search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11
MENU CLOSE

Ο γκρεμός και το… ρέμα

21.08.2013 21:00

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοι­κίας αποτελούν την πιο δραματική κοινω­νική εξέλιξη – απόρροια της χρεοκοπίας της Ελλάδος – ενώ την ίδια ώρα σε κανένα επίπε­δο δεν πρόκειται να ωφελήσει τις τράπεζες…

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοι­κίας αποτελούν την πιο δραματική κοινω­νική εξέλιξη – απόρροια της χρεοκοπίας της Ελλάδος – ενώ την ίδια ώρα σε κανένα επίπε­δο δεν πρόκειται να ωφελήσει τις τράπεζες… Εν τω μεταξύ αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στα «τζιμάνια» του οικονομικού επιτελείου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί όλη η τεχνική προετοιμασία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο εί­ναι οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώτης κατοικίας να αρχίσουν να επιτρέπονται σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2014 και κάθε χρόνο να «απελευθερώνεται» ένα έτος. Δηλαδή, για τα δάνεια του 2010 οι πλειστηριασμοί θα απε­λευθερωθούν το 2015, τα δάνεια του 2011 θα απελευθερωθούν το 2016 κ.ο.κ.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά ένα νέο καθεστώς προστασίας από τους πλειστη­ριασμούς πρώτης κατοικίας, στο οποίο θα λαμβά­νεται υπόψη το ύψος του δανείου, τα τετραγωνι­κά της κατοικίας, αλλά και μία σειρά από νέα κρι­τήρια που θα μπορούν να κρατήσουν το ακίνητο μακριά από τους πλειστηριασμούς.
 
Ο «σκληρός πυρήνας» του προβλήματος εστιά­ζεται σε 185 χιλιάδες ακίνητα. Όμως, ας πάρου­με ως υπόθεση εργασίας το γεγονός ότι το νομο­σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ψηφίζεται. Οι τράπεζες έχουν διενεργήσει ήδη προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια (κοινώς τα έχουν αφαι­ρέσει από τα κεφάλαιά τους) ή, ακόμη πιο απλά, έχουν εγγράψει τις ζημίες. u Για να κερδίσουν οι τράπεζες, θα πρέπει απο­κτώντας τα ακίνητα και με τη διαδικασία των πλει­στηριασμών να τα πωλήσουν.
 
♦ Για να τα πουλήσουν θα πρέπει να υπάρχει ζή­τηση, ρευστότητα στην αγορά και γενικά αγορα­στικό ενδιαφέρον. Όμως το ενδιαφέρον για ακί­νητα είναι σχεδόν μηδενικό.
 
Αν βγουν προς πώληση, μέσω πλειστηριασμών, π.χ. 30.000 ή 60.000 ακίνητα, τι πρόκειται να συμβεί;
 
♦  Ο κίνδυνος είναι να χάσουν μεγάλη αξία τα collaterals των υγιών, εξυπηρετούμενων δανείων και η εξέλιξη αυτή θα είναι η ταφόπλακα του συ­στήματος.
 
♦ Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα πρέπει να θεωρεί
ως δεδομένο το «κούρεμα» στις καταθέσεις. Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διασωθούν λό­γω τεράστιων ζημιών και οι καταθέσεις θα «κου­ρευτούν» προκαλώντας χάος σε μια ήδη διαλυμέ­νη οικονομία.
 
Οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν – έως και θα καταρρεύσουν – λόγω μεγάλης προσφο­ράς σε σχέση με τη ζήτηση. Αν καταρρεύσουν οι τιμές (π.χ. κατά 35% χαμη­λότερα από τις υφιστάμενες), τότε οι τράπεζες θα έχουν υποστεί ζημία από εκεί που δεν το περιμέ­νουν. Τόμπολα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11