search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:48
MENU CLOSE

Αναζητώντας δουλειά στην Αγγλία

20.08.2013 21:00
oldphotospod_1508_038_cmyk1376984345.jpg

Η πιο συνοπτική και ταυτόχρονα παραστατική αποτύπωση της δραματικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι ίσως ο δείκτης της ανεργίας των νέων, που αποτελεί ήδη πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Η πιο συνοπτική και ταυτόχρονα παραστατική αποτύπωση της δραματικής κατάστασης στην Ελλάδα είναι ίσως ο δείκτης της ανεργίας των νέων, που αποτελεί ήδη πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Από αυτή την κατάσταση, προφανώς, επιθυμεί και επιδιώκει να ξεφύγει η νέα γενιά, αναζητώντας τις ευκαιρίες που της αναλογούν οπουδήποτε στον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Βρετανία, καθώς η αγγλική γλώσσα είναι ένα από τα δεδομένα προσόντα που διαθέτει αυτή η νέα γενιά.

Το θέμα είναι ωστόσο αν, παρά τα εφόδια που διαθέτει, υπάρχουν οι ευκαιρίες που από ανάγκη αναζητά στους «παραδείσους» της ξενιτιάς. Ας ρίξουμε μια ματιά στον βρετανικό εργασιακό «παράδεισο», όπως μας τον περιγράφει στο κείμενο που ακολουθεί ένας τριαντάρης Αθηναίος, ο οποίος υποχρεώθηκε να «την ψάξει» στο Λονδίνο.

Απαιτητική αγορά
Η αγορά εργασίας στην Αγγλία έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα απαιτητική και η εύρεση μιας καλής θέσης εργασίας αρκετά δύσκολη. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν ζήσει στην Αγγλία αρκετά χρόνια παραδέχονται ότι πριν από 4-5 χρόνια ήταν πολύ πιο εύκολο να βρει κάποιος μια καλή δουλειά ή ακόμη και τη δουλειά που θα ήθελε να κάνει. Λένε πως, αν έκανες μια αίτηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχες απάντηση και θα σε καλούσαν τουλάχιστον για μια συνέντευξη.
Η κατάσταση σήμερα είναι αρκετά διαφορετική. Υπάρχουν βέβαια ακόμα αρκετές αγγελίες για θέσεις εργασίας που διαφημίζονται, ωστόσο έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αιτήσεων που γίνονται για μια θέση εργασίας.
Η κρίση που μαστίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και κυρίως του Νότου έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους αυτών των χωρών στην απόφαση να μεταναστεύσουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον και μια θέση εργασίας, αφού σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία τα ποσοστά ανεργίας όλο και μεγαλώνουν. Εφόσον η πρώτη ξένη γλώσσα που μαθαίνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες είναι συνήθως τα αγγλικά, η χώρα που επιλέγουν για να μεταναστεύσουν είναι η Αγγλία λόγω της γλώσσας.

Συνωστισμός προσοντούχων
Σε αντίθεση με το παρελθόν, η «ποιότητα» των μεταναστών σήμερα είναι διαφορετική και καλύτερη. Δηλαδή οι περισσότεροι μετανάστες πλέον είναι άνθρωποι με σπουδές και προϋπηρεσία, οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν χάσει τη δουλειά που έκαναν στη χώρα τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον για μια θέση εργασίας που διαφημίζεται γίνονται πάρα πολλές αιτήσεις, ανάλογα και με τις προϋποθέσεις που έχει η κάθε θέση, και μάλιστα από ανθρώπους με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα. Πολλές φορές συμβαίνει για μια θέση να γίνονται μέχρι και 80 ή 100 αιτήσεις μέσα σε μια μέρα.
Με τέτοια αύξηση στη ζήτηση εργασίας, και μάλιστα με τόσο καλό «υλικό» αιτήσεων στη διάθεσή τους, οι εταιρείες πλέον είναι λιγότερο διαλλακτικές και ευέλικτες όσον αφορά τις απαιτήσεις τους από τους υποψηφίους.
Φυσικά αυτό είναι κατανοητό για θέσεις που απαιτούν υψηλά προσόντα. Όμως ακόμη και για θέσεις που απευθύνονται σε αποφοίτους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, ενώ φυσιολογικά μια εταιρεία θα έδινε την ευκαιρία σε κάποιον νέο απόφοιτο να δοκιμαστεί και να εκπαιδευτεί, πλέον οι πιθανότητες είναι μικρότερες λόγω του ανταγωνισμού. Εφόσον έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποιον με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, θα κερδίσουν χρόνο και χρήμα που θα απαιτούνταν για την εκπαίδευση κάποιου που δεν έχει την αντίστοιχη εμπειρία.

Οξύτατος ανταγωνισμός
Αυτή η αύξηση στη ζήτηση εργασίας και ο υψηλός ανταγωνισμός έχουν δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ τόσο των μεταναστών όσο και των Άγγλων. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι Άγγλοι επιλέγουν να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο πανεπιστήμιο (για πτυχίο ή μεταπτυχιακό) και σταματούν στο κολέγιο. Γι’ αυτό υστερούν σε προσόντα έναντι των μεταναστών από ξένες χώρες που έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο πανεπιστημίου (αν όχι μεταπτυχιακό) και γνωρίζουν και μια ξένη γλώσσα. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι Άγγλοι δεν έχουν πιθανότητες να κερδίσουν μια θέση που απαιτεί υψηλά προσόντα.
Από την άλλη, εφόσον ο ανταγωνισμός είναι έντονος, συμβαίνει συχνά άτομα με καλά προσόντα, που δεν κατάφεραν να βρουν καλή θέση, να αναγκάζονται να δουλεύουν σε θέσεις με μικρές απαιτήσεις και μικρές απολαβές (σούπερ μάρκετ, καφετέριες, καταστήματα ρούχων κ.λπ.). Αυτό έχει αποτέλεσμα ένα άτομο με αυξημένα προσόντα να καταλαμβάνει τη θέση που θα μπορούσε να έχει κάποιος με τα βασικά προσόντα και έτσι προκύπτει ζήτημα ανεργίας και για τους ίδιους τους Άγγλους κάποιες φορές – ωστόσο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι μικρό αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση του Κάμερον είχε προτείνει ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη μεταναστευτική κίνηση προς την Αγγλία, η οποία επηρεάζει και την οικονομία της χώρας λόγω της αύξησης στις αιτήσεις για επιδόματα (ανεργίας, στέγης, δημοτικού φόρου) που γίνονται από Ευρωπαίους μετανάστες, αφού έχουν το δικαίωμα να λάβουν τέτοιου είδους επιδόματα έστω και αν δεν φορολογούνται ακόμα στην Αγγλία.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο από την αντιπολίτευση στην Αγγλία όσο και από την Ευρώπη για την πρόταση του Κάμερον να κλείσει τα σύνορα και αφού τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, τα κριτήρια για τέτοιου είδους επιδόματα έχουν γίνει πλέον πολύ πιο αυστηρά. Και βέβαια τα επιδόματα είναι απαραίτητα προκειμένου κάποιος να επιβιώσει, έστω και δύσκολα, αν έρθει στην Αγγλία για να αναζητήσει εργασία μέχρι να βρει μια θέση.
Ειδικότερα όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας, εφόσον οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά, πλέον οι απαντήσεις έρχονται στην καλύτερη περίπτωση με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ κάποιες φορές περνάει καιρός χωρίς να έρθει καμιά απάντηση. Οι περισσότερες εταιρείες απαντούν με αυτόματα μηνύματα, στα οποία επισημαίνουν ότι λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων δεν μπορούν να στείλουν σε όλους αιτιολογημένη απάντηση στο γιατί απορρίφθηκαν ή ενίοτε λένε πως «αν δεν έχετε απάντηση μέσα σε 10 μέρες, θεωρήστε ότι έχετε απορριφθεί».
Η διαδικασία μέχρι την πρόσληψη είναι αρκετά χρονοβόρα και περιλαμβάνει διάφορα στάδια, ανάλογα με τη θέση και την εταιρεία. Η πλήρης διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
1 Αίτηση (μπορεί να είναι απλώς οι πληροφορίες που περιέχονται στο βιογραφικό ή ακόμη και κάποιες επιπλέον ερωτήσεις σαν σύντομη, γραπτή συνέντευξη).
2 Τηλεφωνική συνέντευξη ή βιντεο-συνέντευξη (ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη). Κάποιες εταιρείες ειδοποιούν τους υποψηφίους να επικοινωνήσουν μαζί τους για μια σαραντάλεπτη συνήθως συνέντευξη από το τηλέφωνο ή το skype. Άλλες εταιρείες ζητούν από τους υποψηφίους να μαγνητοσκοπήσουν στην κάμερα του υπολογιστή τους τον εαυτό τους να απαντάει κάποιες ερωτήσεις που τους στέλνουν με e-mail και στη συνέχεια στέλνουν το βίντεο στην εταιρεία.
3 Προσωπική συνέντευξη. Αν η τηλεφωνική συνέντευξη είναι επιτυχής, σε καλούν σε προσωπική συνέντευξη διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας ή και παραπάνω σε ημερομηνία που σου προτείνουν εκείνοι (μπορεί να μεσολαβήσουν ίσως και δύο εβδομάδες μέχρι τη συνέντευξη).
4 Assessment center. Είναι το τελικό στάδιο συνήθως και πρόκειται για ένα κέντρο αξιολόγησης στο οποίο καλούν τους τελικούς επιτυχόντες, συνήθως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, και τους αναθέτουν διάφορες δραστηριότητες προκειμένου να αξιολογήσουν στην πράξη τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά, τις γνώσεις, ακόμη και αν το προφίλ του υποψηφίου ταιριάζει με τη φιλοσοφία της εταιρείας (μπορεί να περιλαμβάνει παρουσιάσεις, μαθηματικές ή άλλες ασκήσεις, ομαδικά παιχνίδια κ.λπ.) και συνήθως οι ομάδες παρακολουθούνται από μέλη του τμήματος προσλήψεων, μεταξύ των οποίων και ψυχολόγος. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ώρες.
5 Πρόσληψη. Εφόσον, έπειτα από όλη αυτή τη διαδικασία, επιλέξουν τα άτομα που θέλουν για να καλύψουν τις θέσεις, ύστερα από λίγες μέρες υπογράφεται η πρόσληψη, η οποία συνήθως περιλαμβάνει μια δοκιμαστική περίοδο 3, 5 ή 6 μηνών, κατά την οποία ο νεοδιόριστος δουλεύει και πληρώνεται κανονικά, αλλά εκπαιδεύεται και η πρόοδός του ελέγχεται και αξιολογείται τακτικά, οπότε σε περίπτωση που δεν προοδεύσει όπως αναμένεται μπορεί και να απολυθεί.
Αυτά είναι τα στάδια για πρόσληψη σε μια καλή θέση σε μια μεγάλη συνήθως εταιρεία. Δεν ακολουθούν όλες οι εταιρείες την ίδια διαδικασία ούτε απαραιτήτως όλα αυτά τα στάδια.

Εργασία «για λίγο»
Σε περίπτωση που ένας ξένος και ένας Άγγλος έχουν τα ίδια προσόντα συνήθως προτιμάται ο Άγγλος λόγω της γλώσσας. Κυκλοφορεί βέβαια και η φήμη ότι γενικώς προτιμούνται οι Άγγλοι, έστω και με κάπως χαμηλότερα προσόντα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επισήμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Πολλές εταιρείες επίσης προσφέρουν απλήρωτη εργασία περιορισμένης διάρκειας (3, 5 ή 6 μήνες) για άτομα που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, οπότε πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε τέτοιες θέσεις προκειμένου να αποκτήσουν μια εργασιακή εμπειρία στον τομέα τους ή στην Αγγλία γενικώς.
Λόγω του αυξημένου όγκου των αιτήσεων και των αυξημένων προσόντων των αιτούντων, τα τμήματα προσλήψεων αρκετών εταιρειών έχουν θέσει διάφορα πρόσθετα κριτήρια προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τις αιτήσεις που λαμβάνουν. Πολλές φορές δεν ζητούν απλώς εργασιακή εμπειρία, αλλά εργασιακή εμπειρία συγκεκριμένα στην Αγγλία.
Ένα άλλο κριτήριο είναι η απόσταση από τον τόπο εργασίας. Πολλές εταιρείες δεν προσλαμβάνουν άτομα που χρειάζονται πάνω από μια ώρα για να μετακινηθούν από το σπίτι τους στη δουλειά, έστω και αν μένουν στην ίδια πόλη.
Ακόμη διάφορα γραφεία που κάνουν σεμινάρια για τακτικές αναζήτησης εργασίας λένε ότι κάποιες εταιρείες έχουν λογισμικό το οποίο σαρώνει τις αιτήσεις αναζητώντας λέξεις – κλειδιά που αφορούν την εκάστοτε θέση εργασίας και το πρώτο ξεκαθάρισμα των βιογραφικών γίνεται από τον υπολογιστή, οπότε αρκετά βιογραφικά ή αιτήσεις απορρίπτονται αυτόματα, πριν ακόμα κάποιος άνθρωπος τα πάρει στα χέρια του.
Γενικότερα η αναζήτηση εργασίας στην Αγγλία μπορεί να είναι είτε μέσω σελίδων που δημοσιεύουν αγγελίες (όπως αντίστοιχες στην Ελλάδα) είτε από τις σελίδες των ίδιων των εταιρειών είτε μέσω ατζέντηδων (γραφείων ευρέσεως εργασίας), στους οποίους κάποιες εταιρείες αναθέτουν τη διαδικασία για την εξεύρεση κατάλληλων υποψηφίων – τα γραφεία αυτά πληρώνονται στο τέλος από την εταιρεία εφόσον βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο για την κάθε θέση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46