04/06/2020 05:46:17
15.10.2009

Άγριος τζόγος με ΑΤΕ και Τ.Τ.(Δημοσιεύτηκε στο ''Π'' 15/10/09)

Φουντώνουν πάλι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στο πολύπαθο Χρηματιστήριο...

Σκεφθείτε ότι άρκεσε η φήμη για σχεδιαζόμενη συγχώνευση Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τη Δευτέρα για να ανέβουν οι μετοχές τους 18,59% και 10,31% αντίστοιχα!

Την επόμενη ημέρα βέβαια ήταν αρκετή η διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου για να υποχωρήσουν μέχρι και 20% οι μετοχές, επιφέροντας ανάλογες ζημιές στους αφελείς που έσπευσαν να τοποθετηθούν ενόψει του «ντιλ».

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, το παιχνίδι στήθηκε από χρηματιστηριακούς κύκλους με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να δημιουργήσει μια κρατική υπερ-τράπεζα ώστε να πιέσει τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα που θεωρούν την αγορά τσιφλίκι τους.

Όπως επισημαίνεται, όμως, μια συγχώνευση τέτοιου μεγέθους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ποικίλα προβλήματα, όπως η ασυμβατότητα μηχανογραφικών συστημάτων, η μη συμπληρωματικότητα δικτύων, η εθελούσια έξοδος, η διαφορετική κουλτούρα ανάπτυξης κ.ά., για τα οποία θα απαιτηθούν μήνες – ίσως και χρόνια.

Για να μην αναφερθούμε στο προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής και σε άλλες αμαρτίες, όπως τα δομημένα, η. Carlyle κ.λπ.

Δεν λείπουν μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δύο τράπεζες έχουν πεδίο δόξης λαμπρό κατά μόνας, αφού η ΑΤΕ μπορεί να παίξει «μπάλα» στον ανερχόμενο τομέα της πράσινης ανάπτυξης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να εξαγοράσει ακόμη και μεγαλύτερη τράπεζα από αυτό χάρη στα 1,3 δισ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα που διατηρεί.

Όσον αφορά δε τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, πολλοί αναλυτές επισήμαιναν ότι, ακόμη κι αν προέκυπτε μια κρατική λαϊκή υπερ-τράπεζα, κύριο σκοπό της – θεωρητικά τουλάχιστον – δεν θα είχε την προκλητική κερδοφορία και τα χρυσά μερίσματα...Ή μήπως όχι;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.