search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:54
MENU CLOSE

«Μια χάρη που δεν μπορείς να αρνηθείς»

19.08.2013 05:59
«Μια χάρη που δεν μπορείς να αρνηθείς» - Media

Η «αιφνίδια» παραίτηση (εκδίωξη, στην πραγματικότητα) του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη έχει μια αξιοσημείωτη αλληλουχία. Τουλάχιστον αξιοσημείωτη, την οποία κρατήστε στη μνήμη σας για όσα ενδεχομένως θα μας απασχολήσουν την επόμενη περίοδο.

Η «αιφνίδια» παραίτηση (εκδίωξη, στην πραγματικότητα) του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη έχει μια αξιοσημείωτη αλληλουχία. Τουλάχιστον αξιοσημείωτη, την οποία κρατήστε στη μνήμη σας για όσα ενδεχομένως θα μας απασχολήσουν την επόμενη περίοδο.
 
Κατ’ αρχάς ο διορισμός του άρτι παραιτηθέντος Σταυρίδη στο ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας είχε διαφημιστεί ως επιλογή – κλειδί για την… επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
 
Ο Σταυρίδης το τελευταίο διάστημα είχε να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση συμφερόντων στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, με τις πλευρές Κόκκαλη και Μελισσανίδη να συγκρούονται αγρίως.
 
Η υπόθεση έληξε επιτυχώς για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, με το 33% του ΟΠΑΠ να καταλήγει στην κοινοπραξία συμφερόντων Μελισσανίδη. Η κατάληξη αποτιμήθηκε ως επιτυχία Σταυρίδη, αλλά και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχαν τα… παράπονά τους.
 
Πάντως ο Σταυρίδης πανηγύρισε, μιλώντας στον «Σκάι», ότι «τα 625 εκατ. ευρώ που πήραμε από τη μεταβίβαση ούτε στον ύπνο μας δεν θα τα βλέπαμε». Φαίνεται ότι και «κάτι άλλο» δεν είχε προλάβει να… δει στον ύπνο του. Τόσο ήσυχος κοιμόταν.
 
Εν συνεχεία μαθαίνουμε από δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» ότι ο Σταυρίδης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ, επέστρεψε στις διακοπές του στην Κεφαλονιά με το λίαρ τζετ του… Μελισσανίδη, με τον οποίο δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων στις προηγούμενες φάσεις διαπραγμάτευσης!
 
Όπως σημείωνε ωστόσο η ιστοσελίδα Euro2day, «Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σταυρίδη, η πρόσκληση του κ. Μελισσανίδη να συνταξιδέψουν ώς την Κεφαλονιά έδειχνε απλώς ότι, παρά τις ενίοτε σκληρές συγκρούσεις κατά τη διαπραγμάτευση, δεν υπήρχε προσωπική αντιπαλότητα».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο τον τέως πλέον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος είχε επιστρέψει μόλις για μια μέρα στην Αθήνα ώστε να τελειώσει η συμφωνία: «Ο κ. Μελισσανίδης, όμως, ο οποίος πήγαινε στη Γαλλία, μου πρότεινε να με πάρει μαζί του για να με διευκολύνει. Είχε την καλοσύνη να με αφήσει στην Κεφαλονιά, όπου και έκανε ανεφοδιασμό».
 
Εν συνεχεία η είδηση περί του ταξιδιού διαρρέει στο «Πρώτο Θέμα» – άγνωστο από ποιον – και ο Σταυρίδης παραιτείται κατόπιν απαίτησης του Στουρνάρα.
 
Φυσικά η πρώτη αντίδραση όλων είναι να ψάχνουν να βρουν ποιος ήθελε να φαγωθεί ο Σταυρίδης – μόνο που εδώ οι… ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί.
 
Οι δύο πλευρές που αντιμάχονταν για τον ΟΠΑΠ, όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, είχαν τα παράπονά τους.
 
Η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ποια διάθεση είχε έναντι του τέως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επί των ημερών του σημειώθηκαν «επιτυχίες» αλλά και «αποτυχίες» – πάντα σύμφωνα με τον κυβερνητικό και τροϊκανό σχεδιασμό ξεπουλήματος.
 
Όμως υπάρχει και ένας ακόμη παράγων, ο οποίος φαίνεται να τρίβει τα χέρια του, αν κρίνουμε από το χθεσινό… τουιτάρισμα του διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση: «Γερμανός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, όπως πάει η δουλειά! Η τρόικα είχε θέσει από καιρό ζήτημα αποτελεσματικότητας. Να η ευκαιρία»!
 
Βεβαίως είναι γνωστό από καιρό ότι το επόμενο αφεντικό του ξεπουλήματος δεν θα είναι Έλληνας, αλλά επιλογή της τρόικας και ειδικότερα της Γερμανίας, ενώ υπάρχει ζήτημα να… «απαλλαγεί» η ελληνική κυβέρνηση από τα βάρη της διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων.
 
Αυτή η αλλαγή «επίβλεψης βεβαίως δεν θα γίνει τόσο για λόγους αποτελεσματικότητας όσο με στόχο τον έλεγχο της περιουσίας και των τελικών αποδεκτών της, αφού έχουμε φτάσει ήδη στον πυρήνα: τράπεζες, ενέργεια, ιδιωτική περιουσία – αυτά οι τακτικοί αναγνώστες τα έχετε διαβάσει κατ’ επανάληψη στο «Ποντίκι».
 
Τώρα μπαίνει και μια ακόμη παράμετρος στο παιχνίδι, αφού μια από τις προτάσεις που συζητούνται στη Γερμανία για το ενδεχόμενο κουρέματος τους ελληνικού χρέους θεωρεί ως ανταποδοτικό ωφέλημα την πλήρη δέσμευση και διαχείριση της οποίας ελληνικής περιουσίας.
 
Με άλλα λόγια: Αυτή την τελευταία περίοδο οι Γερμανοί απαιτούν, οι Αμερικανοί απαιτούν, οι εγχώριοι επιχειρηματίες απαιτούν. Όλοι απαιτούν. Από ποιον;
 
Μα, βεβαίως, από τον άνθρωπο που, τυπικά τουλάχιστον, ασκεί την πολιτική εξουσία στη ρημαγμένη αυτή χώρα: τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 
Και κάτι μας λέει ότι αυτός θα βρεθεί περισσότερο πιεσμένος το επόμενο διάστημα καθώς όλοι κάτι θέλουν να κερδίσουν από τη λεηλασία του ελληνικού πτώματος, του οποίου η σάρκα διαμοιράζεται ανάμεσα στις ύαινες όσο είναι ακόμη ζεστή.
 
Λόγω μεγέθους και εξουσίας, όλοι απαιτούν. Και οι απαιτήσεις τους δεν μπορεί παρά να παραπέμπουν στον… «Νονό» (τον θυμήθηκα μια και τον είχε χθες τη νύχτα ο ΑΝΤ1), με τη βαθιά και υποβλητική φωνή του αξεπέραστου Μάρλον Μπράντο: «Θα σου κάνω μια χάρη που δεν μπορείς να αρνηθείς».
 
Όλα δείχνουν ότι έρχονται πολύ ενδιαφέρουσες ημέρες και μήνες…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:52