search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:09
MENU CLOSE

Τσίπρας: Λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη

06.08.2013 16:48
Τσίπρας: Λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη - Media

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το «success story», αλλά και τη λογική των αποκρατικοποιήσεων άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο RUSSIA24.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το «success story», αλλά και τη λογική των αποκρατικοποιήσεων άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο RUSSIA24. «Λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά για την έξοδο από την κρίση, ενώ υπογράμμισε πως έπειτα από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί.

«Καταρχάς, όλα τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης αυτής της δανειακής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αλλά πηγαίνουν για να ξεπληρώσουν παλιότερα δάνεια», τόνισε, συμπληρώνοντας πως έπειτα από τρία χρόνια λιτότητας το χρέος έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ.

«Εχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή έχουμε υποστεί μια συρρίκνωση που δεν έχει ξαναδεί η χώρα παρά μονάχα σε περίοδο πολέμου, και ταυτόχρονα έχει βαθύνει η κοινωνική ανθρωπιστική κρίση. Φανταστείτε μια χώρα όπου το 60% των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι, όπου η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας και αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού. Αυτή η χωρά δεν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει προοπτική, ότι έχει μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε πως λύση δεν είναι να «ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και ότι έχει απομείνει στη χώρα», αλλά η διαγραφή «μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος».

Στην αναζήτηση των λύσεων, επεσήμανε πως η λύση είναι το βλέμμα προς το παρελθόν. «Η λύση είναι να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες κρίσιμες περιστάσεις πριν από πολλά χρόνια στην ίδια την Ευρώπη. Οταν για να στηθεί το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, αποφασίστηκε σε μία Διεθνή Σύνοδο στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Αναφερόμενος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε τη φιλοδοξία να γίνει το κόμμα «η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης». Αναλύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% σήμερα βρίσκεται στο 30% και διεκδικεί να γίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, πρόσθεσε: «Ανάλογες αναδιατάξεις υπάρχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, στην Ιταλία, που έχουν μια γενικευμένη πολιτική κρίση. Μιλάμε για την αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη».

Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση επεσήμανε πως είτε θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική, είτε θα διαλυθεί, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

«Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γι' αυτό δε ζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη. Ζητάμε τη ριζική αλλαγή της ευρωζώνης κι οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, εμείς θεωρούμε όλες τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών το κοινό μας σπίτι, που πρέπει να το προστατεύσουμε», τόνισε.

Αναδημοσίευση από το iefimerida.gr
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:06