search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:31
MENU CLOSE

Eμπρηστές – «φαντάσματα»

13.08.2013 21:00
oldphotos41_11376408364.jpg

Εμπρηστές – «φαντάσματα» φέρονται ως οι υπεύθυνοι για μία στις δύο δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς το 2013 έως τώρα να εξαιρείται από τον κανόνα.

Εμπρηστές – «φαντάσματα» φέρονται ως οι υπεύθυνοι για μία στις δύο δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς το 2013 έως τώρα να εξαιρείται από τον κανόνα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με τον αριθμό των πυρκαγιών, τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και τις συλλήψεις μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας από το 2009 έως και πρώτο επτάμηνο του 2013, σε μια εμφανή προσπάθεια να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος πως για μια ακόμα χρονιά η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο εμπρηστών!

Ενδεικτικά, από τις αρχές της φετινής χρονιάς και μέχρι το τέλος Ιουλίου ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 3.622, ενώ οι συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου μέχρι και το τέλος Ιουλίου είναι εκατόν δεκαπέντε (115), ποσοστό αυξημένο κατά 57% συγκριτικά με το 2012.

Μάλιστα, σχεδόν μία στις δύο φωτιές μέσα στο 2013 (47,81%) αποτελεί έργο αδίστακτων εμπρηστών, ενώ μόλις το 27,27% αποδίδεται σε αμέλεια και το 24,92% σε άγνωστη ή τυχαία αιτία.

«Στους περισσότερους εμπρησμούς από πρόθεση έχουμε ενδείξεις, όπως υπολείμματα από στουπιά, ίχνη εύφλεκτου υγρού, ακόμα και γκαζάκια, αλλά σπανιότερα εντοπίζουμε τον δράστη. Αυτό έχει ως συνέπεια στη δικογραφία που σχηματίζεται να αναφέρεται ως αιτία ο εμπρησμός από πρόθεση, αλλά ο εμπρηστής να παραμένει άφαντος. Αντίθετα, στις 9 από τις 10 περιπτώσεις εμπρησμών από αμέλεια (π.χ. κοπές με τροχό, εργασίες στην ύπαιθρο, ψήσιμο με κάρβουνα κ.λπ.) ο υπαίτιος ή οι υπαίτιοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται» αναφέρει στο «Ποντίκι» ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δύο πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, στις 17 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου.

Έργο εμπρηστών

«Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για έργο εμπρηστών. Αρκεί κάποιος να εκτιμήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές. Σε απόσταση 800 μέτρων η μία από την άλλη, νύχτα, σε σημείο απρόσιτο για τα οχήματα και με την ένταση των ανέμων να φθάνει τα πέντε μποφόρ» υποστηρίζει ο έμπειρος αξιωματικός.
Αντίστοιχα, υψηλά ποσοστά εμπρησμών από πρόθεση παρατηρήθηκαν το 2012 και το 2011 (48,2% και τις δύο χρονιές), με σημαντικά μικρότερο όμως αριθμό συλληφθέντων.

Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί πως στις τρεις από τις τέσσερις σοβαρότερες πυρκαγιές του έτους, που άφησαν πίσω τους καμένα σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, υπαίτιοι ήταν είτε αμελείς πολίτες (όπως ο στρατιωτικός που έκανε μπάρμπεκιου στη Ρόδο ή οι σιδηρουργοί που έκαναν τεχνικές εργασίες στο Μαρκόπουλο) είτε τυχαία περιστατικά (σ.σ.: το τροχαίο με το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα).

Από την άλλη πλευρά, έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας, δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους για το κωμικοτραγικό φαινόμενο των αστυνομικών μπλόκων στους πρόποδες των περιαστικών δασών και του βίντεο με ελέγχους σε «ύποπτα αυτοκίνητα και οδηγούς» που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών ευθυνών (μειωμένα κονδύλια στο ήμισυ, ελλείψεις σε ανταλλακτικά, γερασμένος στόλος οχημάτων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης).

Όμως, κι αυτοί δεν σκέφτονται το έρημο το υπουργείο. Όταν δεν έχεις λεφτά και δεν παράγεις έργο, πρέπει να σκαρφίζεσαι τεχνάσματα. Όπως μια άλλη ψυχή το 2007, που μας είχε αφήσει άναυδους αποδίδοντας ικανότητες… στρατηγού στον άνεμο.

Έτσι και οι σημερινοί: με λόγια του αέρα προσπαθούν να αντιπαρέλθουν την τραγική (μας) κατάσταση…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:29