search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:44
MENU CLOSE

Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Αίγυπτο

17.08.2013 16:24
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Αίγυπτο - Media

Στην εκκένωση του τεμένους Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου προχώρησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Στην εκκένωση του τεμένους Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου προχώρησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφερε πηγή των σωμάτων ασφαλείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου της χώρας Μόρσι, έχουν απομακρυνθεί από το τέμενος, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών έξω και μέσα στο τέμενος, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας μπαίνουν στο τέμενος Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου, όπου είχαν καταφύγει υποστηρικτές του Μόρσι, μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή την Παρασκευή.

Παράλληλα, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου πρότεινε τη νομική διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει και ο έκπτωτος πρόεδρος Μόρσι.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Χαζέμ ελ Μπεμπλαουί πρότεινε τη διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η πρόταση εξετάζεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, έκρηξη σημειώθηκε στο προξενείο της Αιγύπτου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν προκληθεί μόνο ζημιές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως οι αιγυπτιακές τράπεζες θα ξανανοίξουν την Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν ανταλλαγες πυρών έξω και μέσα στο τέμενος, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα

«Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που σημειώθηκαν την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 173 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 95 στο Κάιρο.

αναδημοσίευση από: naftemporiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:41