεστιβάλ το οποίο τελικά έχει ευνοήσει η κρίση. Γιατί είναι ένα φτηνό «πακέτο», που συνδυάζει διακοπές και διασκέδαση. Με 50 ευρώ, μπορείς να ακούσεις τις συναυλίες 30 καλλιτεχνών και να κατασκηνώσεις κιόλας».
Όλα άρχισαν από μια νεανική τρέλα, ερασιτεχνικών προδιαγραφών, πίσω στο 1978. Την ιστορία του River Party μάς διηγείται ο Δ. Ποτσωλάκης. «Πολλοί άνθρωποι από την περιοχή έφυγαν μετανάστες για Καναδά, Αμερική κ.α. Το καλοκαίρι επισκέπτονταν τον τόπο τους, μαζί βέβαια με τα παιδιά τους. Εκείνη, λοιπόν, τη χρονιά μια παρέα εφήβων, παιδιά μεταναστών, σκέφτηκαν να οργανώσουν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για να κλείσουν οι διακοπές τους. Ο καθένας από αυτούς έφερε και κάτι: άλλος τρεις μπίρες, άλλος κρασιά, τσίπουρα, κεφτεδάκια, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Πήραν ρεύμα από το χωριό με καλώδιο και έπαιζαν δίσκους σε πικάπ. Την επόμενη χρονιά, σκέφτηκαν να κάνουν κάτι πιο εξεζητημένο και κάλεσαν τοπικά συγκροτήματα. Η περιοχή έχει καταπληκτικά χάλκινα. Με τα χρόνια, έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις, μέχρι που, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, άρχισαν να έρχονται και οι πρώτοι επώνυμοι: Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Πορτοκάλογλου».
Έτσι, κάποια στιγμή, ανέλαβε τη διοργάνωση του River Party η δημοτική αρχή. Μέχρι που ήρθε ο… Καλλικράτης. Τότε το φεστιβάλ άρχισε να γίνεται ζημιογόνο και ο δήμος είχε δύο επιλογές: ή να το σταματήσει ή να το δώσει σε ιδιώτη. Και το River Party βρέθηκε στα χέρια της «Live2».
«Ο πρώτος μας στόχος ήταν» εξηγεί ο Δ. Ποτσωλάκης «να δώσουμε ταυτότητα στο πρόγραμμα. Επικεντρώσαμε στο έντεχνο και ροκ – αν και σιχαίνομαι να βάζω ταμπέλες. Επίσης το κάναμε λίγο πιο διεθνές. Καλυτερεύσαμε τις οργανωτικές συνθήκες, γιατί είχε πολλές ατέλειες. Από περιφερειακό φεστιβάλ, το ανοίξαμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ που γίνεται από άποψη θεατών και προσέλευσης καλλιτεχνών». Έχει καταταχθεί στη 12η θέση των σημαντικότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ από τα «Europe Festival Awards 2012». Είναι, μάλιστα, και ένα… δημοκρατικό φεστιβάλ. Κάθε χρόνο στη σελίδα του River Party στο Facebook τα μέλη, που είναι περίπου 100.000, κάνουν παραγγελιές. Ο λόγος τους έχει βαρύτητα στη διαμόρφωση του προγράμματος.

Προφίλ θεατή
Εντάξει, ένα φεστιβάλ με τόσον κόσμο, μαζεύει κάθε… καρυδιάς καρύδι μουσικόφιλου. Υπάρχει, όμως, και ένα γενικό προφίλ του μέσου θεατή. Είναι νέος, περίπου 18-30 ετών, συνήθως φοιτητής. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι οικογένειες, που έρχονται σύσσωμες για μουσικές εμπειρίες και διακοπές μέσα στη φύση. Η ζυγαριά κλίνει προς το… γένους θηλυκού. Οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες.

Χρήσιμη οδηγία
Αν αποφασίσετε να ανηφορίσετε, πάρτε μαζί μπουφάν και φουτεράκια, αλλιώς θα γίνεται… παγάκια. Η μέρα «σηκώνει» τα T-shirt, αλλά η κρύα νύχτα τα απαγορεύει. Έχουν τύχει βράδια που το θερμόμετρο έδειχνε 8 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, το μαγιό είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ του River Party. Μια βουτιά στο ποτάμι επιβάλλεται.

Πώς περνά η μέρα

Οι συναυλίες που διαδέχονται η μία την άλλη καθιστούν το πρόγραμμα αρκετά πιεσμένο. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στις διακοπές του στο River Party. Από μια βόλτα στα μαγευτικά δάση, μέχρι αθλητικές δραστηριότητες: μπάσκετ, πινγκ πινγκ, βόλεϊ, εξτρίμ σπορ κ.ά. Μέχρι μαθήματα γυμναστικής – χορού ζούμπα έχει το πρωί. Ενώ το φεστιβάλ έχει και δικό του… σάουντρακ, δικό του ραδιόφωνο που παίζει όλη μέρα και συνδέεται με δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς, το radiothessaloniki και τον Melodia που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα. Υπάρχουν εστιατόριο αλλά και διάφορα κιόσκια με μπίρες, σουβλάκια κ.ά. Κι αν νιώσετε αφυδατωμένοι από τον χορό, την αϋπνία και την εξάντληση, υπάρχει και το… φρουτόσπιτο με χυμούς όλων των φρούτων.

Τετάρτη 31.7
DUB Inc.
Σωκράτης Μάλαμας
Γιάννης Αγγελάκας
Tricky Pony
Γιώργης Χριστοδούλου
C. Roussos

Πέμπτη 1.8
James
Τζίμης Πανούσης
Υπόγεια Ρεύματα και
Θάνος Ανεστόπουλος
Mikael Delta
Πάνος Μουζουράκης
(The Big Band Project)
The Burning Sticks

Παρασκευή 2.8
Μάριος Φραγκούλης
(Show must go on)
Άλκηστις Πρωτοψάλτη
με τον Γιώργο Περρή
Γιάννης Χαρούλης
Marietta Fafouti
Minor Project & Sma Rag Da

Σάββατο 3.8
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας
Δημήτρης Σταρόβας
Γιάννης Ζουγανέλης
Κωστής Μαραβέγιας
Imam Baildi
Rous
CJ Jeff

Κυριακή 4.8
Στέλιος Ρόκκος
Goin’ Through the band
Μίκρο
Olga Kouklaki feat. Liset Alea
Banda Latiniko
Dinamiss

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33