search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Αυτοκίνητα στη ζούλα

08.08.2013 06:38
oldphotossel_0501375943927.jpg

Σε «μάστιγα» έχει εξελιχθεί το θέμα του παρ' εμπορίου στα αυτοκίνητα, με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος να αναφέρει πως κάθε χρόνο περίπου 100.000 αυτοκίνητα πωλούνται παράνομα από εμπόρους κυρίως μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει κάθε χρόνο περίπου 117 εκατ. ευρώ.

Σε «μάστιγα» έχει εξελιχθεί το θέμα του παρ' εμπορίου στα αυτοκίνητα, με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος να αναφέρει πως κάθε χρόνο περίπου 100.000 αυτοκίνητα πωλούνται παράνομα από εμπόρους κυρίως μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει κάθε χρόνο περίπου 117 εκατ. ευρώ.
 
Το ζήτημα των παράνομων πωλήσεων αυτοκινή­των μέσω διαδικτύου έχει λάβει μεγάλες διαστά­σεις, με τον πρόεδρο του ΣΕΕΑΕ να δηλώνει στην «Ημερησία» πως, σύμφωνα με έρευνα του Συν­δέσμου, τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους ανέρ­χονται σε 117, 2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 50 εκατ. είναι απώλειες στα ασφαλιστι­κά ταμεία.
 
Ειδικότερα, στις 100.000 αυτοκίνητα το κέρδος για κάθε Ι.Χ. ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και τα κέρ­δη που δεν φορολογούνται αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
 
Επιπλέον χάνεται και ο ΦΠΑ που υπολογίζεται σε 23 εκατ. ευρώ και περίπου 10 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος.
 
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια της κρίσης μια νέα μάστιγα έχει έρθει να πλήξει τον κλάδο του αυτοκινήτου: η «φάμπρικα» των αυτοσχέδιων συ­νεργείων.
 
Πιλοτές, υπόγεια γκαράζ και άλλοι χώροι έχουν μετατραπεί σε παράνομα συνεργεία, τα οποία βλά­πτουν σε μεγάλο βαθμό τους νόμιμους ιδιοκτήτες συνεργείων, ενώ παράλληλα είναι και επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια.
 
Επίσης, και σε αυτή τη δραστηριότητα σημειώ­νεται μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος, κα­θώς παρατηρούνται ετησίως 100 εκατ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη από φόρους και 50 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό γιατί τα αυ­τοσχέδια συνεργεία δεν κόβουν αποδείξεις και δεν έχουν λειτουργικά έξοδα, σε αντίθεση με τους νόμιμους επιχειρηματίες, οι οποίοι φέρεται κυριο­λεκτικά να «πνίγονται».
 
Εκτός από τα παράνομα συνεργεία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός παρατηρείται και στον κλάδο της φανοποιίας, καθώς πρόσφατα έχουν παρουσια­στεί πολλαπλά κρούσματα με «μαϊμού» ανταλλα­κτικά.
 
Πιο αναλυτικά, η λίστα με τα διαφυγόντα κέρδη είναι η ακόλουθη:
 
 1.000 ευρώ το κέρδος ανά Ι.Χ. u 23 εκατ. ευρώ κέρδη u 23 εκατ. ευρώ ΦΠΑ
10 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από τον Φόρο Ει­σοδήματος
40 εκατ. ο τζίρος στα παράνομα συνεργεία u 9,2 εκατ. ευρώ απώλειες από ΦΠΑ
◆ 4 εκατ. ευρώ απώλειες από τον Φόρο Εισοδή­ματος
 21,6 εκατ. ευρώ από φορολογία μισθών και απολύσεων
 50 εκατ. ευρώ απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία
◆ Σύνολο απωλειών 117,2 εκατ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02