search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:11
MENU CLOSE

Οι «Στιγμές…» είναι ξεχωριστές στην Τήνο

23.07.2013 21:00
Οι «Στιγμές...» είναι ξεχωριστές στην Τήνο - Media

Το αποδεικνύει η ομώνυμη έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται στις 27 Ιουλίου. Δύο έμπειρες φωτογράφοι αιχμαλωτίζουν την ομορφιά των νησιών μας με τρέλα και πάθος. 

Το αποδεικνύει η ομώνυμη έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται στις 27 Ιουλίου. Δύο έμπειρες φωτογράφοι αιχμαλωτίζουν την ομορφιά των νησιών μας με τρέλα και πάθος.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χώρος διεξαγωγής από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού Τριαντάρος στην Τήνο, που θα στεγάσει την Έκθεση Φωτογραφίας, με τίτλο «Στιγμές…», των φωτογράφων Ιωάννας Παραβάλου και Μαριλένας Κατσίνη. Όχι γιατί ο χώρος ενδείκνυται απαραίτητα για μεγάλες φωτογραφικές εκθέσεις, αλλά επειδή, όταν μια αίθουσα σχολείου μετατρέπεται σε χώρο τέχνης και δημιουργίας από δύο άξιες φωτογράφους, τότε το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό. Μόλις 100 μέτρα από την πλατεία του χωριού με τις λεύκες, τα μικρά ολόλευκα σπιτάκια με τα σκαλιστά μαρμάρινα υπέρθυρα, κολλημένα το ένα στο άλλο, τους περίτεχνους περιστεριώνες που είναι διάσπαρτοι στην κοιλάδα που απλώνεται μπροστά αλλά και τη θέα που ξεκινάει από την παραλία του Αγίου Φωκά και φτάνει πέρα από τη Δήλο και τα Ρήνεια, νιώθεις πως η ομορφιά αυτού του τόπου «δεν μαθαίνεται ποτέ».

Άλλωστε, αυτός είναι κι ο λόγος της φωτογραφικής τους έκθεσης. Η αγάπη για την Τήνο και την Ελλάδα. Στο παρελθόν, Ιωάννα και Μαριλένα συναντήθηκαν σε αρκετά ταξιδιωτικά ρεπορτάζ, η καθεμία εκπροσωπώντας διαφορετικό έντυπο. Η μοίρα, όμως, τις έφερε ακόμα πιο κοντά χάρη στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου του Τριαντάρου και του Δήμου της Τήνου. Όμως την «τρέλα» και το πάθος για τη δουλειά τους την αναγνώρισε πρώτος ο Αντώνης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έριξε την ιδέα για την έκθεση και ανέλαβε τη διοργάνωση μαζί με την πολύτιμη βοήθεια του χωριού.

Η μαγεία με λεπτομέρεια

Στην έκθεση αυτήν, αν νομίζετε ότι θα αντικρίσετε ταξιδιωτικές φωτογραφίες, από αυτές που βρίσκετε στα συνηθισμένα ταξιδιωτικά έντυπα, κάνετε λάθος. Οι πενήντα «φωτογραφικές στιγμές» που αποτυπώθηκαν πάνω σε καμβά ζωγραφικής με αγάπη και ευαισθησία αποτελούν κατάθεση ψυχής των δύο γυναικών. Είναι στιγμές ιδιαίτερες, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης, της παράδοσης και της ανθρώπινης έμπνευσης, μέσα από ιδιαίτερες καλλιτεχνικές λήψεις, οι οποίες μπορεί να περνάνε απαρατήρητες σε κάποιους. «Το φως, οι σκιές, μια πινελιά από χρώμα μέσα στο απόλυτο λευκό, η αντανάκλαση του ήλιου πάνω στη θάλασσα, μια αχτίδα φωτός που πέφτει τη συγκεκριμένη στιγμή και φωτίζει ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού (…) προκαλούν τον φακό της φωτογραφικής μηχανής μας» μας λέει η Ιωάννα Παραβάλου. Και συνεχίζει: «Όλα κρύβουν τη δική τους μαγεία». Στην έκθεση θα εκτεθούν σημεία κυρίως από τα χωριά της Τήνου, όπως Καρδιανή, Τριπόταμος, Τριαντάρος κ.ά., αλλά θα υπάρχουν και άλλες «φωτογραφικές στιγμές» από διάφορες νησιωτικές περιοχές, όπως Σαντορίνη, Σίφνος, Σύρος, Νάξος, Πάρος και Κύθνος.

Παρά την πολυετή εμπειρία των δύο φωτογράφων πάνω σε εκθέσεις φωτογραφίας, η αγωνία τους για το αποτέλεσμα παραμένει έντονη. Ίσως επειδή «οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού είναι αρκετά απαιτητικοί, με ιδιαίτερη παιδεία και πνευματικό υπόβαθρο» μας λέει η Μαριλένα Κατσίνη. Και τι τελικά θέλουν να κερδίσουν οι επισκέπτες μέσα από την έκθεση; «Να αγαπήσουν αυτό που θα τους δώσουμε αλλά και να τους συγκινήσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε λίγο παραπάνω όταν τις δουν» μας λένε. Άλλωστε, υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος από το να καταφέρουν να κάνουν τους μόνιμους και μη κατοίκους του νησιού να δουν τον τόπο τους μέσα από μια διαφορετική ματιά;


INFO: Δημοτικό Σχολείο του χωριού Τριαντάρος στην Τήνο, 27 Ιουλίου με 7 Αυγούστου, είσοδος ελεύθερη, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 20.00-23.00.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:09