search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Το πάρτι δεν σταματά

08.08.2013 21:00
Το πάρτι δεν σταματά - Media

Το Νεστόριο Καστοριάς, στις παρυφές του Γράμμου και στις όχθες του Αλιάκμονα, δεν είναι ο πιο προφανής τουριστικός προορισμός. Και όμως, το 35ο River Party το έκανε τη Νο1 επιλογή για 40.000 μουσικόφιλους.

Το Νεστόριο Καστοριάς, στις παρυφές του Γράμμου και στις όχθες του Αλιάκμονα, δεν είναι ο πιο προφανής τουριστικός προορισμός. Και όμως, το 35ο River Party το έκανε τη Νο1 επιλογή για 40.000 μουσικόφιλους που απόλαυσαν φύση, κολύμπι και… 30 συναυλίες

Τα τελευταία χρόνια το River Party στο Νεστόριο είχε αρχίσει να ακούγεται και να συζητιέται… επικίνδυνα. Όλο και περισσότεροι φίλοι και γνωστοί ανηφόριζαν κάθε χρόνο προς τα βουνά του Γράμμου, και γύριζαν ξεσαλωμένοι, χαρούμενοι και εξαντλημένοι από το overdose μουσικής και χορού. Γιατί, πραγματικά, στο River Party (φέτος από 31 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου) το πάρτι κρατά όχι ώρες, αλλά πέντε μέρες, κατά τις οποίες κάθε χρόνο εναλλάσσονται πολλά και διαφορετικού ύφους ονόματα της μουσικής μας σκηνής, με μπαράζ συναυλιών, που ξεκινούν το απόγευμα και «πάνε» μέχρι αργά το πρωί. Ό,τι live έχεις χάσει τον χειμώνα, το βρίσκεις το καλοκαίρι στο River Party, σε ένα φοβερό οικονομικό πακέτο. Με πενήντα ευρώ, ακούς περίπου 30 καλλιτέχνες και στήνεις και τη σκηνή σου κάτω από τις σκιερές βελανιδιές.

Μουσικός μαραθώνιος για… ωραίους τύπους

Δεν είναι όμως μόνο οι συναυλίες. Είναι η διάθεση του κόσμου, που κάνει την ατμόσφαιρα μοναδική. Περίπου 40.000 άνθρωποι «πέρασαν» φέτος από το Νεστόριο, εκ των οποίων οι 5.000 ήταν μόνιμοι κατασκηνωτές. Οι υπόλοιποι επέλεγαν τη μέρα, ανάλογα με τις συναυλίες, για να κάνουν το μονοήμερο (ή και περισσότερο) πέρασμά τους. Ο τόπος είναι ιδανικός και το φεστιβάλ στημένο σε ένα απίστευτο φυσικό σκηνικό, στις όχθες του ποταμού, μέσα στην καταπράσινη φύση, με την άγρια ομορφιά των βράχων αγέρωχο φόντο πάνω από τα κεφάλια μας.

Φτάνοντας, βρίσκεσαι ξαφνικά σε ένα γαλατικό χωριό – όπου βρίσκεις τα πάντα και έχεις πλήρη αυτάρκεια, δεν υπάρχει λόγος να κουνήσεις το πόδι σου εκτός περιφέρειας του φεστιβάλ. Η οργάνωση είναι άψογη – της εταιρείας παραγωγής Live 2 –, οι συνθήκες απολύτως ασφαλείς. Και οι θεατές – κατασκηνωτές – μονοήμεροι εκδρομείς είναι… ωραίοι τύποι. Με μέσο όρο ηλικίας περίπου 18-30 – πλειοψηφούν οι φοιτητές – αλλά και αρκετές οικογένειες, μικρά παιδιά που τριγυρνούν στα πόδια σου, μεσήλικες, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο River Party. Το μόνο που χρειάζεται, είναι καλή διάθεση, σαγιονάρες, t-shirt – χωρίς να είναι απαραίτητο –, κάνα καπέλο για τον ήλιο και… αντοχή για τον μουσικό μαραθώνιο.

Οι James ενθουσίασαν

Η μεγάλη επιτυχία του φετινού φεστιβάλ ήταν οι James, ένα συγκρότημα ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό. Οι βετεράνοι Βρετανοί ενθουσίασαν τους μουσικόφιλους με τις επιτυχίες τους («Say something», «Where is the love», «That’s the living»), αλλά ήταν κυρίως η ενέργεια του Τιμ Μπουθ, του frontman του συγκροτήματος, που ξεσήκωσε τον κόσμο. Αεικίνητος πάνω στη σκηνή, παρά τις πέντε δεκαετίες και βάλε που κουβαλά στην πλάτη του, κατέβηκε από το stage και μπλέχτηκε στον κόσμο, δεν σταμάτησε να χορεύει και να πηγαινοέρχεται πάνω – κάτω στη σκηνή. Λίγες ώρες νωρίτερα, περπατούσε χαλαρός στον χώρο, όπου κάθισε να φάει στο εστιατόριο ανάμεσα στους κατασκηνωτές, φωτογραφήθηκε, ήταν φιλικός, χωρίς βεντετισμούς και απαιτήσεις. Και οι DUB Inc ενθουσίασαν τον κόσμο.

Χορτάσαμε ελληνική μουσική

Ως προς τους δικούς μας καλλιτέχνες, εκεί χάθηκε η μπάλα. Και ποιος δεν έπαιξε στο Νεστόριο. Από τις σταθερές αξίες, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Γιάννη Αγγελάκα, που έκαναν την αρχή την πρώτη μέρα, μέχρι τον Γιάννη Χαρούλη – που ήταν ανάμεσα στους πιο περιζήτητους στις διαδικτυακές «παραγγελιές» που κάνουν οι φαν του φεστιβάλ – και τον αιώνιο έφηβο Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απολαμβάνει σταθερά την αποθέωση από τις νεότερες γενιές. Και από τους νεότερους και χαρισματικούς Κωστή Μαραβέγια, Πάνο Μουζουράκη και Imam Baildi (κάθε φορά ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά τον πήχη τα φοβερά αδέρφια Φαληρέα) μέχρι την Άλκηστη Πρωτοψάλτη αλλά και τη φοβερή τετράδα Μαχαιρίτσας – Στόκας – Σταρόβας – Ζουγανέλης. Εμφανίστηκαν αρκετοί ακόμα. Η πιο «παράτυπη» επιλογή ήταν ο Στέλιος Ρόκκος, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την πίστα. Κι όμως, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, γιατί έκανε μια έξυπνη επιλογή ρεπερτορίου με έντεχνα τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και εμβόλιμα, βέβαια, τα δικά του καψουροτράγουδα. Το κυρίως πρόγραμμα τελείωνε κάθε βράδυ γύρω στις 3 το πρωί. Για τους κατασκηνωτές… υψηλής αντοχής, ακολουθούσε και djset.

Βουτιές στο ποτάμι

Μη φανταστείτε πάντως ότι, μέχρι να αρχίσουν οι συναυλίες το απογευματάκι, οι νέοι, που βράζει το αίμα τους, κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Εν αρχή ην η… βουτιά στο ποτάμι. Δεν γίνεται να φτάσεις μέχρι εκεί πάνω και να μη βουτήξεις στα δροσερά νερά. Ειδικά το μεσημεράκι, που η ζέστη χτυπά κατακέφαλα, μια δροσιστική βουτιά είναι ό,τι πρέπει. Αλλά και για όσους δεν μπορούν να κάτσουν χαλαροί, ήρεμοι και αραχτοί, δεν λείπουν οι δραστηριότητες. Από πινγκ-πονγκ και χορο-γυμναστική ζούμπα μέχρι βόλεϊ και μπάσκετ, ο καθένας διαλέγει τη δραστηριότητα που του ταιριάζει, μέχρι να ακουστεί η πρώτη νότα. Γιατί όταν αρχίζουν οι συναυλίες, η πλειονότητα του κόσμου μεταφέρεται μπροστά στη σκηνή, που παίρνει φωτιά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος του φεστιβάλ. Το River Party, πλέον, δικαιούται να θεωρείται θεσμός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:50