search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:02
MENU CLOSE

Ήταν εύκολο να ρίξει το τείχος

08.08.2013 08:33
Ήταν εύκολο να ρίξει το τείχος - Media

«Δεν είναι εύκολο να ρίξεις το τείχος». Με αυτήν τη φράση έκλεισε ο Ρότζερ Γουότερς τη συναυλία του, την ώρα που γκρεμιζόταν το τείχος 74 μέτρων πλάτους και 11 μέτρων ύψους που είχε στηθεί.

«Δεν είναι εύκολο να ρίξεις το τείχος». Με αυτήν τη φράση έκλεισε ο Ρότζερ Γουότερς τη συναυλία του, την ώρα που γκρεμιζόταν το τείχος 74 μέτρων πλάτους και 11 μέτρων ύψους που είχε στηθεί. Πάνω στα αμέτρητα τουβλάκια του στήθηκε ένα χορταστικό υπερθέαμα ήχου και εικόνας, την προηγούμενη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, όπου αποθεώθηκε από περίπου 35.000 θεατές.
 
Κι όμως, ο γερόλυκος της ροκ, αυτός ο ζωντανός θρύλος της μουσικής σκηνής, που έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές με τον πολιτικοποιημένο στίχο του, έχει ρίξει το… τείχος προ πολλού. Ήδη από το 1979, όταν κυκλοφόρησε το «The Wall », ένας δίσκος concept, που έχει στον πυρήνα του την απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος δεν μπορεί να βρει τη θέση του σε έναν αφιλόξενο κόσμο, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην αυστηρή πειθαρχία και τη στείρα γνώση ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Το «The Wall» θεωρείται, δικαίως, ένας δίσκος – ορόσημο στη μουσική Ιστορία, όχι τόσο για τις φοβερές μουσικές που περιέχει, όσο για την ιδεολογία που κουβαλά, έναν αντικαπιταλιστικό ύμνο που σέρνεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και παραμένει επίκαιρος και κοφτερός, ατσαλάκωτος και παρών. Κάθε φορά το show προσαρμόζεται στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενσωματώνοντας τα θύματα της κρατικής βίας. Η συναυλία αυτή ήταν αφιερωμένη στον Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες και την οικογένειά του για τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη.
 
Ντυμένος με τη στολή δικτάτορα ή αργότερα με τζινάκι, μαύρο T-shirt και σνίκερς, ήταν ο frontman ενός υπερθεάματος, που δεν βλέπει κανείς πολλές φορές στη ζωή του. Εντυπωσιακά γραφικά, κινούμενα σχέδια, ιπτάμενο γουρούνι πάνω από το κεφάλι μας με το σήμα «εμπιστευτείτε μας», η γιγαντιαία μαριονέτα του δασκάλου, εβραϊκά σύμβολα, σφυροδρέπανα, το σήμα της Mercedes και εταιρειών πετρελαίων, όλα κομμάτια ενός αντικαπιταλιστικού κρεσέντο που κορυφώθηκε όταν πάνω στο τείχος εμφανίστηκε στα ελληνικά η φράση «Να γαμηθεί η κυβέρνηση». Μίλησε πολύ ώρα στη γλώσσα μας και αποθεώθηκε για την προσπάθεια από τον κόσμο. Ακούστηκαν όλα τα κομμάτια του δίσκου, από το «Another brick in the Wal l» μέχρι το «Hey you » και το «Mother», ενώ στο «Comfortably numb» ο κιθαρίστας έκανε το σόλο του από ένα ύψωμα, πιο πάνω και από το τείχος.
 
Φεύγοντας όμως από το ΟΑΚΑ αναρωτιόμουν τι ανάγκη έχουν αυτές οι μουσικάρες από εφέ, βομβαρδισμό ήχου και εικόνας, video και προβολές. Και αναπόλησα τα χρόνια εκείνα που άκουγα ως έφηβη το «The Wall » σε ένα πικάπ που γρατζουνούσε κάθε φορά που ξαναγύριζα τη βελόνα στο «Hey you».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52