search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:16
MENU CLOSE

Το Τίμιο Ξύλο και τα γένια του προφήτη

14.08.2013 21:00
Το Τίμιο Ξύλο και τα γένια του προφήτη - Media

Τώρα τον Δεκαπενταύγουστο οι χριστιανοί τιμούν, δεν γιορτάζουν (γιορτάζεις έναν θάνατο;) την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τώρα τον Δεκαπενταύγουστο οι χριστιανοί τιμούν, δεν γιορτάζουν (γιορτάζεις έναν θάνατο;) την Κοίμηση της Θεοτόκου. Από την άλλη, οι χαρές και τα πανηγύρια καλά κρατούν σε όλη την Ελλάδα, προφανώς για να μην κοπεί το νήμα παλαιών πα­ραδόσεων – ενδεχομένως προχριστιανικών – αλλά και γιατί έτσι εκφράζεται η ευγνωμοσύνη για την προσφορά της Θεοτόκου, τη γέννηση του Ιησού.
 
Τα υπόλοιπα – πόσο καρτερικά παρακολούθησε τη διαδρομή του Θεανθρώπου – συνιστούν κοινό μύθο, σαν ταινία που όλοι λίγο πολύ έχουμε δει. Ένας μύθος που είτε επιβλήθηκε με το ζόρι, με την Ιερά Εξέταση, την «πυρά και τον σίδηρο» κάθε χριστιανικής εξουσίας είτε με το καλό, με την παρηγορητική σωτηριολογία, την πανίσχυρη συμβολική της τέχνης, την πνευματική αναζήτηση.
 
Τέτοιες χρονιάρες μέρες λοιπόν, διάλεξε μία ομάδα αρχαιολόγων από την Τουρκία για να ανακοινώσει – όπως διαβάζω σε μεγάλη ελληνική εφημερίδα – ότι «βρέθηκε κομμάτι από τον σταυρό του Ιησού». Τίμιο ξύλο, λέει, σε ένα πέτρινο «κουτί», στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού του 6ου Αιώνα μ.Χ. «στο Σινόπ» (και λίγο παρακάτω, στο ίδιο κείμενο, «στο Sinop»).
 
Πέρα από την εξευτελιστική άγνοια του συντάκτη που δεν ξέρει ότι το «Sinop» είναι η πόλη Σινώπη του Πόντου, πέρα απ’ τα σβησμένα «ραντάρ» του υπναρά αρχισυντάκτη – αφού το κείμενο πέρασε από κάτω τους – υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό: Ότι ένα μέσο ενημέρωσης υιοθετεί πλήρως και άκριτα, αυτογελοιοποιούμενο, μια καραμπινάτη επιστημο­νική αυθαιρεσία.
 
Ίσως κάποιοι στην Τουρκία να θέλουν να μπλέξουν το Τίμιο Ξύλο με τα γένια του προφήτη Μωάμεθ. Διότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι αρχαι­ολόγοι ή διψούν για δημοσιότητα ή άλλα βλέπουν κι άλλα καταλαβαίνουν, όπως η Ελληνίδα αρχαιο­λόγος Λιάνα Σουλβατζή που πριν από 20 χρόνια εκτέθηκε διεθνώς ανακαλύπτοντας στην Αίγυπτο «γιαλαντζί» τάφο του Μεγαλέξανδρου. Στη χειρό­τερη όμως, εξυπηρετούν τον αυταρχικό Ερντογάν που απ’ τη μία αστυνομοκρατεί και απ’ την άλλη υποκρίνεται ότι σέβεται όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. «Απόδειξη»; Οι ανασκαφές στη Σινώπη και το «νέο χριστιανικό εύρημα».
 
Η αφέλεια σκοτώνει το μυαλό. Αμέτρητα (εκατομ-μύρια;) κομματάκια από δήθεν «Τίμιο Ξύλο» κυ­κλοφορούν επί δύο χιλιετηρίδες στον χριστιανικό κόσμο, σ’ ένα χυδαίο και επικερδές εμπόριο ελπί­δας. Αυτό το περιγράφει θαυμάσια, μεταξύ άλλων, ο πανέξυπνος Εμμανουήλ Ροΐδης στην «Πάπισσα Ιωάννα», το αυθαδέστατο νεανικό του αφήγημα, ένα σκανδαλιάρικο πάρεργο που το ξεκίνησε όταν ήταν φοιτητής στο Βερολίνο.
 
Για όσους δεν είχαν την τύχη να τυφλωθούν από την απαστράπτουσα, ειρωνική και, λεπτών απο­χρώσεων αλλά βατή, καθαρεύουσά του, τα κείμενα του Ροΐδη θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν ένα ψυχωφελές ανάγνωσμα του φετινού καλοκαιριού. Για να μην πω εθνωφελές…
 
Καλό Δεκαπενταύγουστο, με λιγότερες αυταπάτες για όλους μας. Και περισσότερες αντοχές ενόψει ενός βαρύ – κοινωνικά και πολιτικά – χειμώνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:16