search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:44
MENU CLOSE

Αναζητώντας τα αρχαιολογικά μυστήρια

05.08.2013 05:30
Αναζητώντας τα αρχαιολογικά μυστήρια - Media

Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πότε θα αποκαλύψει τα μυστικά του ο Δίσκος της Φαιστού; Ποια είναι η πατρίδα του Οδυσσέα; Τα άλυτα μυστήρια της αρχαιότητας κρατούν εδώ και αιώνες καλά κρυμμένα τα μυστικά τους.

Πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πότε θα αποκαλύψει τα μυστικά του ο Δίσκος της Φαιστού; Ποια είναι η πατρίδα του Οδυσσέα; Τα άλυτα μυστήρια της αρχαιότητας κρατούν εδώ και αιώνες καλά κρυμμένα τα μυστικά τους.

Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Εκεί, οι νεκροί, σύμφωνα με τον Στράβωνα και τον Ηρόδοτο, θάβονταν τοποθετημένοι μέσα σε μέλι ή σε κερί. Το 321, δυο χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την αρμάμαξα που θα μετέφερε τη σορό του στην προγονική γη. Όταν η πομπή έφτασε στα σύνορα της Συρίας με την Αίγυπτο, ο Πτολεμαίος Α’ άρπαξε την αρμάμαξα και τη μετέφερε στην Αλεξάνδρεια (Παυσανίας, Αρριανός). Στην πόλη που ο ίδιος ο Αλέξανδρος ίδρυσε, έμεινε θαμμένος περίπου 700 χρόνια. Συγγραφείς, όπως ο Διόδωρος Σικελιώτης, αναφέρουν ότι η σορός του Έλληνα στρατηλάτη τοποθετήθηκε σε γυάλινο φέρετρο. Σύμφωνα με άλλους, αφού πρώτα ταριχεύτηκε, κατά τα αιγυπτιακά έθιμα, τοποθετήθηκε στα βάθη μιας κατακόμβης, σε χρυσή σαρκοφάγο κοσμημένη με περίτεχνα σκαλίσματα και πολύτιμους λίθους. Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετατράπηκε σε αξιοθέατο, ώσπου χάθηκαν τα ίχνη του. Τότε ξεκίνησε μια νέα Οδύσσεια για την ανακάλυψή του, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου θα μπορούσε να είναι ο «αλαβάστρινος τάφος» στο παλιό νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Ζακ – Ιβ Αμπερέρ, που ευτύχησε να αποκαλύψει τα περίφημα κολοσσιαία αγάλματα του Φάρου της Αλεξάνδρειας, θεωρεί ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στο λατινικό νεκροταφείο της πόλης. Από την άλλη, ο Αλεξανδρινός Χάρης Τζάλας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών, πιστεύει ότι ο τάφος δεν θα βρεθεί ποτέ γιατί το μνημείο καταστράφηκε κατά τους χριστιανικούς διωγμούς, στο τέλος του 4ου – αρχές του 5ου αιώνα.

Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η μεταφορά των οστών ήταν αρκετά συνηθισμένη αρχαία παράδοση και ίσως η τεφροδόχος είχε μεταφερθεί στη γενέτειρα γη. Κάπως έτσι, η φήμη έφτασε στην αρχαία Αμφίπολη των Σερρών, η οποία διεκδικεί τον ρόλο της αλεξανδρινής «Ιθάκης». Άλλωστε, σύμφωνα με τον θρύλο που κυκλοφορεί από γενιά σε γενιά στους κατοίκους της Αμφίπολης, κάπου εκεί βρίσκεται «ένας τρανός βασιλιάς».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:44