search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:52
MENU CLOSE

Τραγωδία στην Ισπανία από εκτροχιασμό τρένου

25.07.2013 05:26
Τραγωδία στην Ισπανία από εκτροχιασμό τρένου - Media

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν κατά τον εκτροχιασμό τρένου την Τετάρτη το βράδυ στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν κατά τον εκτροχιασμό τρένου την Τετάρτη το βράδυ στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Περιφερειακό Δικαστήριο της Γαλικίας.

Οι διασώστες ανέσυραν 73 πτώματα από τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ορισμένα τμήματα» του τρένου δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.
 
Νωρίτερα εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης είχε αναφέρει στα μέσα ενημέρωσης, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι υπάρχουν «111 τραυματίες που έχουν ήδη εντοπιστεί αλλά, άλλοι 15 έως 20 άνθρωποι αγνοούνται». Για τα αίτια της πολύνεκρης σιδηροδρομικής καταστροφής, οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για δυστύχημα.

 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται στο σημείο του εκτροχιασμού του τρένου το πρωί της Πέμπτης. Η ισπανική κυβέρνηση στην πρώτη υπόθεση εργασίας μετά το εκτροχιασμό του τρένου, στη βόρεια επαρχία της Γαλικίας θεωρεί ότι πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Reuters.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία σιδηροδρόμων της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η αμαξοστοιχία ταξίδευε από την πρωτεύουσα Μαδρίτη προς την πόλη Φερόλ και σε αυτή επέβαιναν συνολικά 218 άνθρωποι επιβάτες και προσωπικό του τρένου, το οποίο εκτροχιάστηκε στις 20:41 ώρα Ισπανίας. Η σιδηροδρομική εταιρεία αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή της ότι στο τρένο βρίσκονταν 238 επιβάτες. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην ιστορία της Ισπανίας.
 
Ο πάπας Φραγκίσκος που βρίσκεται στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας στη Βραζιλία και ενημερώθηκε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη βόρεια Ισπανία, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Ο εκτροχιασμός σημειώθηκε σε μια απότομη στροφή, την οποία τεχνικοί χαρακτηρίζουν «δύσκολη», χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα ακριβή αίτια. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πάντως ότι άκουσαν μια έκρηξη λίγα λεπτά πριν τον εκτροχιασμό. Επιβάτες που μίλησαν σε ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το τρένο ταξίδευε με υψηλή ταχύτητα όταν σε μια απότομη στροφή ένα από τα βαγόνια εξερράγη.
 
Για «φονική ταχύτητα» κάνει λόγο ο ισπανικός Τύπος
 
Την υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τρένο, «προκρίνει» ο ισπανικός τύπος ως το πιθανότερο αίτιο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στη Γαλικία με τους τουλάχιστον 60 νεκρούς και τους 130 τραυματίες.
 
«Η μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή, μια πιθανή αιτία του ατυχήματος», έγραψε η μεγάλη καθημερινή εφημερίδα της Ισπανίας, El Pais. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα ανέφερε, ότι το τρένο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, διερχόταν μια στροφή έχοντας αναπτύξει ταχύτητα, 180 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ το σημείο είχε περιορισμό ταχύτητας, στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα
 
«Αυτή ήταν μια πολύ-πολύ δύσκολη κλειστή στροφή. Για το λόγο αυτό στο σημείο όπου το τρένο εκτροχιάστηκε, απαγορεύεται η ταχύτητα να είναι πάνω από 80 χιλιόμετρα ανά ώρα», πρόσθεσε η El Pais.
 
Ένας εκπρόσωπος της Renfe, της ισπανικής εταιρείας σιδηροδρόμων, είπε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.«Πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, θα ξέρουμε σύντομα την ταχύτητα όταν αναλύσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου», πρόσθεσε.
 
«Φονική ταχύτητα», έγραψε στον τίτλο της και η εφημερίδα El Mundo, αναφέροντας ότι το τρένο είχε αναπτύξει ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, σε ένα σημείο όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν τα 80 χιλιόμετρα. «Η επιτάχυνση του τρένου είναι μία από τις κυρίαρχες εξηγήσεις για το δυστύχημα», έγραψε η εφημερίδα.
 
«Η πρώτη υπόθεση είναι, ότι η αιτία του δυστυχήματος βρίσκεται στην ταχύτητα» σχολίασε η La Voz de Galicia, η μεγαλύτερη περιφερειακή εφημερίδα της Γαλικίας.
 
Η Ισπανία, έχει πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων με γραμμές μήκους 3.100 χιλιομέτρων, και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, σε δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39