search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:00
MENU CLOSE

Πτώση και άνοδος των βάσεων

21.08.2013 21:00
oldphotosbaseis1377102818.jpg

Διανύοντας το τελευταίο δε­καήμερο του Αυγούστου, το βλέμμα των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι στραμμένο στις βάσεις και στην πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν τα μό­ρια. 

Διανύοντας το τελευταίο δε­καήμερο του Αυγούστου, το βλέμμα των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι στραμμένο στις βάσεις και στην πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν τα μό­ρια. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμά­των αναφέρουν πως οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν την ανακοίνω­ση των βάσεων και τα τελικά αποτελέ­σματα γύρω στις 30 Αυγούστου.
 
Σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως ια­τρικές, πολυτεχνικές και φυσικομαθη­ματικές, αναμένεται να σημειώσουν πτώση λόγω των χαμηλών επιδόσεων στη φυσική και στα μαθηματικά. Σημα­ντικό ρόλο ως προς την πτώση των βά­σεων θα παίξει και η επιλογή αρκετών εκ των υποψηφίων να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.
 
Οι πύλες των προαναφερθέντων σχολών αναμένεται να ανοίξουν στους νέους με 400-500 μόρια λιγότερα, ενώ σε τμήματα της περιφέρειας δεν αποκλείεται να χρειαστούν και 600 μόρια λιγότερα. Ενδεικτικό της πτώ­σης των μορίων είναι πως η Ιατρική Σχολή Αθηνών πιθανολογείται, από κύκλους του υπουργείου, πως θα πα­ρουσιάσει πτώση κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ εκτιμήσεις τονίζουν πως οι περισσότερες σχολές του 3ου επιστη­μονικού πεδίου – όπως π.χ., τα περιζή­τητα τμήματα ΤΕΙ φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας – θα σημειώσουν πτώση έως και 400 μόρια.
 
Εντούτοις, όσον αφορά τις στρατιω­τικές σχολές που συγκεντρώνουν αυ­ξημένο ενδιαφέρον, οι βάσεις πρόκει­ται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εισα­κτέων κατά 30%, αλλά και λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστα­σης που προσφέρουν.
 
Οι χαμηλές επιδόσεις στο μάθη­μα των Αρχαίων Ελληνικών οδηγούν σε πτώση της τάξεως των 300 μορί­ων σχολές όπως η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μικρότερη, βέβαια, θα είναι η πτώση στα φιλολογικά τμήμα­τα, εξαιρουμένου αυτού της Αγγλικής φιλολογίας, που θα σημειώσει άνο­δο.
 
Σχετικά με τις Οικονομικές Σχολές, θα εμφανίσουν πτώση της τάξεως των 200 – 500 μορίων, ενώ πτώση έως και 700 μόρια αναμένεται σε ορισμένα περιφερειακά τμή­ματα  του 5ου επιστημονικού πεδίου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται φέτος σε 69.288 (για 104.757 υποψή­φιους), σημειώνοντας πτώση κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:48