search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:40
MENU CLOSE

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

18.08.2013 21:00
oldphotosinferno_copy1376749082.jpg

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το νέο κύμα χιλιάδων απολύσεων, το οποίο θα μετατρέψει σε… μπουρλότο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα «τρέχει» η προετοιμασία για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το νέο κύμα χιλιάδων απολύσεων, το οποίο θα μετατρέψει σε… μπουρλότο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα «τρέχει» η προετοιμασία για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Η εκπαίδευση και η υγεία είναι οι δύο χώροι που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της «μεταρρύθμισης» (διάβαζε διάλυσης) του κράτους προκειμένου πολλές από τις υπηρεσίες του να δοθούν προς εκμετάλλευση – με τρελά κέρδη – σε ιδιώτες.

Οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τα εισοδήματα και τα πάσης φύσεως δικαιώματά τους, πολύτιμα αγαθά όπως η οικογενειακή ασφάλεια και η ίδια η επιβίωσή τους να καταρρέουν και οι ίδιοι να μετατρέπονται σε «σκλάβους χρέους», σε θλιβερά υποζύγια υποχρεωμένα να θυσιάζονται αλλεπάλληλες και αμέτρητες φορές στον βωμό της «αποφυγής» μιας χρεοκοπίας την οποία ήδη βιώνουν με τραγικό τρόπο.

Ταυτόχρονα όμως βλέπουν μια κυβέρνηση να τους εμπαίζει απροκάλυπτα, ενώ στελέχη της εκφράζουν τη… συμπόνια και την κατανόησή τους για τις ατελείωτες θυσίες:

♦ Οι πλειστηριασμοί των σπιτιών τους θα γίνει, υποτίθεται, με… κοινωνικά κριτήρια για να ξαναλειτουργήσει η αγορά των στεγαστικών δανείων και η οικοδομή.
♦ Οι απολύσεις τους γίνονται, όπως τους λένε, για να… μειωθούν οι απολύσεις.
♦ Τα σχολεία τους κλείνουν, οι καθηγητές μειώνονται, τα παιδιά τους στοιβάζονται και η παραπαιδεία επιβραβεύεται στο όνομα μιας… καλύτερης παιδείας!
♦ Η πρόσβαση – ειδικά εκτός Αθήνας – στις υπηρεσίες υγείας γίνεται ένας Γολγοθάς, αλλά αυτοί τους λένε ότι έτσι η υγεία θα γίνει αγαθό για όλους.
♦ Οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι συντάξεις εξαϋλώνονται, αλλά αυτοί τους λένε ότι έτσι θα έχουν περισσότεροι πολίτες δουλειά και σύνταξη, την ώρα που η ανεργία γιγαντώνεται.

Όλα στον βωμό μιας «σωτηρίας» που δεν φαίνεται από πουθενά να πλησιάζει. Εν τω μεταξύ, με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί πάλι μπροστά στην πίεση των δανειστών, οι οποίοι επανέρχονται σε λιγότερο από έναν μήνα με ακόμη πιο πολλές απαιτήσεις και ακόμη πιο έντονους εκβιασμούς.
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης να τελειώνει και τις εκλογές να πλησιάζουν. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να εμφανίσει ένα «κυβερνητικό πρόγραμμα», επειδή απλώς ακόμη δεν υπάρχει και, για να σχεδιαστεί, θα πρέπει να περάσει από τις Συμπληγάδες των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. (Ρεπορτάζ στη σελίδα 6).

Τρικυμία πλειστηριασμών

Σε αυτή λοιπόν τη βάση η κυβέρνηση έχει αρχίσει τη συζήτηση για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, θέμα που, τουλάχιστον στα λόγια, φαίνεται να δημιουργεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η κυβέρνηση αξιοποίησε πολιτικά για μεγάλο διάστημα αυτό το θέμα λέγοντας ότι αποτελεί τουλάχιστον ταμπού η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, όταν κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι σχετικά σύντομα το θέμα αυτό θα έμπαινε στο τραπέζι της συζήτησης με την τρόικα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τρέξει να το διαψεύσει.

Όμως, όπως φαίνεται, η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Στα κοινοβουλευτικά στρατόπεδα των δύο κομμάτων έχει αρχίσει ήδη η μουρμούρα, με πρωτοστατούσα τη βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος θα βγει με καραμπίνες εάν αρχίσει μια τέτοια διαδικασία. Οι πληροφορίες λένε ότι την άποψη αυτή υιοθετούν αρκετοί συνάδελφοι της παρ’ ολίγον υπουργού, οι οποίοι σκέπτονται να την εκφράσουν επίσημα με την κατάθεση μιας επιστολής που θα καταγράφει τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους.

Στο «κίνημα των αγανακτισμένων βουλευτών» απάντησε το πρωτοπαλίκαρο της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και να υπάρξει προστασία όλων όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος τα τελευταία χρόνια. Προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση είπε ότι με την άρση των πλειστηριασμών θα υπάρξει νέα δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να δίνουν στεγαστικά δάνεια.

Δηλαδή, για όποιον δεν κατάλαβε, οι πολίτες θα χάνουν τα σπίτια τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια, αλλά στη συνέχεια θα ξαναχρεώνονται για να αποκτήσουν άλλο σπίτι. Ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο…

Αντάρα στο ΠΑΣΟΚ και συνάντηση πολιτικών αρχηγών

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα μάλλον είναι χειρότερα, αφού τόσο ο Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και η Θεοδώρα Τζάκρη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν μια τέτοια τροπολογία εφόσον τεθεί για συζήτηση στη Βουλή.

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιρρήσεις και τις γκρίνιες που υπάρχουν στο κόμμα του γι’ αυτό το θέμα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ενώ επισήμανε, αντίθετα με όσα είπε ο Γεωργιάδης, ότι έτσι δεν θα βοηθήσουμε κανέναν, ούτε καν τις… τράπεζες, που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να «σκοτώνονται» τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου.

Μέσα σε όλη αυτή την αντάρα, μόνο πανικό δημιούργησε η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, παρότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια τελική συμφωνία.

Οι πληροφορίες λένε ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η τρόικα τον Σεπτέμβριο θα απαιτήσει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.

Κάποιοι μάλιστα επιμένουν ότι, προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να ζητήσει μια παράταση, ο πρωθυπουργός πιέζει τους υπουργούς του να ολοκληρώσουν όλα τα άλλα εκκρεμή θέματα και ειδικά αυτά που αφορούν την κινητικότητα. Έτσι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο φθινόπωρο.

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να τεθεί και το θέμα των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θέμα το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νέους τριγμούς στην κυβέρνηση από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο να υπάρξει εξαγγελία για θέσεις εργασίας, ενώ η Ν.Δ. διαφωνεί κατηγορηματικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28