22/11/2019 16:17:11
11.5.2010

Οι ξηροί καρποί καταπολεμούν τη χοληστερίνη...

Οι ξηροί καρποί καταπολεμούν τη χοληστερίνη... - Media

Όσοι έχετε ανεβασμένα τριγλυκερίδια, δεν έχετε παρά να το ρίξετε στους ξηρούς καρπούς, αφού σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη η κατανάλωση τους βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, ένα μικρό σακουλάκι δηλαδή, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η «κακή» χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία κακής προς καλή χοληστερίνη.

Εκτός από την χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί -που περιέχουν «καλά» λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες- διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ακόμη, όσο πιο υψηλά ήταν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατοπινή ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για την μείωσή αυτών των επιπέδων στο αίμα, ενώ η ωφέλεια είναι αναλογικά μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.