search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:03
MENU CLOSE

Μονόφθαλμοι ανάμεσα στο γέλιο

22.08.2013 21:00
Μονόφθαλμοι ανάμεσα στο γέλιο - Media

Με τον μονόφθαλμο «Κύκλωπα», το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη, καταπιάνεται η ελληνική συμμετοχή στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή, στη Μικρή Επίδαυρο και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή.

Με τον μονόφθαλμο «Κύκλωπα», το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη, καταπιάνεται η ελληνική συμμετοχή στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή, στη Μικρή Επίδαυρο και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή.
Καλά τα λέει ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, «ψυχή» του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, διασκευαστής και σκηνοθέτης της παράστασης που έχει τον τίτλο «Cyclops Survival». «Τα μουσικά έργα του Μπρεχτ», λέει, «το ύφος των οποίων πέρασε και στα καλά μιούζικαλ του κινηματογράφου […] τοποθετούνται στη διατομή ανάμεσα στο κωμικό και τρομακτικό […] είναι ένας τρόπος για να μιλήσει κανείς σήμερα χωρίς να κλαίγεται, χωρίς να κάνει κήρυγμα, αλλά υπηρετώντας το θεατρικό γέλιο που δεν είναι κάτι εύκολο».
Μ’ ένα μάτι, λοιπόν, ανάμεσα στο γέλιο και τον τρόμο, μισότυφλη πορεία στην εποχή της μνημονιακής βαρβαρότητας, της μοναδικής («τελικής»;…) λύσης, της άγνοιας, του φόβου που παραλύει αντιστάσεις.
Ο κανιβαλισμός στο τοπίο της οικονομικής κρίσης είναι το κλειδί στη νέα προσέγγιση του «Κύκλωπα», ενός έργου που συνιστά παλιό λογαριασμό – από το 1998 – για το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, «ψυχή» του οποίου είναι ο Γιάγκος Ανδρεάδης.
Η διαδρομή είναι μακρά, επίπονη και αποκαλυπτική. Από τον Ησίοδο και τους «δωροφάγους βασιλείς» μέχρι τον «διανοούμενο» ευριπίδιο Κύκλωπα – κάτι σαν πανεπιστημιακό δάσκαλο που έγινε δοτός πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών, Παπαδήμος, Στουρνάρας, Μόντι –, που σου… εξηγεί με επιχειρήματα γιατί σε τρώει ζωντανό. Κι από τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον συγγραφέα του «Γκιούλιβερ», που πρότεινε σαρκαστικά να… μαγειρεύονται τα μωρά των φτωχών για να λυθεί μ’ έναν σμπάρο τόσο το δημογραφικό όσο και το επισιτιστικό πρόβλημα, μέχρι τους αναλυτές των αγορών, τους spin doctors της πολιτικής επικοινωνίας, τους αναξιοπαθούντες τραπεζίτες και τον ένοχο βουλιμικό λαό, που ένα κομμάτι του έχαψε ότι όλοι μαζί τα φάγαμε κι ένα άλλο εκχωρεί την οργή του στις κασιδιάρες ψυχές.
World Crisis Theater στο θεατράκι της Μικρής Επιδαύρου σημαίνει επίσης μία άτυπη συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου. Συμμετέχουν πέντε θίασοι, δύο από χώρες που οι λαοί τους βρίσκονται ήδη στο… πιάτο και καταβροχθίζονται (Ελλάδα, Πορτογαλία), ένας από χώρα υποψήφια προς καταβρόχθιση αλλά οικονομικά… δυσκολοχώνευτη (Ιταλία), ένας από τη χώρα όπου άμα φτάσει η κρίση θα γραφτεί το game over της Ευρωζώνης (Γαλλία – με ξεχωριστή ματιά στο έργο «The Power of Yes» του διάσημου Βρετανού σερ Ντέιβιντ Χέαρ) και ένας από την… Κυκλωπο-λάνδη (τη Γερμανία).
Ώρα για εκδρομή στην Επίδαυρο. Ώρα για συμβολική αναμέτρηση με το θηρίο. Ένα καψαλισμένο παλούκι στο μάτι του θα είναι αρκετό… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59