search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:35
MENU CLOSE

Τα ανέμελα καλοκαίρια του Μακ Κεϊμπ

15.08.2013 21:00
Τα ανέμελα καλοκαίρια του Μακ Κεϊμπ - Media

Καλοκαίρι του 1955. Ο παθιασμένος με τη φω­τογραφία νεαρός Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ, φοιτη­τής κλασικών σπουδών του φημισμένου πανε­πιστημίου Πρίνστον και γόνος της πανίσχυρης οικογένειας των Αμερικανών εκδοτών, θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά την Ελλάδα. 

Καλοκαίρι του 1955. Ο παθιασμένος με τη φω­τογραφία νεαρός Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ, φοιτη­τής κλασικών σπουδών του φημισμένου πανε­πιστημίου Πρίνστον και γόνος της πανίσχυρης οικογένειας των Αμερικανών εκδοτών, θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά την Ελλάδα. Την προηγούμενη χρονιά είχε βρεθεί στη χώρα μας προσκεκλημένος του συμφοιτητή του Πέτρου Νομικού. Τότε, αντί για λίγες μέρες, έμεινε όλο το καλοκαίρι φωτογραφίζοντας τα ελληνικά νησιά. Λίγα χρόνια μετά, το 1 957, θα επισκεφτεί και πάλι τη νησιωτική Ελλάδα ως απεσταλμένος του περιοδικού «National Geographic». Τότε θα συνειδητοποιήσει τη γοητεία που ασκεί πάνω του η ανέμελη καθημερινότητα της χώρα μας, η φιλοξενία των κατοίκων, ο ήλιος, το γαλάζιο της θάλασσας. Θα ακολουθήσουν και άλλα ελλη­νικά καλοκαίρια, «καρπός» των οποίων είναι ένα πολύτιμο αρχείο φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων που έχουν δημοσιευτεί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι αλλά και στο Καστελόριζο, τον Πόρο, τη Σαντορίνη.
 
Μαγεμένος με την Ελλάδα, ο γιος του εκδότη της «Daily Miror» θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι στην Πάτμο το 1967. Με τη φωτογραφική του μηχανή θα αποτυπώσει τα εγκαταλελειμμέ­να αρχοντικά της Χώρας, την αισθαντικότητα της υπαίθρου, την αυθεντικότητα των κατοί­κων. Ο Κέιμπ γοητεύεται από το ανεξερεύνητο τοπίο και τον πρωτόγονο τρόπο ζωής των κατοίκων. Ο πιο ταλαντούχος φωτογράφος της γενιάς του, απόφοιτος του πανεπιστημίου US Camera, κατάφερε να φυλακίσει με τον φακό του την εικόνα μιας Πάτμου που δεν υπάρχει πια.
 
 
Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο γεννημένος Αμερι­κανός, αλλά βαθιά φιλέλληνας φωτογράφος, Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ επιστρέφει στο αγαπημένο του νησί. Οι φωτογραφίες που τράβηξε απο­κλειστικά για την Πάτμο θα φιλοξενηθούν ώς τις25 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας (Παλιό Δημοτικό Σχολείο).
 
Η έκθεση με τίτλο «Μονοπάτια της μνήμης», σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα, αποκαλύπτει τη γοητεία του νησιού και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του τοπίου εξ αιτίας της αλόγιστης δόμησης. Μέσα από τις φωτογραφίες και το αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό ο κάτοικος και ο επισκέπτης του νησιού θα έχει την ευκαιρία να δει την εκπληκτική ομορφιά ενός τοπίου που χάνεται σιγά σιγά. Εικόνες μιας άλλης Ελλάδας, όπου τα ξυπόλυτα παιδιά τρέχουν ανέμελα στα σοκάκια της Χώρας, οι άνθρωποι της δουλειάς ξαποσταίνουν δίπλα στους ασβεστωμένους φράχτες, ο απόηχος από τα βιολιά κατεβαίνει από τα καλντερίμια στη θάλασσα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24