search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:43
MENU CLOSE

Σταρ ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα

20.08.2013 21:00
Σταρ ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα - Media

Δεν έχουν τραβήξει και λίγα οι Έλληνες διοργανωτές συναυλιών από τις ακριβοπληρωμένες βεντέτες της μουσικής βιομηχανίας. Έχουν δικαίωμα να ζητούν ανέσεις. Το θέμα είναι πότε αρχίζει η παραξενιά

Δεν έχουν τραβήξει και λίγα οι Έλληνες διοργανωτές συναυλιών από τις ακριβοπληρωμένες βεντέτες της μουσικής βιομηχανίας. Έχουν δικαίωμα να ζητούν ανέσεις. Το θέμα είναι πότε αρχίζει η παραξενιά

Ο Nick Cave με τους Bad Seeds, το συγκρότημά του, έχουν επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές την Ελλάδα για συναυλίες. Σε μία από αυτές, ωστόσο, πέραν των φυσιολογικών «απαιτήσεων» για φαγητά και ποτά, ζήτησαν και ένα cd της… Madonna! Όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και ο Έλληνας εκπρόσωπος της διοργάνωσης ρώτησε τον μάνατζέρ τους «προς τι ένα cd της Madonna», έλαβε την απάντηση: «Για να βεβαιωθούμε ότι διαβάσατε το rider που σας στείλαμε»! Όπου «rider» σημαίνει μια κόλλα χαρτί, η οποία στέλνεται εκ των προτέρων στους εδώ διοργανωτές με σημειωμένες όλες τις «απαιτήσεις» των καλλιτεχνών.
Συχνά, κάποιοι βγάζουν την ίδια την προσωπικότητά τους μέσα από το rider τους: ορισμένοι είναι απλοί και «καθημερινοί», ενώ άλλοι είναι εκκεντρικοί, λάτρεις της σαμπάνιας και της λιμουζίνας ή της ταβέρνας και της θάλασσας, της σουίτας σε ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας ή της φιλοξενίας σε σπίτια. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί οι οποίοι δεν αποχωρίζονται ποτέ τον γιατρό τους, αλλά και σύσσωμη την οικογένειά τους!

Πετσέτες, τασάκια και καρποί
Να μερικές «παραξενιές» ξένων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα: Οι χεβιμεταλάδες Heaven and Hell είχαν ζητήσει μαύρες πετσέτες. Η Sinead O’ Connor ήθελε να υπάρχουν πολλά τασάκια παντού, ούσα φανατική καπνίστρια. Ο Philip Glass ήθελε να τρώει μόνο καρπούς, αλλά μαγειρεμένους σε καινούργια σκεύη, ώστε να μην έχουν την παραμικρή μυρωδιά κρέατος. Η Nina Simone είχε παρατήσει τη σουίτα της στο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης και όργωσε τον Θερμαϊκό με νοικιασμένο ιστιοπλοϊκό, ενώ η Liza Minelli είχε περάσει γενεές δεκατέσσερις τον Έλληνα διοργανωτή που την υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο με κόκκινα τριαντάφυλλα. Ήταν αλλεργική!

Τσουρέκια και γαύροι
Αλησμόνητο θα μου μείνει το αστείο περιστατικό που είχε συμβεί το 2007 στο κλαμπ «Κύτταρο» της οδού Ηπείρου, όταν έπαιξαν οι βετεράνοι της ψυχεδέλειας των 60’s, Iron Butterfly. Εκεί ο 61χρονος ντράμερ τους, Ron Bushy, από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, είχε πάθει κρίση υπογλυκαιμίας λόγω σακχαρώδους διαβήτη και είχα προσφερθεί εγώ να «τρέξω». Ένα τσουρέκι σοκολάτας από το παρακείμενο μίνι-μάρκετ ήταν αρκετό για να στανιάρει ο γερόλυκος της ροκ και να βγάλει τη συναυλία!
Στην περίπτωση του Ιάπωνα Damo Suzuki, τραγουδιστή των CAN, των Γερμανών θρύλων του kraut-rock, που επίσης είχε εμφανιστεί στο «Κύτταρο» την ίδια χρονιά, το rider του περιελάμβανε ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί – φίρμα και αρκετές μερίδες τηγανητό γαύρο!

Τύφλα να ΄χουν οι ξένοι
Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες διοργανωτές συναυλιών ξένων καλλιτεχνών που υποστηρίζουν, κόντρα στη φημολογία και στην εικόνα του «εκκεντρικού σταρ», ότι καμιά φορά οι δικοί μας καλλιτέχνες είναι πολύ πιο απαιτητικοί από τους συναδέλφους τους οι οποίοι μας έρχονται από το εξωτερικό.
Λόγου χάριν, πόσο πιο εκκεντρικοί μπορούν να θεωρηθούν ο Morrissey, του οποίου το rider είχε πάνω μόνο μία λέξη: «τσάι», ή η Madonna που προτίμησε μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος με την οικογένειά της από τον Α ή Β Έλληνα καλλιτέχνη που ρωτάει, είτε ο ίδιος είτε ο μάνατζέρ του, ακόμη και για τα πιο αυτονόητα πράγματα; Σ’ αυτά τα «αυτονόητα» περιλαμβάνονται από το αν θα τους παραλάβει κάποιος από το αεροδρόμιο μέχρι το αν θα τους οδηγήσει επίσης κάποιος στον χώρο της συναυλίας – εν ολίγοις, πράγματα που δεν θα απασχολούσαν ποτέ τον μάνατζερ της Marianne Faithfull ή των πολυμελών Buena Vista Social Club.

Όλα για τη Madonna
Όσο για τη βουτιά που απόλαυσε η Madonna στην πισίνα του Ολυμπιακού Σταδίου – όταν ήρθε πριν από δύο χρόνια για τη μεγάλη συναυλία της –, ήταν κάτι που της προσφέρθηκε ως bonus, χωρίς να το έχει ζητήσει η ίδια.
Τη Marianne Faithfull τη θυμάμαι να διαβάζει το αγαπημένο της βιβλίο μπροστά στην πισίνα της σουίτας της στη Ρόδο και το βράδυ να τρώει με την παρέα της, τους μουσικούς της και τους Έλληνες διοργανωτές, σε λαϊκό ταβερνείο του νησιού. Ο Αργεντίνος συνθέτης Γουστάβο Σανταολάγια, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ («Brokeback mountain», «Βαβέλ»), όταν πριν από λίγα χρόνια έκανε μια συναυλία στην Αθήνα, αμέσως μετά, παρέα με τους μουσικούς του και μέλη από τη διοργανώτρια εταιρεία, ζήτησε να πάει βόλτα στην Αθήνα: περπάτησε βραδιάτικα όλο το Ψυρρή, μπήκε σε ένα μικρό μαγαζί, όπου έπαιζαν οι Mode Plagal, άρπαξε τουμπελέκια και μπεντίρ και άρχισε και αυτός να σολάρει. Στο τέλος, έφαγε ενθουσιασμένος πατσά στην κρεαταγορά.

Απ' τα πούρα στις λιμουζίνες
Οι δε Buena Vista Social Club, κήπος ολάνθιστος! Όχι μόνο είχαν φτιάξει οι ίδιοι το πλάνο των εξωσυναυλιακών δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν είχαν ζητήσει τίποτα εκ των προτέρων, αλλά η όποια «εκκεντρικότητά» τους εξαντλήθηκε σε συλλεκτικές κασετίνες με πούρα που έβγαζαν και πουλούσαν αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας τους. «Για να κερδίζουμε ένα επιπλέον χαρτζιλίκι» είχαν απαντήσει σε σχετική ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου!
Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη οι Scorpions, που μάλλον μόνο στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι τόσο δημοφιλείς, θα ξανάρθουν στα μέρη μας και θα μαγνητοσκοπηθούν για το περίφημο «MTV Unplugged». Από τώρα κυκλοφορούν φήμες γι’ αυτό που πάντα κάνουν: Να μην πηγαίνουν ποτέ στα καμαρίνια μετά το τέλος της συναυλίας, αλλά να μπαίνουν κατευθείαν στις πέντε λιμουζίνες, μία για τον καθένα τους, και να αποσύρονται στις πέντε αντίστοιχες σουίτες τους!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:38